fredag den 5. december 2008

Tortilla wraps

Da vi var på Tenerife spiste jeg wraps med teryakikylling -det var min yndlingsspise der nede, så nu har jeg købt majs og rismel og vil prøve at lave min egne wraps, og fylde med noget kylling/salat. Der er opskrift på wraps på bagsiden af majsmelsposen..skal nok berette hvordan det går..

Lasagne uden mælk og gluten

Lavede min søns yndlingsret i dag -lasagne, det er fredagsmad. Jeg har haft det lidt dårlig med at servere Knorrs lasagne, det er den han bedst kan lide, så nu hvade jeg købt glutenfri lasagneplader i helsekosten. Jeg lavede en almindelig kødsauce og ingen becamel, lagvis med plader og kød/tomatsaucen, lidt mozarella på toppen. Den blev til min glæde spist, men den smagte ikke ligsom Knorrs dessverre...Jeg synes det var OK - lidt andeledes men...Var mere heldig med kyllingspydene og majspastaskruerne forleden dag. DE var gode..

tirsdag den 25. november 2008

Kernesund madpakke igen..

I dag kommer den kernesunde madpakke på en prøve - hovedingredients i dag er nemlig falaffel...men ellers lækkerier som ristede mandler, druer, peberfrugt, Hanegal snacks-spegepølse og endnu en ny ingredient: tørrede æbler med kanel fra urtekram.
Så må vi se om den går ned også - falaffel er måske i ydderkanten af hvad min søn kan tænke sig at spise.
Men jeg er glad for at jeg har taget et stort skrit i retning af at ændre også hans kostvane ri mere positiv retning - har hele tiden haft det dårligt over at han spiser mængder af pizza, burgere, sodavand, bagels etc medens moderen lever på sund mad - for det meste..

mandag den 24. november 2008

Kernesund familie vs. Best Bet Diet

Skrev et indlæg om kogebogen til kernesund familie forleden dag.
Denne bogen har jo blevet meget kritiseret på grund af at den gir ernæringsanbefalinger der er på tvers. Jeg har dog ikke nogen steder set nogen eksperter sige noget positivt om kostoplægget for autister der eftersom jeg forstår kommer fra USA, hvor flere danske familier har været og blandt andet ved hjælp af gluten-mælk-sukkerfri kost/rotationsdiæt men også andet, har fået børn der herhjemme har været afskrevet som håbløse tilfælde der aldrig kunde få tilnærmelsesvis et normalt liv, men for altid være henvist til ophold i institution og uden mulighed til normal kommunikation med andre mennesker - hvorfor ikke skrive lidt om det?
At disse børn så langsom har begynt at komme sig og har begynt at kunde relatere bedre til sig selv og andre, det ar da noget?
Nok om det - men det var iøvrigt noget andet jeg vilde skrive lidt om:
Der er visse fællestræk ved Best Bet Diet og Kernesund familie:
Nemlig at undgå visse proteiner der kan trigge reaktioner i kroppen, blandt andet mælk og gluten. BBD er mere strikt og anbefaler også at man holder sig fra bønner og æg. At holde igen på de mettede fedtstoffer i form af animalsk fedt, og at undgå rødt kød, også det magre er også endel af BBD. Men som sagt der er visse lighedspunkter og man kan bruge Kogebog for kernesund familie til inspiration, der er mange gode opskrifter, hvis man altså undgår kokosolie, æg og rødt kød.
Selv har jeg med stor succes lavet kernesunde madpakker til min dreng et par dage - kyllingekødboller og kyllingespyd og ristede mandler har gået ned og der har nærmest være håndgemeng i klassen for at få smage!

Meditation

Mindfulness kurset skrider frem og om en uge er det ferdigt - i lørdags havde vi som en del af kurset en hel dag med meditation i Bagsverd sognegaard. Det var en god dag - det synes vidsst alle, og jeg bliver glad og berørt over at jeg ved at være med til at arrangere kurset for Scleroseforeningen er med til at gøre en posistiv forskel for andre.
Før vilde jeg have troet at det at gøre sådan noget gratis arbejde ikke vilde give noget, men det gør det faktisk, det giver mig meget at jeg gør dette for andre end mig selv. Når vi er ferdige skal vi evaluere kursus udbyttet sammen med Københavns Universitet, institut for Samfund og Sundhed. Det er også et spendende project synes jeg.

onsdag den 19. november 2008

Kernesund Mad

Jeg har ikke sat mig ind i hvad kernesund familie går ud på og heller ikke set tv-programmerne på TV2 men i dag lånte jeg bogen Kernesund Mad der er opfølgeren til kernesund familie på biblioteket og har kikket den igennem. Eftersom jeg kan forstå det består den kernesunde mad af en kost uden mælkeprodukter, gluten og sukker og tilsetningsstoffer. Mettet fedt er tilladt i form af kokosolie, rødt kød, bacon, evt smør, pølser hvis de ellers er e-nummer- mælk- og glutenfri. Så hvis man holder sig til MS-kost er der mange af opskriftene der ikke er egnet uden modifikation, men ellers ser det da meget sundt ud med masser af gode råvarer og grønt. Mælk er delvis erstattet med soyamelk og fløde, og det er der jo en omstridt anbefaling eftersom der hersker tvivl om hvorvidt soya er sundt når kroppen ikke er vandt til det fra barndommen. Kernesund mad har udgangspunkt i en diæt der kommer fra USA der bruges til behandling af autister, vidstnok med gode resultater, der var også hennes søns autisme der fik den ene af forfatterne til at starte på dietten. Der er masser af gode opskrifter at hente hvis man har lyst til at forsøge sig med mælk og glutenfri diæt. Thorbjørg Hafsteinsdottir som jeg har omtalt tidligere i forbindelse med hendes bog 10 år yngre på 10 uger er medforfatter til bogen.
Jeg stjæler lige en modifiseret opskrift på soyayoghurt fra bogen:
Soyamælk varmes til 37 grader og tilsettes 6 kapsler mælkesyrebakterier Multidophilus, rør forsiktig rundt og la stå ved romtemperatur i et døgn, opbevares derefter i køleskab.

lørdag den 15. november 2008

Legat

Juppi -har lige fået en check på 10,00 skattefrie kroner i postkassen.
Og jeg har ikke vundet i lotteri - jeg har ansøgt om legater. Troede helt ærligt ikke jeg vilde få noget -jeg sendte nogen ansøgninger i løbet af året og har ikke modtaget noget - dvs jeg fik Scleroseforeningens tur med barn til Mar-y-Sol på Tenerife. Men det var altså dejligt at modtage 10,000 kroner "til støtte og opmuntring" som det står i brevet.

fredag den 14. november 2008

Kost, træning og meditation

Har begynt at bruge cronometer igen igen - har taget lidt på, som mange af jer sikkert ved er det svært at holde vægten når man har MS, eftersom man bruger meget mindre energi på at bevæge sig. Og som jeg har sagt før er cronometer, som er enslags maddagbog hvor man skriver ned alt hvad man spiser i løbet af dagen det eneste effektive værktøj jeg har fundet til at holde vægten lidt nede - nu har jeg ikke brugt det i lang tid og har derfor taget lidt på. Jeg arbeider ellers i øieblikket på alle tre fronter, træning, kost og mentalt for at holde mig i form. Kosten er ikke strikt pt, eneste nonos er hvede, mælk og animalsk fedt somjeg kun må få lejlighedsvis i mindre mængder, samt fosøger at holde igen på de søde sager. Og ingen alkohol, nikotin eller kaffe. Er nået over midtvejs i mindfulness meditationskursus og i weekenden tager jeg til vejrtrækningstræf i Langebæk. http://www.langebaekretreatcenter.dk/ . Træningen er en gang pilates, en gang styrketræning næste dag og derefter en dag fri, altså træning to ud af tre dage. Jeg vil sige fokus har været mere på træning og mentale teknikker end på kost her i efteråret.

tirsdag den 11. november 2008

Superlet aftensmad -når du har spist for meget

Nogle dage laver jeg en meget let aftensmad, der kun består af 3-400 gram kogt rosenkål, broccoli eller porre - det kan være jeg synes jeg har spist for meget i løbet af dagen eller har fået for meget fedt, evt spist kød til frokost, så synes jeg at bare koge lidt rosenkål, broccoli, blomkål eller porre og dryppe lidt soyasauce eller olie over er et let og nemt alternativ, der indeholder få kalorier. Og smager godt i følge mine smagsløge -jeg er heldig på det punkt at jeg altid godt har kundet lige smagen af grønsager.
Hvis jeg vil have noget der smager af lidt mer blander jeg forskellige grønsager og krydderier, for eksempel løg-gulerødder-rosenkål-basilikum-gurkemeje-spidskummen som jeg svitser i lidt olie og heller en halv dåse hakkede tomater over og lader det koge nogle minutter. Uhmm.

mandag den 10. november 2008

Japansk rensende kul

Et produkt der har dukket op på det sidste og er meget hot i øjeblikket er forskellige varianter af et produkt der kaldes hakutan der betyder hvidt kul på japansk. Det kan bruges til at rense vand og luft, der fåes armbånd og smykker der påstås at have en rensende virkning, samt sæbe. Jeg købte selv en kulstav til at rense vand med i sommer, man tager den bare ned i en karaffel med vand som skal stå nogle timer og så er vandet angivelig renset og klart til at drikke. Måske et fornuftigt alternativ til vand på flaske?
Udrensning og renhed er jo blevet sterke trends - og som så mange andre produkter til dette brug kommer det fra Østen, skønt kullets rensende virkning er velkendt også hos os- kultabletter og mikstur ved forgiftninger er der lang tradition for og kulfiltere er heller ikke nyt, men det er disse produkter altså. Se produkterne på: http://plus.politiken.dk/ANDRE_VARER/Japansk_rensende_kul?visning=Gallerivisning1Kolonne&sortering=NYESTE&antal=9
Måske kan lidt rensning bidrage til et bedre helbred?

søndag den 9. november 2008

Superfoods.

Sidst år lavet jeg en liste over superfoods her på bloggen taget fra Dr. Perricones bog: Nummer et var acai - en slags bær som man på det tidspunkt så vidt jeg ved ikke kunde få i Danmark. Nu findes den på frost, i Irma selvfølgelig..Som en læser gjode mig opmærksom på i form af et produkt der indeholder 71% acai, produktet indeholder også endel sukker. Smager sødt og godt. Se: http://www.guaranas.dk/flx/acai/forside/
Produktet har fået sin egen fangruppe på facebook: http://www.facebook.com/pages/Frooty-Acai/52318975721 -ak ja..

Der er også et andet produkt der er relativt nyt og som skal have et superhøjt indhold af antioksidanter: Goji bær - disse fåes som tørrede bær, og smager lidt ligsom rosiner - smagte dem i går på en reception i mit lokale fitnesscenter. Se: http://altmedicine.about.com/od/completeazindex/a/goji.htm

Der fik jeg også mit livs første hvedegræsshot - fremstillet på tørret pulveriseret hvedegræss. Det skal også være meget sundt - bruges i rawfoodkredse som vidundermiddel, pga af det høje indhold af enzymer, aminosyrer, flavonoider, mineraler og vitaminer. Kan købes på nettet, for eksempel: http://helsehelse.dk/shop/hvedegraes-pulver-oekologisk-7496p.html?gclid=CKycz8Gp6JYCFRyR1Qod7iZeOg

fredag den 31. oktober 2008

Længe siden...nu med meditation

Fokus lige nu er på et meditationsforløb jeg er i gang med i den lokale Scleroseforening, et 8-ugers forløb efter Kabat-Zinn, der har udviklet dette forløb specielt for mennesker med kroniske helbredsplager der dårligt kan afhjælpes via medisinsk behandling. Det tager meget opmærksomhed, der er flere daglige meditations- og opmerksomhedsøvelser. Er nået til uge tre i forløbet, vi er en gruppe på 20 mennesker der mødes en gang om ugen og modtager kyndig vejledning. Det er spændende og denne uge har jeg mærket en bedring i tilstanden i mit højre ben, som lægerne siger jeg har en moderat funktionsnedsættelse i. Det er meget længe siden jeg har mærket nogen symptombedring, og jeg synes det er rigtig rart, og er sikker på at det skyldes meditationen, fordi at under en af øvelserne, den såkaldte kropsskanning spænder mit ben helt vildt op. Spændingerne har begyndt at slippe lidt nu samtidig med at benet fungerer lidt men merkbart og konsistent bedre i løbet af den sidste uge- dejligt!
Maden - ja er blevet lidt afhængig af min friskpræssede morgenjuice, og kører med glutenfrit brød eller grød om morgenen, vænder langsomt tilbage til glutenfri kornprodukter - selv om jeg ikke umiddelbart havde nogen effekt af dette i min lange glutenfri periode. Glutenfri grød fra Aurion og Glutefrit brød fra naturbageriet - det er ikke spor kompliseret hvis nogen skulde have lyst til at prøve!
Og selvfølgelig var der udskejelser i ferien....ikke mer om det.

torsdag den 16. oktober 2008

Morgenmad

Jeg har endret mine morgenmadvaner og her er nu hvad jeg spiser de flæste dager for tiden:
Et lille beger aloe vera juice (godt for fordøjelsen).Friskpresset juice, en blanding af grønsager og frugt, en portion glutenfri grød med kanel og lidt honning. Jeg er rigtig glad for denne morgenmad som jeg føler både er opfriskende (juicen) og giver vedvarende energi. Jeg er blevet meget glad for den friske juice, jeg kan virkelig mærke på kroppen at det gør godt.
I øvrigt rejser jeg om et par dage på en uges ferie til Tenerife og får den sidste portion sol inden vinter!

torsdag den 9. oktober 2008

Og hvordan går det med maden?

Har ikke blogget så meget her på det sidste - og heller ikke ført dag bog over hvad jeg spiser. Og hvad sker der så - jo der sker det at jeg så har en tendens til at vende tilbage til det jeg plejede at spise, dvs at min diet går lidt af sporet - har dog klart at holde vægten - dvs ikke taget på, men hvad der bliver spist har en tendens til at gå lidt i den forkerte retning hvis jeg ikke passer på hele tiden - at endre sin kost er ikke helt det samme som at slutte at ryge for eksempel -det gør man en gang eller flere men det er en konsekvent livsstilsendring som der også er støtte for i omgivelserne. Maden derimod - er noget vi tager stilling til flere gange om dagen hele livet. Og hvis jeg skulde vælge efter lysten vilde jeg altid spise chokolade, kager og søde sager, samt endel frugt og grønt. brød og lidt fisk og kød. Derfor er det rigtig svært at vælge det fra - det er der hele tiden og frister.
Det krever enorm komittment og jernvilje og jeg jeg fejler tit - men hvis der ikke var den udfordring var der jo heller ikke så meget at blogge om, så var alle mennesker sunde og tynde - men det er de ikke, og hvorfor ikke i grunden - hvis hvad vi spiser var noget vi bestemte os for med fornuften var der nok ikke noget problem - men det der styrer hvad vi spiser er delvis noget andet, noget der er svært at overstyre med fornuften - og som let går ud af sporet når vi kommer i situationer hvor vi ikke har 100% fornuftsmessig kontrol, hvilket jo for mange af os vil sige ret mæget af tiden. Hvad skal man så gøre for at få styr på spiseriet - jeg har ikke noget 100% svar, det jeg selv gør er at forsøge at styre det fornuftigt så godt jeg kan og være tålmodig med mig selv i forhold til de fejltrin jeg gør, hele tiden. Jeg drømmer også om at kunde styre det i fremtiden -den drøm er ikke helt uvesentlig i forhold til motivation - jeg drømte også om at la vær med at ryge i mange år inden jeg gjorde det, og lige pludselig gjorde jeg så forsøg på at realisere det, faldt i og startet på nyt mange gange altid med håbet om at jeg en dag skulde klare det...

tirsdag den 7. oktober 2008

Friskpresset juice -den ny mode..

Jeg tog i går min juicepræsser frem, der har levet rigtig mange stille år nede i min kælder, og blandede diverse grønsager og et æble og kørede det igennem til et glas friskpræsset juice - det smager faktisk ganske godt og jeg gjorde det samme her til morgen.. måske skal det blive min nye vane - en nem måde at få flere næringsstoffer fra grønsager, men også lidt sløseri -da bla. alle fibrene går til spilde...Men nu har det blevet en mode og jeg vil lige prøve, tager så lidt koldpræsset olie i, jeg vil helst bruge olivenolie, men vil tage lidt solsikkeolie da man i følge Gunda skal have lidt af det hver dag..
Se denne artikkel i Berlingeren i dag om Mads Bo Pedersen der har gjort det til sin mission at få danskerene til at drikke DET FLYDENDE GULD!
http://www.berlingske.dk/article/20080606/livsstil/706060011/

fredag den 19. september 2008

Børne -Fø´sdag

Hvor meget kan man skeie ud på en enkelt dag hvis man giver den lidt gas?
Vel, hvis det er børnefødselsdag, kan man spise store mengder lagkage, pizza, chocoladekage, sodavand, slik.....og det gør vi så i dag, så barometeret for kalorier og mettet fedt er højt oppe i den røde sone, og der kræves demonuddrivelse og bod i lange tider efterfølgende..Nogen siger de kan mærke det efterfølgende hvis de har skejet godt og grundigt ud i kostvejen -det kan jeg ikke, det er lidt ergeligt næsten, for hvis man kunde mærke noget med det samme eller dagen efter, vilde det jo være lettere at følge den smalle sti..

torsdag den 18. september 2008

Ett års dag for min blog

Helt utroligt - i dag er det ett år siden jeg udgav mit første indlæg her på bloggen, og så er det vel meget passende at opsummere lidt:
Ca 8000 visninger har det blevet til, og 1000 klik på min profil, antager antal klik på profilen er et udtryk for hvor mange forskellige mennesker der har været inde på bloggen. Jeg synes det er ret mange der læser min blog og det er jeg glad for, da der nedlægges endel arbejdstimer på at skrive og at finde relevant stof.
Og mit project? Har et bedre helbred nu end for et år siden rent energimessigt, benene og blæren og tarm etc. dvs det rent nevrologiske er ikke blevet bedre, måske er benene lidt dårligere. Har tabt mig ca 5 kg, og føler meg lettere og bedre tilpas med den lidt lavere kropsvægt. Træner jevnligt og holder mig fortsat til en fedtfattig kost med næsten ingen hvede, mælkeprodukter og rødt kød. Holder igen på kalorierne og følger mit indtag af næringsstoffer jevnligt ved hjælp af cronometer. Regner med at fortsætte med den samme kost som nu, men med stadige modifikationer og små forsøg, samt at fortsætte med at blogge og rapportere både fra egne eksperimenter og referere litteratur og artikler.
Motionerer flere gange om ugen: Pilates, styrketræning, cykling/yoga.
Har også planer om andre forsøg på at bedre mit helbred end kost og motion - det hører i snart mere om...

Som jeg blev mindet om i Gundas foredrag - tålmodighed er vigtig - den fulde effekt af kostændringer ses først efter meget lang tid, nogle gange flere år, særlig hvis man ligsom mig har haft MS i lang tid.

torsdag den 11. september 2008

I al beskedenhed

Hvad er det egentlig jeg gør i den her blog?
Tja, en ting jeg IKKE gør er at rådgive andre om hvad og hvor meget de skal spise, derimot
-beskriver jeg min egen rejse med kost og MS
-søger og vurderer relevant og interessant litteratur; artikler og bøger
-skriver om ting der ellers optager mig relateret til emnet, egne erfaringer og meninger om mangt og meget
Hvilken baggrund har jeg så for de anmeldelser jeg nogle gange laver af litteratur? Vel, jeg har en naturvidenskabelig baggrund og er trænet til at vurdere kvaliteten af videnskabelig dokumentation, jeg er dog ikke uddannet indenfor ernæring, som jo er en egen videnskab man hvor man kan uddanne sig på højeste nivå, men tit er det åbenbart at diverse anbefalinger er meget løst funderet, og da kommenterer jeg på det. Ligsom endel litteratur er mere solid, så siger jeg også det.

MS-Kostforedrag med Gunda Jensen

I går aftes var jeg til et inspirerende foredrag med Gunda Jensen.
Gunda er selv læge, har MS og har udarbejdet Scleroseforeningens kostvejledning og selv eksperimenteret med og følger egne kostretningslinier. Og der var mange mennesker og mange sprørgsmål - dejligt at så mange MS-ramte selv vil gøre noget for at bedre sit helbred.
Gundas retningslinjer, der bygger hovedsaglig på dr. Swanks diæt, er simple, og hun har blandt andet lavet syv kostråd som hun mener er en god start.
Det vigtigste er at sørge for de rigtige fedtstoffer:
Minimer indtaget af animalsk fedt, dvs kød, æg og melkeprodukter. Brug solsikkeolie daglig, koldpræsset og ikke opvarmet. Olivenolie til stegning.
minimalt indtag af kød. Gerne fisk og ekstra fiskeolietilskud, evt. ogå kæmpenatlysolie.
Tilskud også af antioksydanter i rigtig kombination, evt B-kompleks, samt kalk/D-vitamin.
Gundas bog Sund kost ved MS fås gratis gennem Scleroseforeningen - evt norske læsere kan sikkert også få en kopi der!

På grundlag af gårsdagens foredrag vil jeg købe solsikkeolie og bruge lidt til salader, revidere mine kosttilskud samt blive mere restriktiv med kød, som jeg p.t. spiser ca 3-4 gange om ugen.
Magre melkeprodukter og hvede som iflg Gunda er OK vil jeg fortsat holde mig fra med undtagelse af min latte på minimælk en gang iblandt.

Tålmodighed: Det tager optil to år før den fulde effekt af kostomlægningen mærkes, evt længere hvis man har haft MS i lang tid.

Fokuser på det essentielle - dvs fedtstofferne!

onsdag den 10. september 2008

Nye vaner -kalorierestriktion

Som de faste læsere i hvert fald ved - er en ef de ting jeg eksperimenterer med for at bedre mit helbred kalorierestriktion, dvs et noget lavere kalorieindtag end det der er anbefalet, men alligevel nok til at man kan få alle næringsstoffer, båder makro - og micro- nutrienter i tilstrækkelig mængde. Det der vil ske naturligt hvis man ikke hele tiden monitorerer næringsindtaget er at man ganske naturligt gradvis øger madindtaget, da vi jo dessverre er programmeret til at spise når der er mad tilgængeligt. At holde kalorieindtaget på et nivå der er såpass lavt som 1400-1500 kalorier om dagen gør at man vil opleve lidt sult. Det er noget man skal lære sig at leve med og det bedste for kroppen er nok at skære gradvis ned.. Personligt er jeg bedre til cold turkey end langsom reduktion. Så nu har jeg her efter sommer været inde i en periode på nogle uger hvor jeg har været strikt med kalorieindtaget igen, og det har været rigtig hårdt, men nu virker det som om min krop har vennet sig til det. Jeg har mere energi, og kan begynde at mærke den lette gode følelse der kommer af let underernæring, kaloriemessigt men ikke næringsmessigt - jeg sørger for at spise nok protein, dvs i overkant af et gram per kg kropsvægt per dag, hvilket jo er lidt i overkant af hvad man behøver, men det er jo vigtigt at tabe mindst mulig muskelmasse, for man taber sig jo selvfølgelig lidt når man spiser mindre. Og masssevis af god sund mad. En kvinde i min alder vil heller ikke tabe for meget fedt - så kommer man jo i tidlig overgangsalder - min fedtprocent, dvs andel af kropsvægten der er fedt, er på trods af mine 175 cm og 57 kg oppe på ca 25, hvilket er rigeligt, har læst flere steder at en fedtprocent på ca 20 er optimalt, men antager det også er individuelt, afhængig af kropstype. Jeg vil i hvert fald blive meget mager med en så lav fedtprocent.

mandag den 8. september 2008

Tankens kraft?

Det er en lidt luftig men ganske populær teori der går ud på at positive tanker påvirker helbredet og levalderen positivt. Mon det er rigtigt? I alle fald talte jeg med min mor i går, hun er 80 og har et udmerket helbred, ekseptionelt godt vil jeg sige. Nå, men hun er relativt tit til begravelser eftersom familie og venner falder fra i mere eller mindre høj alder. Nu skulde hun i begravelse til en gammel nabo der nåede den relativt høje alder af 95 år, og uden at kende hende særligt godt tror jeg godt nok man kan sige at det med optimisme og et lyst sind er ikke lige de ord man vilde bruge til at beskrive personen. Vi talte videre om familiemedlemmer og, med al mulig respekt for de afdøde, blev vi enige om at de der havde blevet rigtig gamle var nogle værre særlinge og sortseere. Er der en sammenhæng -aner det ikke, men en lidt interessant observation, i disse tider hvor det er en almindelig opfatning at man kan styre sit helbred med at tænke gode, rene, glade tanker.

Måske er det bedre at være en besværlig kverrulant?

fredag den 5. september 2008

Grøn peber og selleri mod MS

Som også nevnt i bladet Sund Nu, har selleri og grøn peber nogle indholdsstoffer der i dyreforsøg har vist tegn på at kunde være aktive mod MS.
Se: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/05/080520094115.htm

tirsdag den 2. september 2008

Nyt blad -Sund NU

Har tegnet prøveabonnement på et ny blad, Sund Nu, med målgruppe kvinder over 45 - det er jo lige mig efterhånden! Fik første nummer for nogle dage siden. Fokusområdet er at forebygge sygdom og forlænge sin levetid ved hjælp af tre strategier: Kost, motion og posistiv tænkning/psykologi. Kostdelen har jeg finlæst - det drejer sig om hvad man kaller anti-inflammatorisk kost, det er jo den samme målsetning som med MS-kosten, nemlig at kosten ikke skal stimulere betændelsestilstande i kroppen, men tvert i mod dæmpe inflammation.
I første nummer presenteres tre grundpillarer i denne kost:
Mere frugt og grønt, mere fiber og rigtige fedtstoffer/mere omega-3. Der er selvfølgelig også nogen lækre opskrifter.
Sclerose er faktisk nævnt to gange i bladet, som en af de sygdomme der kan forebygges ved anti-inflammatorisk kost, hvilket nok er at tage lidt hårdt i nuværende viden taget i betragtning, samt i en lille artikkel om selleri og grøn peber som indeholder stoffer der måske kan hemme udviklingen af sclerose. Der differentieres i bladet ikke mellem epidemiologisk viden - og forskning på et mere grundlæggende nivå, hvilket er en svaghed, da resultater fra forsøg i laboratoriet ikke altid viser sig at have betydning for mennesker.

mandag den 1. september 2008

Yndlingsspise lige nu

Min favoritret lige i øjeblikket er salad med quorn-filet, jeg spiser det næsten hver dag til frokost. Quorn har jeg talt en del om før, det er et svampeprodukt der fås i forskellige udgaver i Irma. Til min salad steger jeg quorn-fileter i lidt olie og smører chilisauce på -de smager i sig selv ikke af så meget. Så er der masser af grøn salad, og hvad jeg ellers har, for eksempel syltede agurker, tomat, avocado, nøddemix til salad, rødbeder, eller hvad man nu kan li i sin salad - jeg synes det smaget rigtig godt - ingen mettet fedt og ikke alt for mange kalorier (pas på med nødder!), evt lidt olie eddike dressing el anden mager dressing er også godt -selv bruger jeg bare lidt riseddike, den har en dejlig mild smag.

fredag den 29. august 2008

D-vitamin -podcast

Kender i Rix, som er journalist, selv har MS og sin egen hjemmeside hvor han udgiver interviews med MS-ramte, læger, forskere og andre der har MS inde på livet enten personligt eller proffesionelt. Man kan høre hans interviews, der både er seriøse og nogle gange befriende sjove, på hjemmesiden RixPod hvor de findes lagret som podcasts. Det seneste interview er med lægen Michael Broksgaard ved Hillerød sygehus om mulig sammenhæng mellem D-vitamin og MS: http://rixpod.dk/podcast_2/podcast_20_michael_broksgaa.html

onsdag den 27. august 2008

Rent vand

Hvad slags vand skal man drikke?
Jeg er en af dem der drikker rigtig meget vand fra plastflasker og ikke så meget fra vandhanen. Noget jeg egentlig ikke har det så godt med da produktionen af vand på flaske er enormt belastende for miljøet, og vand der har stået i en plastflaske i flere måneder har neppe særlige sundhedsfordele.

Forleden dag var jeg i Normann på Østerbrogade, den relativt ny og smarte interiørbutikk. Og der fant jeg nogle store stykker med kul til at rense vand med. Man tager vand og kul i en karaffel og lader det stå over natten og dermed skulde man ha rent vand om morgenen. Så det har jeg nu gået i gang med - det går lidt i koks relativt tit endnu, man skal lige venne sig til at ordne karaffelen hver aften og for mig er det ikke en lille ting.

Mere almindelig er det at anvænde forskellige filtere, enten til at sætte på vandhanen eller i en kande, så man får renset vandet for diverse kemikalier/forurening.

Skær ned på kødet

De som allerede er på MS-kost har skåret gevaldigt ned på det røde kød - for at dæmpe betændelsesreaktionerne i kroppen.
Endu en grund til at skære ned på kødforbruget er at det efterhånden står meget klart at rødt kød (Kylling og fisk gir muligvis ikke denne effekt) fører til øgt forekomst af kræft. Der er efterhånden så overbevisende rapporter om dette at kræftens bekæmpelse er klar til at støtte anbefalinger om maks 400 g rødt kød om ugen. Er det bedre at helt undgå rødt kød?- det siger denne artikkel ikke noget om:
http://www.samvirke.dk/samvirke/mad/artikler/Sider/Vispiserformegetr%c3%b8dtk%c3%b8d.aspx

søndag den 24. august 2008

Ernæringssludder?

Har selvfølgelig fået en facebookprofil, og som jeg visstnok har blogget om tidligere kan man finde alle mulige slags grupper man kan være medlem af på facebook. En bruger der er relativt aktiv i medierne omkring ernæring er en mand ved navn Per Brændegaard, der er uddannet cand. scient. indenfor ernæring. En af hans kæpheste er hvad han i en af sine facebookgrupper kalder "kampen mod ernæringsvrøvl". Ernæringsvrøvl er, eftersom jeg forstår det kostholdsråd af nyere dato der ikke er videnskabelig baseret, for eksempel meget af det der kaldes ernæringsterapi (for eksempel Thorbjørgs bog som jeg har anmeldt her på bloggen), og diætter som for eksempel South Beach, spis efter din blodtype, detox, Atkins, zonediæt, Lene Hanssons diæt etc. Omtalte unge mand har så oprettet en facebook gruppe for bekæmpelsen af disse ideer som han mener delvis er farlige og fører til skader både fysisk og psykisk, og i bedste fald er vildledende. Jeg har selv læst endel bøger der omtaler nævnte diæter og af det jeg har læst må jeg gi herr Brændegaard ret i at det virker ikke særlig velfunderet.
Hele området er jo ret kompliseret og det er jo heller ikke videskapen der er fundamentet for hvad vi spiser, det er jo noget der har udviklet sig i løpet af tusinder af år baseret på hvad der har været tilgængeligt af spiselig vare fra naturens side og i de sidste 50-100 år kompliseret af den industrielle fremstilling af mad som man egentlig ikke helt aner konsekvenserne af.
Men heller videnskab fremfor kvasividenskab - meget såkaldt alternativ ernæringsteori henter jo argumenter fra videnskaben uden at være egentlig videnskabelig funderet. Blandt andet er det jo langt fra laboratorieeksperimenter til de egentlige svar på ernæringsmessige spørgsmål som man kun kan få fra store epidemiologiske studier.
Gad vide hvad herr Brændegaard vilde sige om kostaspekter som jeg interesserer mig for ligsom, MS-kost, CRON, Ayurveda, Best bet diet, vegetarkost?
Måske skulde jeg spørge ham?

Yoga er overstået og...

Under mit yogakursus bloggede jeg flittig de tre første dage og så blev der stille......Faktisk gik jeg lidt død der på en eller anden mærkelig måde - jeg gennemførte mit kursus ganske udmærket, men den vidunderlige frigørende effekt der plejer at følge med udeblev denne gang - faktisk havde jeg det mærkeligt, ligsom psykisk mærkeligt både under og efter kurset og havde ikke lyst til at skrive i nogle dage, men nu har jeg et par ting at meddele så derfor et lille indlæg her søndag formiddag.

Jeg drages mellem at spise vegetarisk og at spise kød og fisk, sådan har det været i rigtig lang tid. Jeg er ikke den store kødspiser, men får dog normalt et måltid af tre om dagen der enten indeholder kød eller fisk. Og jeg er stadig i tvivl om det nu er en god ting at spise kød/fisk - det giver jo nem tilgang til masse næringsstoffer og gode proteiner - på den anden side indeholder de animalske produkter jo også endel affaldsstoffer og jeg er altså meget i tvivl om de styrker eller belaster min krop. I kortere perioder spiser jeg så nogen gange ikke noget animalsk, men så synes jeg at jeg vil have det igen, så det kan jeg ikke lige finde ud af. Og ellers, ja men så er jeg tilbage på CRON og 1400 kcal om dagen er min ambition - og jeg er kun 2,5 kg fra min idealvægt nu! På det omtalte kostforedrag i Lyngby den 10 september har jeg tænkt at spørge om nettop mængden af mad, som jeg personlig finder ligeså vigtig som hvad slags mad.

Ellers vil jeg sige at min ambition her på bloggen efter sommer er ca 10 indlæg om måneden.

torsdag den 14. august 2008

Sidste om yoga

Sidste indlæg om yoga for nu!
Jeg har gennemført mit fem dagers yogakursus, og kan godt mærke det i min krop. Den er øm og træt. Synes det var hårdt på en anden måde i år - nogle gange plejer det at være hårdt et stykke tid og så bliver det nemmere efterhånden. I år var det nemt i begyndelsen og blev hårdere for hver dag. Med mærkelige psykiske op og nedture.

De andre år har jeg haft fri hele ugen og masser af tid til at hvile. Denne gang er min søn hjemme, jeg er tidlig oppe, laver mad pakke etc og cykler med ham i skole inden yoga. Jeg er træt men glad for at have gennemført nok en gang ,og ja jeg gør det nok til næste år også!

Har hele ugen handlet hos Naturbageren på Rosenvængets alle, Østerbro - de har dejlige økologiske speltboller og den tidligere omtalte appelsinkage også bagt på spelt. Jeg er gået i gang med kornprodukter igen - undgår dog hvedemel. Det eneste jeg merker ved det er at tarmen fungerer bedre når jeg spiser kornprodukter.





tirsdag den 12. august 2008

Yoga på tredje sal - dag 3


Yogakurset som jeg nu skriver lidt om hver dag - foregår på tredje sal. Irriterende nok kan jeg godt mærke mit højre ben ikke kan li trapperne - MEN jeg klarer dem, uden pause, så man kan måske sige jeg er heldig på en måde der fremdeles kan komme op på tredje sal uden de store problemer.

Tredje dag til yoga - min krop er tung og træt, tungt at komme igennem øvelserne - sådanne dage kan man godt have en eller flere af når man dyrker yoga flere dage i træk og flere timer. At møde væggen, og gerne vilde gå igennem den, måske for gerne for det virker ikke som om det går at give slip og så belønningen den dejlige fornæmmelse af lethed og frihed i kroppen. Og så alligevel i eftermiddag -masser af energi og glæde medens jeg ordner nogle affærer inde i byen -efter middagen er min krop tung som bly - mon den nu er ved at blive nulstillet som min yogalærer siger? - nul spændinger i krop og sind!
Og min mad - kun brød, frugt og grønsager i dag, det er hvad jeg har haft lyst til.

mandag den 11. august 2008

mer yoga - dag 2

Vi er i år 15kvinder og mænd - kun en mand - der denne uge mødes på Østerbro og laver yoga sammen. Vi er alle sammen indviede på den måde at dette vidunderlige kursus bliver ikke annonceret noget sted - kun ved en seddel der bliver omdelt på vores lærers aftenskolekursus. Men man skal være tidlig ude for at få plads - jeg er ikke den eneste der har været med i 10 år. Kontinuitet er dejligt. Og her koster det heller ikke det hvide ud af øjnene som meget andet af denslags. Og man får en ordentlig portion passende doseret østerlandsk livsvisdom med på købet. Det er ligså dejligt som selve yogaøvelserne og et genialt supplement der gør en i stand til at forstå målet og hensigten med øvelserne og jeg havde nær sagt meningen med selve livet.
I dag var højdepunktet en øvelse der hedder dying warrior pose, der åbner hoftene og styrker armene - and left me speechless for quite some time!
Og dagens passende verbale lektion til denne udfordrende stilling: Hvordan man udholder smerte - ved hjælp af vejrtrækningen og at undgå at spænde for ikke at mærke smerten..der er lidt at lære.

søndag den 10. august 2008

Yogakursus dag 1

Hvert år de sidste 10 år har jegværet til et fem dagers yogakursus hvor vi laver yoga hele formiddagen, dvs i fire timer. Det er sådan en yin-type yoga, langsomt og lang tid i hver øvelse,og man behover slet ikke være akrobat for at være med. I dag var sådag ett på årets kursus - denne dag er altid en dag med forsigtig mobilisering af alle led, på den måde at vi drejer og strekker leddene samtidig med dyb vejrtrækning. Lidt træt men har det ellers fint her ovenpå den første dag og ved samtidig af rfaring at det er laaangt til dag fem...men at når det hele er overstået er man et nyt menneske, og derfor gør jeg det hvert år. Rapporterer mere senere i ugen.
Snuppet lige en speltkage med appelsin på vej hjem hos Naturbageren på Østerbro. Den var tung, sød og syndig og smagte vidunderlig!

torsdag den 7. august 2008

Kost-foredrag den10. september

Jeg arbejder som frivillig i den lokale scleroseforening.
Hermed lidt reklame:
Den 10. september afholder vi kostforedrag i Lyngby kulturhus, 3.sal, kl 19-21.
Foredragsholder er Gunda Jensen, der har udviklet sclerosekostbegrepet for scleroseforeningen, den såkaldte MS-kost.
Se http://www.scleroseforeningen.dk/Lokalafdelinger/Gentofte/Aktivitetskalender/Kalenderlink.aspxttp://www.scleroseforeningen.dk/Lokalafdelinger/Gentofte/Aktivitetskalender/Kalenderlink.aspx

onsdag den 6. august 2008

God Channel

Jeg har en rigtig god ven der er meget engageret i helbredelse ved bøn og håndspålæggelse, som det praktiseres i endel frikirkemenigheder. Endel scleroseramte besøgte afrikaneren Charles Endefont da han jevnligt var i Danmark for nogle år siden, og nogen fik det også bedre, kender selv to tilfælde.
Forleden bad han mig om at opsøge the God Channel, der er en amerikaner der holder helbredelsesmøder i stor stil i øieblikket.
Se selv, måske er det noget der kan hjælpe :
http://www.god.tv/

tirsdag den 5. august 2008

Så er ferien slut...


Har ikke blogget i fire uger - beklager ovenfor de efterhånden trofaste læsere. Siden jeg startet bloggen i september sidste år, har der været næsten 7000 klik p åmin side og det synes jeg er ret fantastisk, taget i betragtning at bloggen i al beskedenhed handler om hvad jeg spiser og hvorfor og hvordan jeg har det med min mad, samt endel omtaler af artikler og bøger jeg finder relevante.

Ikke så meget at skrive om fra de fire ugers ferie - bortsæt fra at jeg har taget næsten to kg på og indrømmet det skyldes min strejfen væk fra den rene sti! Men det er slut nu. På den igen med kostdagbog, skæren ned på kalorieindtaget og slut på kagespiseri og cafe latte mm.

På plussiden kan nevnes at tomatplanterne fra maj måned nu dagligt giver dejlige solmodne tomater - se billedet.
Og regner med at skrive jevnligt igen fra nu af.

torsdag den 10. juli 2008

Mad log

Har du problemer med at følge en diet, med at undgå visse fødevarer eller bare holde mengden af mad du spiser nede på et akseptabelt nivå? - husk at mengden af mad er ligså vigtig som hvad du spiser!
Moderate mengder mad og de rigtige ingredienser er vejen frem.
Hvis jeg skal give et godt råd om hvordan du kontrollerer begge dele må det blive at føre maddagbog. Det virker: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/07/03/AR2008070303535.html
Du kan bruge en almindelig notesbog eller et onlinesystem, for eksempel cronomter eller det danske madlog.

torsdag den 26. juni 2008

Sommerferie

Rejser til Dronningens fereby på lørdag og holder ferie med en venninde der også har MS. Det er et dejlig sted - hvis man kan holde ud at alle andre også har MS....det er jeg kommet over, har været der før og kan godt holde ud at se andre mennesker der kører rundt i elkørestole m.m. og måske minder mig om en mulig fremtid jeg frygter.

I det sidste har jeg klaget endel her på bloggen over at min fremgang har stoppet op de sidste mange måneder - jeg har måske kommet så langt det er muligt på den ny medisin. Det der går bedst i øieblikket er min reformer træning. Reformer er en pilates træningsmaskine hvor man i modsetning til et vanligt pilateshold også får trænet ben og arme. Da jeg forleden dag under min træning blev spurgt om jeg var pilates instruktør var dagen reddet. Jeg lever faktisk lidt på det endnu..
God ferie også til alle læsere!

lørdag den 21. juni 2008

Er jeg den eneste der ikke er blevet rask?

Hvis man søger efter information om kost og ms handler rigtig mange sites på nettet om hvordan man bliver om ikke helbredt, så i hvert fald symptomfri ved kostomlægning. Hvorfor det ikke sker for mig? Tja, måske har jeg ikke fundet den rigtige kost endnu. Eller måske har kosten ikke så stor en effekt som nogen siger, som jeg var inde på i går. Jeg ved det ikke. Alle alternative behandlere, inklusive kostbehandlere, har en tendens til at sige at alle kan blive raske - i princippet tror jeg de har ret. alle kan principielt blive fulstændig kureret for hvilken som helst sygdom - dog er der vel nogen begrænsninger hvis et organ er blevet fjærnet eller vævet er fulstændig ødelagt, eller måske endog ikke. Der hvor de alternative behandlere ofte ikke kender sin begrænsning er at de ligsom os andre i virkeligheden ikke aner HVAD der skal til for at en helbredelse skal finde sted. Så kære læsere, som i kan forstå på mine blogs er jeg for tiden lidt træt af at vænte på resultater i retning af at mit helbred meget gerne skulde komme i en opadstigende kurve - udover den bedring der kom indenfor perioden august - januar. Siden har det gået sådan lidt op og ned. Og det er jeg egentlig ikke helt tilfreds med.

fredag den 20. juni 2008

KAN man styre sit eget helbred

Som de trofaste læsere her på bloggen ved, ytrer jeg nogen gange tvivl om hvor meget man faktisk kan påvirke sit helbred gennem de ting man selv gør, ligsom gennem kosten. Endog scleroseforeningen promoverer jo kraftig den såkaldte sclerosekost, mens lægene ikke rigtig vil komme med nogle anbefalinger. Det er moderne at sige at det er fordi læger er så konventionelle, konservative og ikke åbne for nogen anden behandling end det man kan putte i munden i pilleform eller i vores tilfælde ind gennem en nål. Men hvad nu om det er omvendt, at det er alle dem der siger dette der tager fejl og lægerne der har ret når de hævder at det at spise en fornuftig sund kost er udmerket og dermed underforstået der er ikke noget at hente fra alskens kosteksperimenter. Jeg er åben for at det KAN være rigtig - jeg har egentlig ikke behov for at tage noget specielt standpunkt hvad det angår. Jeg eksperimenterer med kost, træning og mentale teknikker for at optimere mit helbred, men jeg mener ikke at den rigtige diæt vil kunde kurere MS.
Jeg er dog sikker på at hvis jeg lever rigtig usundt, med masser af alkohol, sigaretter, junkfood og uregelmessig livsførsel så har jeg det så dårligt at jeg bliver nødt til at blive i sængen det meste af tiden -det er ikke noget jeg tror, det er noget jeg ved - så jeg ved at ved at leve det liv jeg lever kan jeg opretholde et liv og et aktivitetsnivå jeg ellers ikke kunde hvis jeg valgte en usund livsstil. Jeg HÅBER faktisk også engang at kunde vænde bøtten, at den sagte nedadgående funktion i mit nervesystem en dag vil blive til en opadgående kurve - måske sker det en dag hvis jeg er Meget heldig..

søndag den 15. juni 2008

Hvad er resultaterne så langt

Indimellem er det tid for at evaluere effekten af de kost tiltag jeg er i gang med. Det gør jeg så punktvis nedenfor:
-Det er vigtig for mig at holde kropsvægten nede -min krop er meget mere mobil når den er meget slank - lige nu er der potentiale for at redusere vægten med 3-4 kg, for at komme på det optimale nivå -en lavere kropsvægt end det gør mig mere svag.
-De ting der påvirker mig negativt meget direkte er alkohol, nikotin, sukker, chokolade og sødmælk - disse ingredienter gør mig direkte svag og utilpas - uheldigvis er jeg meget glad for dem alle!
-Vedrørende kød og fedt - helt ærligt jeg kan ikke mærke nogen forskel på mit helbred hvad enten jeg spiser meget eller lidt kød, og umettet eller mettet fedt - sorry, og det gælder både kortsigtet (dager-uger) og mere langsigtig (måneder). Nu skal det siges at jeg spiser aldrig rigtig meget mettet fedt andet end untagsvis - jeg har aldrig været til flæskesteg og denslags, derimod kager med flødeskum....uhm.
-At ekskludere visse typer fødevarer, iflg IgG test har heller ikke nogen mærkbar effekt, heller ikke at inkludere dem igen, efter mange ugers ophold.
-Der må ikke gå for lang tid mellem måltiderne.

De ikke-ernæringsmessige faktorer jeg kan mærke have en god effekt er:
Yoga, vejrtrækningsøvelser, træning, gode sociale kontakter, kiropraktik, stimulerende oplevelser, hvile - ro, glæde.
På minussiden:
For meget træning, vinter/forår, dårlige sociale kontakter, FOR LIDT SØVN, stress -særlig følelsesmessige belastninger, for meget aktivitet

Det er i grove træk hvad jeg ved indtil nu - forhåbentlig vil min fortsatte studeren og eksperimenter gøre mig klogere.

lørdag den 14. juni 2008

mere om københavns uni.

Skrev for nogle dage siden lettere indigneret om min mail til Biovidenskabelig Fakultet vedrørende deres promovering af højproteindiætter og har fået svar tilbage at de på sit næste redaktionsmøde vilde tage spørgsmålet om bærekraftighed op! Ikke det at jeg tror jeg dermed vil ha nogen revolutionerende indvirkning på deres aktiviteter og synspunkter men så er det i hvert fald et eller andet sted sået et lille frø, om at de kan overveje at sætte sin forskning ind i en lidt bredere kontekst. Forskning kan blive meget smalspektret, og hvis man skal give ernæringsmessige anbefalinger baseret på et meget snevert grundlag som i dette tilfælde at højt indhold af protein i kosten gør det nemmere at tabe sig og at bibeholde et vægttab, kan man komme galt afsted. Hvad der er godt for os at spise er et meget bredere anlagt spørgsmål der efter min mening bør ses i et meget bredere perspektiv, både sundhedsmessig på lang sigt for den enkelte, samfundsøkonomisk, miljømessig og endog ressourcefordelingsmessig. I tillæg er der også kulturelle og historiske, endog for mange mennesker rituellle, spirituelle og religiøse aspekter omkring mad.

mandag den 9. juni 2008

Det er så meget der er farligt...og Thorbjørg giver farlige råd

For lidt siden refererte jeg til en META analyse foretaget af Cochrane samarbejdet der man har kommet frem til at indtagelse af høje doser antioksyderende vitaminer er sundhedsskadeligt. (vit A, E C).

På Københavns universitets Biovidenskabelig fakultets hjemmeside, Food of life, får Thorbjørg Hafsteinsdottir det glatte lag fordi hun netop i sin bog 10 år yngre på 10 uger (som jeg anmeldte den 19 april her på bloggen), i tråd med hvad jeg forstår er almindelig indenfor den såkaldte ernæringsterapi, blandt andet anbefaler antioksydanttilskud i høie doser. Jeg syntes måske jeg tog munden for fuld når jeg omtalte ernæringsterapi som kvasividenskabelig -på hjemmesiden siger de "ufaglært" og professor Arne Astrup drager paraleller til en religiøs vækkelsesbevægelse og karakteriserer Thorbjørgs værk som spekulativt. Og vitamin anbefalingerne lidt dramatisk karakterisert som livsfarlige.



Hvad så med den hjemmeside de selv har bygget op - jeg finder den heller ikke så imponerende taget i betragtning at det skulde være Danmarks fremste fagmiljø indenfor ernæring at de ukritisk promoverer og deltager i store undersøgelser af højproteindiætter som slankekur og vedligeholdelæse af vægttab - selv om det sikkert er rigtig at det er nemmere at tabe sig på den måde er der altså en metode der er meget sundere, at spise mindre, og at indtage meget moderate mængder af animalske produkter - det er der altså meget prominente folk indenfor ernæring der mener, blandt andet ved Harvard School of Public Health, hvor kød, som det er nødvendigt at spise en hel del af på en højproteindiæt er kommet helt i toppen af pyramiden, altså det du skal spise mindst af hvis du ønsker at påvirke dit helbred i positiv retning.

For os der fører korstog mot det selvoptagede egoistiske livsstil uden øie for en bærekraftig udvikling på jorden er det altså særdeles egoistisk i en verden der lider under forurening blandt andet fra kødproduktion i landbruget og fødevareknaphed blandt andet på grund af stigende kødproduktion som giver en brøkdel af det udbytte dyrkning af plantebaseret næring gør. Jeg mener at man ikke kan fritstille sig fra sådanne betragtninger for at hjælpe nogle procent af verdens befolkning der allerede har fået alt for meget at spise, til at tabe sig lidt ved at forbruge en endnu større andel af jordens ressourcer - uanset havd de måtte synes på Københavns Universitet. Det har jeg også skrevet til dem per mail -idag!

Soya og brystkræft

Skal man bruge soyaprodukter? - jeg elsker dem og promoverer dem jevnligt her på bloggen, soyayoghurt, soyamelk, tofu. Soya indeholder østrogenlignende stoffer, der ligsom østrogen kan stimulere kræftcellers vækst. Bl. a. kræftens bekempelse advarer derfor mod soya hos kvinder med brystkræft og tilråder generelt tilbageholdenhed med soya. Bare så det også er sagt. Denne anbefalning kan umuligt være understøttet af epidemiologiske undersøgelser da soyaprodukter indtil nu ikke har været så utbredt i vesten, for asiens kvinde er soya godt fordi de har spist dem gennem hele livet. - epidemiologien kan som bekendt overraske, jevnfør effekten af store mængder antioksydanter der har vist sig at være skadelig.

torsdag den 5. juni 2008

Soy chai latte..

Kan du lide latte men forsøger at holde dig væk fra mælkeprodukter -så er den gode nyhed at cafeverdenen er ved at opdage at det er blevet ret mange af os og nogen af dem er ved at tage konsekvensen og sælger latte med SOYAMÆLK . I hvert fald Chai Latte som er min yndling. Det smager vidunderlig. Kan fås hos Baresso og Starbucks og sikkert andre steder. Hvordan soyamælken gør sig med kaffe tør jeg ikke sige har ikke prøvet det -endnu.

tirsdag den 3. juni 2008

Har jeg en mission?

Har livet en mening, er det noget vi skal, skaber vi selv denne mening?
Man kan drages i mange retninger og nogle gange undres hvorfor. En af de steder jeg selv drages mod nu om dage er det meget simple og spirituelle liv, nærmes asketisk. Jeg har billeder inde i hovedet af mit hjem nærmest tømt for ejendele - min mad er meget simpel og i sparsommelige mængder - jeg dyrker yoga og mediterer - jeg føler mig glad, let, balanceret og energisk i det liv. Der er aspekter af et sådant liv allerede i min tilværelse, men i MEGET beskedent omfang - i "filmen" fylder det en stor del af min tid - vet ikke hvorfra den kommer denne længsel men den er der til min forundring....ved ikke rigtig hvad jeg skal gøre med den, jeg kan godt lige at drømme lidt om disse ting, det gør mig vel tilpas, og det kommer til mig meget kraftigt når jeg er til yoga eller på weekend retreat med mine rebirthing venner. Er det noget jeg skal respondere på eller er det blot et billede, et udtryk for en drøm om et nemmere, gladere liv, jeg ved det ikke rigtigt....
I alle fald er der elementer i alle valg, også når det gælder min spisning og blogging herom der ikke er særlig rationelle som at jeg nu skriver dette indlæg. Så sådan en sag som hvad jeg vælger at fokusere på med min kost og hvor jeg ønsker det skal bidra til at føre mig hen er en komleks historie, der også omfatter andet end ønsket om et bedre helbred.

fredag den 30. maj 2008

Spis mindre kød i solidaritet med en verden hvor mennesker sulter!

Der er en stigende beviddsthed omkring miljø, forbrugskulturen og den deraf følgende katastrofale forureningsproblematikk. Denne beviddsthed har efterhånden fået et solid inpass også i mainstream kulturen. Efterhånden kan man håbe på at det vil have en signifikant effekt på vores forbrugsmønster. Ryddet selv i min kælder i går og der var stuvet rigtig mange brugbare og endg ubrugte ting væk, som jeg så smed ud, eller rettere satte ud på gaden -vi har jo det fantastiske storeskrald system her i Danmark. Til min store glæde var både min gamle parasoll, som nemt kunde repareres af en der er lidt mere handy end mig, højtalere, musikanlæg, lamper og diverse andet hurtig væk, taget af nogen der kunde bruge mit gamle bras, som faktisk var fuldt brugbart.

Har tidligere skrevet om freganere, den amerikanske madaktivist subkultur der er en protest mod at der smides så meget mad ud der ikke fejler noget. Og vegetarisme og overforbrug af kød har jeg også blogget om. Dessverre er dette blevet et endnu mere aktuelt problem den sidste tid. Stigende madvarepriser over hele verden fører til at allerede fattige mennesker trues af underernæring og sult fordi de ikke har råd til at købe den meget dyrere mad. Har lige joinet en gruppe på facebook hvis formål er at redusere forbruget af kød og øge indtaget af planteføde for at øge tilgangen til mad for verdens fattige - i følge dette site bruges 33% aflandbrugsjorden til foderproduktion og denne andel er øgende som følge af velstandsudviklingen i store lande som Kina og Indien.
Se http://www.facebook.com/group.php?gid=15172652530
Endnu en god grund til at spise mindre kød, foruden de helbredsmessige.
Grotesk er det synes jeg at man overalt promoverer højproteindiætter, som man kun kan komme op på ved at spise endnu mere kød, for at tabe de kilo som vi har taget på på grund af overforbrug af mad, og dermed bruge endnu mere af verdens ressourcer på nok et egoistisk project!!

mandag den 26. maj 2008

Gluten og kornprodukter

I forbindelse at jeg inden jul fik taget en blodprøve og målt IgG verdier, dvs en type antistoffer mod diverse fødevarer var der udslag mod alle glutenholdige fødevarer. Jeg har så i fire måneder holdt mig nesten helt væk fra byg, havre, rug og hvede, dog har jeg indimellem spist noget rugbrød. Der blev i den forbindelse fra firmaet der lavet målingerne anbefalet at der blev taget nogle blodprøver for at måle for antistoffer som eventuelt indikerer cøliaki. Jeg har nu fået taget disse blodprøver, IgA transgluteminaser, hos min læge og verdierne indikerer at Cøliaki er mindre sandsynligt, da der kun var en af prøverne der havde en verdi der ikke var 0, men meget lav. Så om jeg skal holde mig væk fra gluten eller ei er lidt uklart for mig - jeg har reageret mod hvede ved injektion i huden, samt har IgG antistoffer mod hvede særligt og lavere verdier mod de andre glutenholdige kornslag - tror min konklution bliver at jeg skal lade vær med at spise hvedemel, men at for eksempel rug og spelt er OK . I weekenden har jeg spist endel brød og grød, og det havde den konsekvens at min forstoppelse der har været meget slem efter jeg stoppet med kornprodukter for nogle uger siden har blevet meget bedre. Jeg har haft endel overvejelser vedrørende korn som jeg har erstattet med fødevarer med højere proteinindhold som linser, soya, kød/fisk. Forstoppelse og tendens til hudproblemer har fået mig til at overveje om dette måske ikke har været det rigtige træk og jeg vil genindføre kornprodukterne og skære ned på det andet - tror jeg, skal lige reflektere lidt mere omkring dette.

onsdag den 21. maj 2008

Jeg er bare sulten

Som de trofaste læsere ved, har jeg en plan både for hvad jeg spiser og hvor meget. Hvor meget, er en kalorieration på 1500 kcal per dag, som det i øieblikket er rigtig svært at holde. Regner ikke med at spise mere i dag, og jeg har ikke været specielt mæt i løbet af dagen og kunde godt spise meget mere, men har dog fået 1860 kalorier - meget mere end jeg har spist nogen af de efterhånden ret mange dage jeg har talt kalorier. Jeg motionerer en del for tiden - det er måske det der gør at jeg synes det er rigtig strængt med de 1500 kcal. Lige i dag var jeg i hvert fald nødt til at give efter og spise - i går var jeg både til yoga OG til styrketræning - må ha brændt nogen ekstra kalorier som min krop bestæmt ikke vilde tage fra fedtdepoterne...

Håber det bliver nemmere i morgen...

lørdag den 17. maj 2008

Hvilke faktorer er det der virker ind på helbredet? Egentlig

Nu har jeg levet i 10 år med MS og har fået nogle erfaringer med hvad der gør tingene værre og hvad der evt. virker posistivt ind. På minussiden er der tre faktorer jeg er sikker på: Stress/store følelsesmessige belastninger og vinter, samt det at feste, dvs drikke og ryge meget. Jeg har lagt merke til at vanskelige ting der sker der går mig på, for eksempel mennesker der lige pludselig bliver på tvers og oppfører sig på en måde der skaber ravage i mit liv - det sker af og til - det kan for eksempel være en kæreste der viser sig ikke at være den kærlige dejlige mand man troede man kunde give sig hen til (længe siden..), børnenes far der er umulig eller ja, der er mange muligheder, når livet banker på døren med små og store katastrofer, dette er i hvert fald mine værste triggere, er det også for mange andre har jeg hørt, også stress i form af at være under press med hensyn til at skulde prestere meget mere end man måske kan magte, bare tanken om den kommende overanstrængelse, og også det at faktisk overanstrænge sig i længere tid. Og vinteren - ja når våren endelig kommer får jeg meget tit et attack der virker årtidsrelateret. Rygning og drukture -det sker ikke så tit mere, men det er også fordi at jeg kan ikke tåle det mere. Den gang jeg røg, kunde det at tage en cigaret ovenpå en meget stressende begivenhed direkte udløse et attack!


Men hvad så med maden? Det er jo mere subtilt og nesten umulig at vurdere - bortset fra at alle efterhånden er enige om at det at holde tilbage med kalorierne, kutte ned på kødet og spise meget frugt og grønt er generelt en god ide for helbredet. Lige det at man ikke kan mærke nogen forskel på sine MS-symptomer er vel det der gør det meget svært at holde fast i begrænsninger i udskejelserne i madvejen. At jeg har fået det bedre særlig i det sidste halve år, skyldes måske medst at jeg har begynt med Tysabri, men jeg ved det ikke. Her på det sidste har jeg haft endel stress i forbindelse med nogle udfordrende ting jeg har måttet tackle, jeg har også skejet lidt ud i weekenderne -sittet oppe og drukket rødvin og røget og ja, så får jeg at mærke at jeg er ikke fredet selv om jeg tager Tysabri - jeg skal altid passe på at sove nok - spise godt - hvile - undgå umulige mennesker - i det hele taget leve livet lidt på skånevilkår -ellers kan det nemt gå rigtig galt med MSen. Nogen gange skal jeg dessverre mindes lidt om det, særlig når jeg synes det går godt begynder jeg at tro jeg er blevet usårbar, men det er jeg ikke.

mandag den 12. maj 2008

Natrium- kaliumbalancen

Kroppen har en udpræget evne til at regulere sig selv henimod de optimale livsbetingelser for vores celler. På den anden side gør det jo heller ikke noget om man hjælper lidt til med at indtage de næringsstoffer som kroppen faktisk har brug for. Der er en tendens til at vi i det hele taget indtager for meget salt, natriumklorid, og for lidt kalium. Det kan være svært at rette op på denne ubalance i indtaget. Produktet seltin, der indeholder en blanding af natrium, kalium og magnesium bruges som almindelig salt men bidrager altså til en bedre natrium kalium balance, så det har jeg nu gået til anskaffelse af, selv om jeg godt kan lige Maldon havsalt...
http://www.seltin.dk/

søndag den 11. maj 2008

Risiko ved beta -caroten tilskud

Det er blevet bekræftet igen: Beta-caroten tilskud kan være sundhedsskadelige. Vitamin E-tilskud har også en tvivlsom, dog mindre markant effekt end betacarotenoiderne på livslængden, viser ny meta-analyse af data fra i alt mere end to hundre tusind patienter med ulige sygdomme og raske personer i ulige men sammenlignbare studier af effekten af antioksydanter på levetid. Analysen er publiseret af det prestigetunge Cochrane samarbejde: http://www.cochrane.org/reviews/en/ab007176.html

Vitamin A/betacroten er det vitamin som det er nemmest at få nok af i kosten. Det er indtil videre ikke noget der tyder på at en kost med meget betacaroten har negative effekter på helbredet. 1 gulerod om dagen giver rigeligt med beta-caroten.

Der blev foretaget en metaanalyse for nogen få år siden som også viste negative effekter på levetid hos blandt andet rygere af betacarotentilskud. Der var ellers en teoretisk mulighed for at betacaroten skulde gøre det modsatte, nemlig redusere den skadelige effekt af de fri radikaler der produceres ved rygning.

Et sundt kosthold med begrænsede mængder mad, motion, gode sociale relationer og et godt humør er p.t. et meget bedre bud end kosttilskud på et godt helbred og et langt liv. Men helsekostbranchen vil nok fortsætte med at promovere blandt andet betacarotene tilskud, selv om der efterhånden er tungtvejende grunde til at være tilbageholdende.

lørdag den 10. maj 2008

Hvordan ser den ud min spiseplan?

Skrev i går hvad jeg spiste i løbet af dagen og lidt generelt.
Her kommer mere om det generelle:
-Max 20 g mettet fedt om dagen, helst ned mod 10 g.
Dette er i hovedsag hvad den såkaldte sclerosekost går ud på.
-Af kød spiser jeg kun kyllingefilet, evt kalkun. Vildt er også OK.
-Rødt kød en sjælden gang i særlige tilfælde.
-Fisk ca 2-3 gange per uge, hovedsaglig tun og laks men ald fisk er OK.
-Begrænser mængden sukker men er ikke avholdende - endnu
-Alkohol kun sjældent
-Spiser meget lidt af de fødevarer jeg reagerede på i IgG test:
Glutenholdige kornprodukter (også meget moderat med andre kornprodukter), Mælkeprodukter, mandler, chili, kikerter.
Moderation med produkter som jeg havde en meget svag reaktion på:
Æg, kålrabi.
Spiser bælgfrugter i form af soyayoghurt, tofu, splitlinser dagligt, bønner en gang i blandt (tungt fordøjelige)
Frugt 2-3 per dag
Grønsager 6-8 per dag.
Gode fedtstoffer: Hørfrø, nødder, kerner, olivenolie, lidt rapsolie.Dette giver en øget omega-3 versus omega-6 indtagelse i forhold til almindelig kost. Dette i modsætning til scleroseforeningens anbefalinger med solsikkeolie (omega-6)
Max 1500 kcal per dag
Sørger for at få mit vitamin og mineralbehov dækket daglig, med tilskud der hvor min kost indeholder for lidt. Særligt calcium, men også D-vitamin om vinteren, B-vitamin, særligt B12, selen og E-vitamin, C-vitamin for at balancere og Q10 for cellulær energi(?)

fredag den 9. maj 2008

Hvad har jeg spist

Rigtig længe siden jeg har skrevet om hvad jeg faktisk spiser, så i dag rapporterer jeg i detail:
Morgenmad: 200g blandet frugt, 10 g malede hørfrø, et glas soyachocomelk
Frokost: Grøn salat med tomat, agurk, rød peber og quorn-fileter, chilisauce
Aftensmad: Kylling i cocos med grøn curry og diverse grønsager
Mellemmåltider: Svesker og boghvedegalletter med banan, 1 stk mørk chocolade.
Quorn har alligevel blevet introduceret, jeg bestemte mig tidligere for ikke at spise quorn, men nu er min periodemed at holdemig helt væk fra æg overstået så jeg må godt spise quorn, der er en vegetabilsk proteinkilde selv om det indeholder lidt eggehvide. Quorn smager ikke af noget, derfor chilisaucen. Har taget lidt på,så jeg er stramt tilbage på de 1500 kcal og bruger CRONOmeter for at passe på med kalorierne...
Så det har været en GOD dag i henhold til den nye spiseplan der ikke har været fulgt så nøje i det sidste, der hedder max 1500 kcal, ingen gluten eller melk, minimalt med sukker.
Læs mer om quorn på: http://www.quorn.dk/CMSPage.aspx

torsdag den 8. maj 2008

Køkkenhaven..

Kan man se at billedet er mit salatbed - min mini køkkenhave? Ikke det? kik lige på de små grønne blader, jeg tror det er salatblader...Det er første gang jeg dyrker salat - så må vi se hvordan det går. Salaten skal nok komme det er mere et spørgsmål om hvem der skal spise den, mig eller snæglene. Der er rigtig mange snegle i min have..men jeg har tænkt at give dem kamp til stregen. Starter med ferromol, så snart der begynder at blive egentlige blade - der er heller ikkeså mange snegle ennu, men de er ved at komme og der bliver mange i år

onsdag den 7. maj 2008

Solen skinner også på bloggere




Ovenfor nogle fotos fra haven i dag.

Længe siden der har været nye indlæg her på bloggen. Og jeg skriver også nærmest bare for at sige at ...jeg ikke skriver lige nu. Solen skinner ju ustanseligt og jeg har jo en have så, der er ikke så megen online aktivitet. Der bliver slået græs, plantet og ordnet - i dag har jeg plantet to tomatplanter og en rød pæber samt diverse krydderurter, samt min yndlingsblomst, dronning Ingrid pelargonier. Det er rigtig dejlig at dase i haven. Dog fører daseriet nemt til at jeg bliver ufokuseret mhp min mad - og lader vær med at planlægge og føre mad-dagbog og vips så spiser jeg hvad der nu tilfældigvis er i skabet...men i dag har jeg skærpet mig efter nogle sløve dage og er tilbage på sporet. Sitter lige og spiser aftensmad, bønnegryde med grønsager, en slags chili sin carne, og har holdt mig indenfor det tillatte antal kalorier, men som sagt jeg skal hele tiden passe på ellers glider jeg væk fra min diæt. Det er altså noget der bliver ved med at kræve meget fokus. Det er som om min natur driver mig i retning af masse usunde fødevarer....

lørdag den 26. april 2008

Chocolade mod kronisk træthed

For chocoladeelskere:
Chocolade ser ud til at hjælpe mod træthed ved ME træthed.
(ME er en tilstand der symptommessigt ligner på sclerose blandt andet med overvældende træthed, men uden nogen strukturelle skader i hjernen)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7018055.stm

onsdag den 23. april 2008

Endnu en bog: At være i verden med kronisk sygdom

Bente Østerberg og Marianne Bache er psykologer i Scleroseforeningen og har sammen skrevet en bog om hvordan væren eller selvet påvirkes af at have en kronisk sygdom. De har udgangspunkt i sclerosen men mener at de samme elementer gør sig geldende ved andre alvorlige sygdomme. De deler væren op i forskellige aspekter: den fysiske, den psykiske, den sociale og den åndelige og beskriver ud fra egen erfaring med patienter og med støtte fra relevant eksistentialpsykologisk og filosofisk litteratur hvordan hver del af det at være påvirkes dybtgribende. Nu kommer det jo selvfølgelig ikke som en overraskelse på mig eftersom det er noget jeg et eller andet sted mærker hvert eneste vågne minut på dagen. Bogens primære målgruppe er heller ikke sygdomsramte, men sundhedspersonale. En sådan bog kunde jo nemt komme til at tale fulstendig over hovedet på patienterne, men det gør denne bogen ikke, der inkludere masser af citater fra klienter. Forfatterne har virkelig prøvd at sette sig ind i situationen som den opleves indefra, blandt andet ved at skrive i jeg-form understæges dette aspekt, de taler gennem patienten. En god bog også for den der strever med eksistentielle problemer på grund af sygdom, ikke fordi den giver nogle løsninger, men kan hjælpe med at redusere den fordømmelse vi kan føle ovenfor os selv fordi det er så helvetes svært så meget af tiden.

tirsdag den 22. april 2008

Er det solen eller hvad?

Synes første halvdel af april var sej, men NU har jeg det lige pludselig ret godt. Ved ikke hvad det er der påvirker mig i positiv retning, mit fokus omkring vejrtrækningen, solen der ENDELIG bare skinner eller mit opstrammende kosthold der nu består af næsten nul kornprodukter og meget lidt sukker, det vi sige de hurtige kulhydrater er kraftig reduseret og næringsindholdet i min kost øget, eller er det bare en af de uforklarlige op og nedture med MS. Jeg ved det ikke, men jeg nyder det i alle fald. Er dog nødt til at tage hyppige pauser i mine aktiviteter, kan ikke holde til så meget som jeg har lyst til, men det at have lyst overhovedet er en stor ting.

Jeg er spendt på at se fortsættelsen, og vil holde fast i den kost jeg har nu et stykke tid inden jeg reintroduserer kornprodukter og ser hvad der sker.

søndag den 20. april 2008

havens glæder

Det er bededagsferie og foråret er endelig kommet med varmt vejr, og jeg er endeli gkommet i gang med at arbejde i haven. Vil gøre lidt hver dag medens vejret er godt - nu er jeg jo på grund af mit helbred ikke verdens mest udholdende hvad angår fysisk arbejde - men jeg nyder at se min have blive pen og velholdt - i morgen tager jeg i havecenteret og køber nogle ting, jord, gødning etc, det er for tidlig at plante endnu men på tide at så. Jeg har planer om at dyrke salat for første gang, hvis der findes nogle slags som de brune dræbersnegle min have er invaderet af ikke kan lige vilde det være ideelt?.
Der er blever ryddet or renset i bede og mellem fliserne, plænen er slået, terassemøblerne er fremme og...
Jeg er meget glad for min have og kan ikke forestille mig at ikke eje en have længere, så jeg knokler videre i morgen.

lørdag den 19. april 2008

10 år yngre på ti uger

-en titel der sælger, islandske Torbjørgs Hafsteinsdottirs bog bliver revet væk fra hylderne, der er mange der vil være unge, smukke og energiske, jeg kunde i grunden godt tænke mig det selv.. Torbjørg ser da også flot ud der på forsiden med sin totalt opstrammende veldefinerede bare mave og flotte hud med sine 48 år. Jeg har også købt bogen, og sådan hurtiglæst den.

Opskriften på den lovede foryngelse er helt i tråd med den moderne sunhedskultur:

Tag sukker og raffinerede kulhydrater og usunde fedtstoffer væk fra kosten. Erstat dem med sunde fedtstoffer, frugt og grønsager, fuldkornsprodukter og bælgfrugter. Drik rigeligt med vand og få din daglige motion. Sigaretterne og drukturene er selvfølgelig væk for længe siden....

Videre, sørg for at reuser dit stressnivå, mediter.
Brug nogle gode hudpleieprodukter.
Få din daglige motion.

Der er også nogle mere kontroversielle kapitler : Et om afgiftning og et om kosttilskud, det sidste bygger på den meget kvasividenskabelige ernæringsterapi. Kvasividenskabelig fordi der gives råd og anbefalinger om udstrakt brug af blandt andet høje doser vitaminer og andre kosttilskudd baseret på relativ spinkel empiri. Terminologien er videnskabelig men der mangler den egentlige videskabelige dokumentation. (min vurdering er at ernæringsterapien falder ind i rækken af holde mere end den kan love behandlinger som jeg omtalte for et par dage siden). Skal lige tilføje at Thorbjørg er ernæringsterapevt.

Sikkert er at de flæste danskere vil få store gevinster ved at følge Thorbjørgs gode råd og højst sandsynlig tabe de overflødige kilo.

Ellers vil jeg sige at bogen er ikke særlig original, den føjer sig ind i rækken af bøger der er på dette område, hvor der åbenbart er et stort marked. De gode råd kender vi godt efterhånden, nu er der bare det med at følge dem og ikke læse endnu en bog og døje den dårlige samvittighed.
En god bog for dem der endnu ikke er rigtig kommet i gang med den sunde livsstil og mangler inspiration til at komme i gang.
Målgruppen må siges at være raske mennesker, i den forstand nogen er helt raske...men rådene er jo generelle og nyttige uanset helbredstilstand.

fredag den 18. april 2008

Hvad spiser jeg nu om dage

En stund siden jeg har blogget om hvad jeg faktisk spiser.
Hermed en opdatering: Til morgenmad: Frugt med soyayoghurt og nødder samt hørfrø. Frokost: Tit grøn salat med tun el kylling og hvad jeg har af grønsager. Aften: Typisk linser med grønsager. Indimellem lidt chocolade og tortilla chips (de økologiske som nu er overalt).
Hvad jeg ikke spiser: Ingen melkeprodukter, og for tiden næsten ingen kornprodukter, jeg havde begynt at slappe lidt af med rug og spelt, og holdt mig bare væk fra hvede, men bestemte mig for at stramme op på det punkt igen og det synes at bekomme mig vel. I øieblikket altså heller ikke andre kornslag undtagen et par riskiks i ny og næ.
Der er p.t .tre ting i min kost jeg betragter som kontroversielle og efterhånden vil eksperimentere med: Min kost er ikke sukkerfri, der er det evige chocoladespørgsmål og jeg er også noget usikker mhp bælgfrugter, dvs bønner, linser og soya, altså om jeg bør undgå disse som jeg spiser dagligt.
Forsøger at holde mig til de 1500 kcal per dag, da jeg fremdeles tror meget på at det er godt at spise lidt mindre end man kan blive fristet til. Taber mig lidt på denne måde men det er ikke meget, og jeg vejer fremdeles flere kilo mere end i mine unge dage så der er ingen fare - min fedtprocent er nærmere 30 end 20. (Kvinder bør have en fedtprocent på 15-25 i følge bladet i form)

torsdag den 17. april 2008

TARMSKYLNING

Afsluttet mit forløb på tre gange ugentlige tarmskylninger i fredags.
Havde håbet på det kunde bidrage til at bedre min tarmfunktion som jo er hvad reklamen lover, men kan dessverre ikke rapportere om sådan en effekt. Måske er jeg blevet lidt udrænset? Ved det ikke, men det er ikke sådan at jeg kan mærke noget i den ene eller anden retning andet en at min mave har været lidt sart i den periode.
Et meget dyrt og grundig toaletbesøg er det nærmeste jeg kommer en beskrivelse. Beklager at jeg ikke kan rapportere om en større successrate med alle mine eksperimenter, men det er måske tettere på sandheden end alle løfter som jeg talte om her på bloggen for et nogle dage siden vedrørende effekten af alternativ behandling.
Fortsætter dog fortøstningsfuldt , men tror ikke der bliver flere tarmskylninger.

tirsdag den 15. april 2008

80:20 regelen

HVis jeg spiser 80% meget næringsrig mad, må jeg godt spise 20% der bare er lækkert. Det er en regel jeg lige har opfundet. Dvs af mine 1500 kcal per dag må 300 være lækkerier.
300 kcal tilsvarer:
ca 60 g mørk chocolade (obs mettet fedt)
eller
en halv flaske rødvin
eller
ca 60 g tortilla chips
eller
ca 75 g vingummi
og altså kun En af delerne per dag!
1200 sunde kalorier bestående af grønsager, frugt, olier, nødder, belgfrugter, fisk/kød og evt fuldkorn kan sagtens give alle de næringsstoffer jeg har brug for.

mandag den 14. april 2008

Revolution i Danmark

Jeg ønsker mig et nyt eller fornyet og lidt anderledes Danmark:
-Et Danmark hvor jeg frit kan sige at jeg har nogle seriøse helbredsproblemer der gør at jeg ikke længere arbejder da jeg har brug for at hvile mig meget mere end før. OG hvor det svar jeg så får er: Det lyder rigtig interressant, så må du jo vide en hel masse om hvordan man hådtererer de store udfordringer vi alle en gang kommer til at stå ovenfor.
-Et Danmark hvor der de jeg kender og nogen af dem jeg ikke kender spørger om det er noget de kan hjælpe med nu jeg ikke har så mange kræfter.
-Et Danmark hvor det at være syg eller på anden måde svækket eller bare gammel kvalifiserer til en særlig VIP-status på bekostning af fotomodeller og fodboldstjerner .

søndag den 13. april 2008

Mere om vejrtrækning

Jeg har været til reuinion weekend med SOURCE.
Se http://www.sourcebreath.dk/
Source er et system udviklet af americaneren Binnie Dansbye med rødder i rebirthing-breathwork udviklet af Leonard Orr I Californien i 70-erne.
Man arbejder med vejrtrækningen som jeg bliver ved med at vende tilbage til som essentiel, og blandt andet med affirmationer for at endre sine negative tankemønstere, og bruger vejrtrækningen som et verktøj til transformation og frigøring af fortrængte følelser. Jeg gik i et treårig forløb for nogen år siden og det hjalp mig med at endre min oplevelse af mig selv og min relation til andre mennesker. En gang iblandt tager jeg til reunion og får lidt påfyld -det kan jeg godt have brug for når der dukker svære tanker op omkring mig selv og mit helbred og alle mulige andre skub som livet giver.
Jeg har en triangel jeg arbejder med i forhold til mig selv og mit helbred der består af kosten - fysisk træning -mentale teknikker (meditation/terapi/vejrtrækning). Min blog handler jo mest om kosten men jeg fokuserer ligeså meget på de andre ting og skriver så lidt om det en gang i blandt - ligesom nu. Hvor jeg er godt kvæstet efter en hel weekend med SOURCE, men også inspireret, fornyet.

fredag den 11. april 2008

Alternative behandlere overrapporterer succes

Snakket lige med en ven i Norge vedrørende en omtale om ham i en dansk bog vedrørende tankefeltterapi. Der var han omtalt som en norsk "gutt"som havde helbredt sig selv fra MS efter at have sittet i en kørestol. Jeg kender ham godt, for det første har han det heldigvis godt, men han har ikke helbredt sig selv fra MS, han har fortsat MS. For det andet har han aldrig sittet i en kørestol, ifølge ham selv har han været bange for at komme i en kørestol men har aldrig sittet i en. For noget tid tilbage fik jeg anbefalet at gå til reikihealing, der var nemlig en pige der var blevet helbredt fra MS ved reiki. Jeg kontaktet denne kvinde, der nu tak og lov har det meget bedre fra sin MS end hun har haft i mange år, men hun er heller ikke helbredt, der er nogle gange sygdomsaktivitet, og hun har gjort rigtig mange andre ting, blandt andet været på Riget og fået medisin. Den tredje historie jeg vil nevne er Birgitta Brunes behandling som jeg selv har prøvet. I følge reklamen fra Birgitta og hendes mand (Birgitta er et dejlig menneske God bless) fik alle det bedre på hendes behandling. Af de 4-5 mennesker jeg holder kontakt med efter kurset har alle det dårligere nu end den gangen for 7-8 år siden. Hvad er min hensigt med denne pessimisme? At tage modet og håbet fra folk? Nej, blodt at udstede en advarsel og udtrykke min vrede over denne udnyttelse som det jo egentlig er af syge mennesker for at fremme egen business eller en eller anden sag.
En del af attraktionen ved såkaldt alternativ behandling er efter min erfaring at den lover meget mere end den kan holde - ofte udsigten til at blive helt rask. Håb på det bedste, tag den slags løfter med en knype salt og hold godt fast på tegnebogen!

tirsdag den 8. april 2008

Hjemmelavet soyayoghurt

Den i går omtalte morgenmad var overhællet med hjemmelavet soyayoghurt - denne laves simpelt ved at lidt af mælken i en nyåbnet soyamælkskartong helles fra og erstattes med ca 0,5 dl soyayoghurt. Rystes lidt og lad den stå i romtemperatur en dag eller to, omrystes af og til.
Derefter er yoghurten ferdig og opbevares i køleskab. Når den er ved at være opbrugt tager du bare lidt yoghurt over i en ny kartong og laver mere yoghurt på samme måde.

mandag den 7. april 2008

Supermorgenmad

Jeg har været sammen med en god ven i aften og han tilberedte morgenmad til mig - det havde vi nemlig aftalt, da jeg gerne vilde spise den samme morgenmad som jeg nu har hørt om i lang tid. Jeg tillader mig at gengiveopskriften her:
Hele spelt korn lægges i blød i romtemperatur (mørkt) i tre dage, vandet skiftes hver dag, sættes derefter i køleskab.
På toppen af en passende portion ferdig blødt spelt: en god portion opskåret frisk frugt, for eksempel banan og æble. Derefter kerner og nødder, for eksempel græskar kerner, solsikke kerner og hakkede mandler, lidt kokosflager, kanel, evt ingefær, lidt malede hørfrøkerner, rosiner. Derefter soyayoghurt og lidt ahornsirup. Fantastisk!

mandag den 31. marts 2008

Tarmskylning

For et stykke tid siden bestemte jeg mig for at tage nogle tarmskylninger, primært for at se om det kan have en positiv effekt på min forstoppelse, men også for at se om jeg vilde opleve nogen af de andre angivelige effekter af tarmskyninger, såsom mere energi, større velvære, etc. Jeg har valgt en tilfeldig klinik i København som jeg fandt på nettet og i fredags fik jeg min første tarmskylning. Vil undlade at plage læserne med detaljerne og endnu er der egentlig ikke så meget at sige andet end at jeg har haft lidt ondt i maven.. Jeg har valgt et forløp på tre skylninger og skal ha min anden på fredag igen, og antager den sidste ugen efter, og efterfølgende vil jeg fortælle mere om hvordan det er gået...

lørdag den 29. marts 2008

Arikkel i NY Times

Læs denne artikkel i New York Times om MS og Diæt, relaterert til en bog jeg tidligere har omtalt her på bloggen og den såkaldte best bet diet:
http://www.nytimes.com/2008/03/11/health/11brod.html?ex=1362974400&en=8a7f446917534132&ei=5124&partner=permalink&exprod=permalink

fredag den 28. marts 2008

Urtehaven og andre haveprojecter

Venter lige en dag eller to med at forælle om TARMSKYLNINGEN men kan røbe at den er blevet gennemført i formiddags...
Planlægger at plante endel krydderurter i år og venter lidt utålmodigt på at komme i gang. Først havde jeg tænkt at anlægge et højbed ude i haven men nu bliver det i stedet krukker på verandaen - det er nemmere at håndtere, både selve plantingen samt at indhente urterne til madlavningen. Planlægger ca 10 slags urter inklusive:
Timian, Persille, Dild, Estragon, Rosmarin, Mynthe, Citronmelisse, Oregano, Basilikum og Purløg .
Krydderurterne giver maden smag OG indeholder en hel masse sundhedsfremmende stoffer.
Der er også planer om at dyrke tomater og salat i år, det bliver nok i haven, men det hele kan lade sig gøre i altankasser!
Glæder mig! Lykken ved at dyrke noget af sin egen mad er....ikke ubetydelig!

torsdag den 27. marts 2008

Tarmskylning og ny madplan

Har bestilt tid til tarmskylning, af den slags der foregår med store mengder vand op i tarmen på såkaldte colonklinikker - det sker i morgen formiddag, og skal nok rapportere om resultatet, hvordan jeg føler mig efterfølgende og om det har nogen effekt på min kroniske forstoppelse.
Efter påsken i Norge med massevis af udskejelser i madvejen har jeg lavet en ny madplan, den ser omtrendt sådan ud:
300 g frugt
50 g nødder
100 g linser/bønner (tør vægt)
900 g grønsager
100-200 g fisk
10 g olie (koldpræsset)
Den observante læser vil se at der er ingen kornprodukter - det er noget nyt. Denne kosten vil boste mit fiberindtag, fra ca 30 til 60 g om dagen og gir et vesentlig højere indtag af vitaminer og mineraler end den kost jeg har haft indtil nu og giver 1400-1500 kcal per dag. Hvis jeg får meget lyst til korn vil jeg spise en portion i ny og ne. Hvorfor jeg har valgt denne sammensetning: det er lidt intuitivt, men representerer et slags sammenkog af mange forskellige kostretninger jeg har beskrevet og jeg kan ikke rationelt forklare hvordan jeg har kommet frem til det, men jeg har checked næringsindholdet vedhjælp af Cronometer, og det er meget højt, så det vigtige aspekt er på plads. Vil rapportere om hvordan det går. Efter tarmskylningen skal man i øvrigt spise mest frugt og kogte grønsager et par dager.

mandag den 24. marts 2008

Nu også med links..

Har modtaget en forespørgsel om at linke til en hjemmeside, spis-sammen.dk, som er en hjemmeside med et meget bredere publikum end min side og attpåtil har et socialt element (spiseklubber) -måske også en god ide for mit mere specifikke project? I alle fald har jeg nu fundet ud af hvordan man linker og det skulde gerne virke hvis i klikker på linket oppe i højre hjørne.

fredag den 14. marts 2008

God påske

Ønsker alle en rigtig god påske, og nyd al den dejlige mad der følger højtiden! Selv rejser vi til Norge og beøger familien ved sjø og der bliver også nogle dage i bjergene, der er masser af sne i år, så mon ikke vi får skiene på.

søndag den 9. marts 2008

Ups -symptomer og træthed..

Har ikke været særlig aktiv her på bloggen de sidste dage. En af grundene er at jeg har fået en øgning i mine symptomer, hvilket jeg altid finder meget stressende. Har lige læst en bog om meditation og blevet opmærksom på at det jeg trænger til nu er ikke at læse om meditation men faktisk at meditere, ikke at skrive om alt jeg gør, men faktisk fokusere på at gøre det, hvile, spise godt, træne let og ja genoptage min meditation (har lært TM) i kombination med yoga/åndedrætsøvelser, så hvis der ikke bliver skrevet så meget i denne uge heller er det forhåbentlig fordi jeg har travlt med at gøre øvelser, trække vejr og meditere for at roe mit nu noget urolige nervesystem...

Hygiejne hypotesen

Nedenfor et link til en artikkel i Washington post om øgningen i forekomsten af immunlogisk betingede sygdomme, herunder sclerose:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/03/03/AR2008030303200.html?nav=rss_health

mandag den 3. marts 2008

Citat

Læste lige en artikkel der refererer til en ny (endnu en..) bog om ernæring der særlig omhandler forskellige forklaringsmodeller for den amerikanske fedmeepidemi- for mange karbohydrater i kosten, for meget fedt i kosten etc.... Lidt ved siden af det jeg skriver om her på bloggen, men til sidst i artikkelen er der et citat, der lige er verdt at huske:

Efter den amerikanske journalist og samfundskritiker H L Mencken: "There is always an easy solution to every human problem -- neat, plausible, and wrong."

(A propos gårsdagens blog.)

søndag den 2. marts 2008

MS -kost hvad er det egentlig for noget???

Den danske scleroseforening har valgt at udgive en vejledning om noget de kalder MS-kost og begrepet MS-kost har nu efterhånden komme til at betyde en bestemt kost, som er, eftersom jeg har opfattet det, en kost ganske tet på almindelig kost, med undtag af mengden af mettet fedt som skal holdes på 10-20 g per dag. Der er også restriktioner mhp sukker, alkohol og kaffe. Men ellers spiser man almindelig mad. Hvorfor man har valgt denne linie ved jeg egentlig ikke, måske skulde jeg spørge dem. Spørger man legene siger jo de at det ikke er belæg for at hævde at nogen speciel diet påvirker sygdommen i den ene eller den anden retning. Sidst jeg hørte en nevrolog sige noget om det, var det at man burde spise sundt og ikke for meget. Med sundt antager jeg det blev referert til de officielle kostanbefalinger i Danmark, 6 om dagen etc.

Selv om jeg eksperimenterer med kosten selv, og ja jeg har fået det bedre her på det sidste - hvorfor ved jeg egentlig ikke, jeg vil ikke påstå at det har nogen som helst sammenheng med det jeg spiser at gøre, måske har det, men jeg ved det ikke. Ja, selv om jeg gør det er jeg hele tiden beviddst på at det er et eksperiment. Og jeg har tænkt at blive ved med det eksperiment i lang tid endnu.

Men tilbage til mit spørgsmål: Hvorfor har scleroseforeningen så lagt sig på en type kost og sagt at det er MS-KOST. Er det ikke lidt tidlig, taget i betragtning at lægerne siger at det ved vi ikke nok om. Jeg synes selvfølgelig alle initiativer til at gøre noget i den retning er rigtig gode, det er rigtig mange gode aspekter enda. For eksempel retter jo de officielle kostanbefalinger sig mod at redusere forekomsten av de to store folkesygdomme kræft og hjerte-karsygdomme. De kostrestriktioner som Scleroseforeningen har lagt sig på er vel det eneste der har en viss form for videnskabelig dokumentation og det er vel derfor de er valgt. Men måske burde der være et større spørsmålstegn omkring hvad der egentlig er den bedste MS-kost? Der er rigtig mange bud på det rundt omkring. Noget har jeg omtalt her på bloggen, særlig best bet diet og i det sidste lidt om råkost. Og jeg selv bliver ved med at eksperimentere, vent og se... Og af de ting man selv kan påvirke, mon kosten er det vigtigste, eller er det andre ting man skulde fokusere mere på. Jeg synes det er godt at stille nogle åbne spørgsmål og måske skulde der i realiteten være lidt mere åben debat omkring dette ret interessante spørgsmål.

lørdag den 1. marts 2008

Energiweekend



Jeg har lige været til energiweekend. Meget fint symboliseret ved det her fantastiske træ, der står sterkt og fast på noget der ser ud til at være ret umuligt som vækststed for et træ..Det står ved det gamle gods hvor vi holder vores små retreats. Billedet har jeg hugget fra en af de andre deltagere. Jeg er med i et netverk for åndedrætsterapevter - ja så meget terapevter er de fleste af os ikke - vi gør det mest for os selv og for hinanden. Vi er en gruppe af mennesker der kender hinanden gennem flere år, og ja vi inviterer også nye med nu hvor vi også er begynt på noget der kaldes energiarbejde. Les mer på http://www.michaelbarnett.net/. Der er en fantastisk kvinde der har et retreat center på gamle Petersholm gods i Langebæk på Sydsjælland, hvor vi plejer at samles. Denne kvinde underviser så i energiarbejde på sit center og gruppen havde bestemt sig for at prøve nye veje og inviterede Varuni til at undervise. Det var vi rigtig glade for, jeg så for eksempel for første gang det energifeldt der omgiver alle mennesker som nogen kalder en aura. Jeg troede egentlig det var noget vrøvl det snak om auraer og energifeldter som nogen kunde "se" men åbenbart kan man sanse mange ting som vi er lukket for i det daglige hvis man åbner op for det. Mit bekendskab med de her ting startede faktisk på grund af MS - det førte mig i retning af yoga, og vejrtrækningsarbejdet og også små smagebider på andre ting med åndelig tilsnit, en vej jeg som analytisk jordnær naturvidenskabsperson nok ellers ikke vilde ha slået ind på.

fredag den 29. februar 2008

En lidt rå dag

Det er merkelig hvordan man kun ser gravide hvis man selv er gravid.... En parallel: I går snakket jeg med en fyr om at jeg synes det høres spændende ud med raw food, og han svarer at han er også i gang med at eksperimentere med rå mad! Og siger han kender et sted på Østerbro der sælger hvedegræssshots - hvedegræsshots - hvor mange i Danmark kender det? Det skal være meget sundt!
I alle fald: I dag har jeg bestemt mig for at holde en lidt dag:

Startet dagen med rå grød- en glutenfri grødblanding bestående af ulige kornslag og hør- og sesamfrø som jeg i går overhældte med kogende vand og lod stå over natten, varmet den en lille smule og spiste til morgenmad - måske er det for tungt fordøjeligt, jeg har lidt ondt i maven...

Videre: En pære og en banan i løbet af formiddagen. Salad til frokost: Grøn salad, tomater, agurk, revne rødbeder med lidt citron og koldpresset olivenolie samt græskarkerner. Bønnespirer. Aftensmad: mung dal og dampede grønsager, altså kogt mad til aften, dvs ca 2/3 rå mad....
Ved ikke rigtig om jeg er klar for tilværelsen som rå veganer, men jeg har i hvert fald blevet lidt inspireret af råkostfolket bestemt mig for at spise mindst ett rått måltid om dagen, måske efterhånden to. Det ene bliver sandsynligvis min frokost og vil bestå af en salat, evt med nogle kogte bønner eller et stykke fisk til. Og jeg spiser i tillæg to frugter om dagen - så far vi se hvor det bærer hen. Blev lidt klar over at mine madvaner efterhånden er ved at blive noget anderledes - da jeg forledes spiste på restaurant var der kun en ting jeg syntes jeg kunde spise på frokostmenuen: en porre kartoffelsuppe. Og kikkede på de andre og tænkte at hvordan kan de spise det!!: Kaffe latte (melk no-no) og æg (no-no) og bacon (detallerværste). Hmm, er det jeg eller de andre der er mærkelige?

tirsdag den 26. februar 2008

Mer om træning og hvorfor jeg ikke vil spise quorn alligevel

Jeg skrev lige om produktet quorn her på bloggen for nogle dage siden, et svampebaseret produkt som jeg havde tænkt mig at prøve. Har lige fundet ud at det indeholder eggehvide i tillæg til svampe, og da jeg har testet positivt på eggehvide i IgG testen er det ud. Ser også ud til at være et noget industrielt produkt og derfor ikke i tråd med mit princip om mest mulig ubearbejdet mad - om det er økologisk ved jeg heller ikke - det står nok på pakken -som jeg IKKE kunde finde i Irma.

Jeg kommer nok til at skrive mere om træning her på bloggen fremover, og mine erfaringer med at starte med at træne igen efter en længere pause. Styrketrænede med tunge vægte søndag og tirsdag og har lige siden været plaget af tunghed og udtrætning i arme og ben i større grad end før. Det kan være opstartningsproblemer som måske bliver bedre efter et stykke tid, men jeg har bestemt mig for at gå over til lettere vægter for at se om det går bedre og så evt øge belastningen efterhånden. Har også spurgt mig ad i Scleroseforeningens online spørgepanel, det er en fantastisk service at man kan spørge eksperter på alle områder og få et svar i løbet af nogle dage - Fysioterapevten bekræftede det jeg selv har kommet frem til, nemlig at jeg bliver nødt til at starte med en lavere belastning og bygge det op gradvist. Så det gør jeg så. Og vil berette om hvordan det går efterhånden.

torsdag den 21. februar 2008

Mere end bare mad - hvad med sjælen

For tiden blogger jeg endel om træning og om andre ting end mad. Det får mig til at tænke på hvorfor er det egentlig jeg skriver denne bloggen. Er det en enorm interesse for mad? Nej, egentlig ikke. Men det er en enorm interesse efter at påvirke mit helbred i positiv retning nu når MSen har nået en fase hvor jeg virkelig kan mærke den begynder at bide.Jeg har kæmpet en sej kamp det sidste år. En kamp for at få prøve en anden medisin som jeg til sidst vandt, skulle bare ønske det skete lidt tidligere...En kamp for at finde frem til en måde at bedre mit helbred. Først gennem masser af hvile, gennem at spise sund mad, hvad nu det egentlig er efterhånden, og nu at træne for at se om jeg kan bedre min funktion via den vej. Vejrtrækningen taler jeg også endel om. Ting jeg ikke taler om her på bloggen indtil videre er begreper som sjælen og kærligheden. - nu har jeg introdusert ordene og måske skulde jeg tale lidt mer om det efterhånden. Den helende relation...til sig selv, til et andet menneske. Store ord som jeg synes jeg er lidt for lille til at tale om. Men vigtige for helbredet siger de som taler om denslags. Livsglæde, kan man have det når man er alvorligt syg?
Og hvordan går det egentlig med kampen om at få det bedre? Jeg ved helt ærligt ikke om mine kostholdsbestrebelser har nogen effekt. Det er ikke sådan at jeg kan mærke noget særligt om jeg spiser det ene eller det andet, ikke endnu i hvert fald. Så hvorfor blive ved, for det har jeg tænkt mig. Jeg er nødt til at vide at jeg har gjort hvad jeg kunde. Jeg er en patient i det moderne paradigme, der selv tager omsorg for mit helbred og forsøger at gøre noget. Fordi jeg er nødt til det. Det har ikke altid været sådan, langt i fra faktisk. I mange år kæmpede nedbrytende og opbyggende kræfter mod hinanden. Men nu er det ikke sådan og det er jeg glad for, for så har jeg ikke længere den evige konflikt med mig selv. Det kan godt være jeg ikke gør det rigtige, det kan endog være at det hele er udenfor rækkevidde med hensyn til selv at påvirke min sygdom, det ved jeg ærlig talt ikke, men jeg har det sådan at jeg er nødt til at gøre noget. I weekenden tager jeg på retreate med 10 gamle rebirthingvenner, hvor vi i en kærlig, tryg og intim atmosfære arbejder med vejrtrækningen og energiflow i kroppen. Det glæder jeg mig til!

onsdag den 20. februar 2008

Min lille dårlige samvittighed

Jeg har en lidt dårlig samvittighed over en lille svaghed jeg har: Chocolade, dejlig og efterhånden rigtignok den "sunde" mørke, som jeg nyder flere gange om ugen...Hvorfor den dårlige samvittighed? Ikke på grund af fettet for jeg holder mig indenfor de 15 g mettet fedt jeg godt må spise, men jeg har lagt mærke til at min krop reagerer lidt negativt på chocoladen selv om jeg elsker smagen. Det er ligsom det er en lidt for kraftig stimuli, ligsom en kop sterk kaffe hvis man ellers ikke er vandt til at drikke kaffe - mit nervesystem er meget let trigbart i forhold til stimuli, og jeg kan godt merke at chokoladen gir sådan en lille smule utilpashed- hvilket vil sige at jeg ikke bør spise den - vil overveje at give slip.....

mandag den 18. februar 2008

En tur i fitnesscenteret

Søndag formiddag: Første tur i fitnesscenteret på egen hånd. Jeg havde brugt vinterferien blandt andet til at aflægge nogle besøg i fitnesscenteret og sammen med fysioterapeuten fik jeg fastlagt et program som det skulde gå nogle dage inden jeg fik taget mig sammen til at gå ned og gennemføre på egen hånd. Det er et lidt hårdt program eftersom jeg af hver øvelse i hvert fald for benene skal gøre 10RM, RM betyder repetition maksimum, dvs når jeg har lavet 10 gentagelser skal muskelen være så tret at jeg ikke kan lave flere. Det skal jeg så gøre tre gange for hver øvelse, eller tre set som de kalder det i fitness-verden. Jeg har gået meget til fitness før, så det er ikke ukendt land. Men det var hårdt - og det kunde visst også ses - jeg fik flere opmuntrende smil..

Jeg har ikke trænet på den måde i rigtig lang tid - synes jeg har haft brug for at hvile - men der kommer selvfølgelig altid et punkt hvor hvile går hen og bliver, lad os sige for meget hvile, og man skal ha noget lidt udfordrende aktivitet (yang) for at kunde skabe energi og styrke. Så det er mit project i nærmeste tid, at komme i gang med træningen og justere den efter hvordan min krop reagerer. Tænker at styrketræne to gange om ugen, 2 gange er minimum for genoptræningseffekt. Og som nevnt før jeg har søgt information og råd hos en forsker på Århus Universitet, der forsker i træning og sclerose. Århusianerne er åbenbart godt fremme i skoen hvad scleroseforskning angår. Så det vil jeg rapportere om fremover, hvordan det går med træningen.

tirsdag den 12. februar 2008

tænk om

tænk om et er rigtigt at man kan påvirke MS via hvad man spiser? Hvis det var sådan vilde det være ret fantastisk - jeg kender ikke nogen der har gået i remission efter at ha haft et alvorligt og langvarigt forløb, men tænke sig til at den mulighed findes at det kunde ske! tror ikke jeg vil skrive noget mere i dette indlæg, men bare lade det stå for sig selv som en mulighed: at tænke sig til at det kunde ske at man kunde blive bedre, meget bedre!

mandag den 11. februar 2008

Helheden - ikke kun kosten

Jeg har valgt at fokusere ret kraftigt på kosten i lang tid og fortsætter med det fremover, måske jeg ikke vil læse så meget- skønt der er spændende bøger undervejs fra Amazon: The longevity diet, en bog om Calorie restriction og The Okinawa Diet, der omhandler kosten i Okinawa, Japan hvor gennemsnitsalderen og helbredet er ekseptionelt, samt en bog om helsefordelene ved levende føde. Ja og bogen om mad versus ernæring er også undervejs, den jeg omtalte for et par dage siden. Alt dette vil jeg vende tilbage til senere, med nogle boganmeldelser.


Men det jeg lige havde på hjertet i dag er at fortælle om andre elementer i mit selvunderstøttelsesproject som efterhånden er ved at blive noget af en livsstil. Nu når det virker som om jeg er blevet stabiliseret igen på den nye medisin er jeg ved at genoptage min træning, som hvis jeg kan tåle mosten vil bestå af 2 gange styrketræning, 1-2 gange pilates, 1 gang yoga og et par sykkel eller gåture per uge. Det er hvad jeg vil kalle aktiv genoptræning, og jeg håber at genvinde den form jeg havde inden jeg fik min nedtur for et år siden. Videre er det vejrtrækningen, som jeg arbejder med sammen med mit gode rebirthingnetverk. Min kontakt med nauren, via små ture i dyrehaven og ved vandet samt min have. Mine relationer med andre mennesker som jeg søger at forny og videreudvikle, og ikke mindst mine tanker og min oplevelse af mig selv og verden. Alt dette og også meget andet er for mig biter i det puslespill der går ud på at skabe de optimale rammer for at min krop og mit sin kan fungere optimalt, på trods af de lidt svære kort jeg har fået tildelt af livet.