fredag den 27. april 2012

Træning og MS

træning på pilates reformer
Hvor meget træner du, og hvad for slags træning fungerer for dig?
For en Mser kan det at træne være en fin balance som det skal eksperimenteres en hel del med inden man finder lige den balance som giver som resultat at man føler sig mere energisk, stærk og veltilpas i modsætning til drænet og svag. Kan man blive mere svag af at træne? Ja, det kan man, er min erfaring, hvis jeg for eksempel overbelaster mine svage hoftebøjere giver det dårligere funktion i benene, og flere smerter. Eftersom der er nogle muskler der er permanent svækkede med deraf følgende reduceret ledstabilitet, er det også vigtig for mig at ikke belaste leddene for meget da det giver mange smerter og reduceret mobilitet. Hvis jeg derimod ikke træner giver det mere træthed/mindre energi og dårligere humør, så det gælder om at finde balancen.
En regel jeg også følger er at træningen varer mellem en halv til en time, ikke længere, da bliver jeg for træt resten af dagen, samt at jeg skal have tid til at hvile bagefter hvis det er nødvendig. Det er det nogle gange, andre gange ikke, det er ikke forudsigbart.
I øjeblikket ser mit træningsprogram gennem ugen sådan ud:
Mandag: 1 time pilates reformer træning hos fys
Tirsdag: 1/2 time intensiv styrke og spenst træning(hop etc) hos fys
Onsdag: Ingen træning
Torsdag: 1 time 15 min yoga (5 elements)
Fredag: En time på reformer og chair (pilates maskiner som træner styrke, koordination, balance og smidighed)
Lørdag 45 minutters styrketræning, mindre intensivt end om tirsdagen
Søndag: Går en tur hvis det ikke regner;-)
Mangler der ikke noget her? Noget med pulsen op? Indrømmet, jeg er ikke glad for konditionstræning og min ambition om 20 minutter på crosstraineren et par gange om ugen er faldet lidt til jorden men ikke glemt...
Denne træningsplan fungerer rigtig godt for mig. Det kan se meget ud, men taget i betragtning hvor meget jeg sidder ned, er det egentlig ikke såå meget. Det er en fin balance af styrke, smidighed, balance og koordinationstræning synes jeg. Den hårdeste træningspass er faktisk det korteste: en halv times intensiv træning hos fys Nikolas på Nørrebro om tirsdagen. En halv times træning er faktisk ret meget når intensiteten er høj... Ellers træner jeg ikke specielt hårdt - det virker bedst for mig med mellemhøj intensitet, plus den hårde træning kun en gang om ugen. Prøvede med to gange men det blev for meget. Vigtig ikke at stresse MS-kroppen. I tillæg gør jeg tit nogle afspændende yogaøvelser om aften, det giver en dejlig ro. Når jeg ikke er i hopla dropper jeg træningen fredag og/eller lørdag.