torsdag den 1. marts 2012

Findes balancen i den gyldne mellemvej eller i ekstremerne?

Skal man gå til ekstremer for at gøre noget der er godt for helbredet -jeg tænker her særligt på kost af den type, som jeg skrev om i sidste blog, enten den såkaldte paleo diæt, der er ret misvisende, da det ikke er muligt for os at spise ligesom for 20,000 år siden, verden har ændret sig og vi spiser ikke længer noget der er vildt og naturligt, selv fisken fra havet er fuld af kemikalierester fra moderne kemisk industri. Eller den anden yderlighed, vegansk diæt, hvor man er nødsaget til at tage tilskud i hvert fald af B12 og sandsynligvis D-vitamin, som vi har brug for og som kun kommer fra animalsk føde, Selv i kulturer hvor man traditionelt overvejende spiser vegetarisk indtages der en gang i blandt en smule animalsk føde, nok til at man får i sin B12 i hvert fald.

Michael Pollan, amerikansk forfatter og journalist der blandt andet står bag filmen Food Inc. og som var den der virkelig satte gang i debatten om den amerikanske kødproduktions fuldstændige mangel på dyrevelfærd i The Omnivores Dilemma, konkluderer i bogen In Defense of Food sådan:
Eat food. Not too much. Mostly plants.
 For at uddybe det bare en lille smule, Når han siger eat food, mener han Whole food som de siger i USA, det vil sige ikke bearbejdet føde. Når han siger mostly plants mener han at man godt kan spise en smule animalske produkter. Michael Pollan har pløjet sig gennem uendelig meget litteratur og mad og ernæring inden han kom frem til denne simple konklution.
Måske kan man sige det så enkelt, måske er det ikke mere kompliceret. Når man forsøger at gøre mad til videnskab og indhold af næringsstoffer, og de enkelte komponenters effekt på kroppen står man foran en umulig opgave. Og efter mere end 30 års ernæringsrådgivning er vi federe og mere usunde end før, paradoksalt nok.

Det sidste afsnit er egentlig lidt udenom snak i forhold til problemstillingen Mad og MS - her er kroppen allerede ude i ekstrem ubalance, og måske kræves der en ligeså ekstrem indsats for at komme i balance igen, ekstrem diæt, ekstrem træning, ekstrem egoisme (kan også være nødvendig og godt!)
ekstremt meget healing eller terapi, ekstremt meget kærlighed.....og så videre.
Men uanset tror jeg formuleringen når det gælder mad: Eat food. Not too much. Mostly plants. .
Den holder.




Ingen kommentarer: