søndag den 26. februar 2012

Vegansk diæt vs paleo diæt for MS -John McDougall

Hvis alle mennesker på jorden skulle æde den såkaldte paleo diæt eller stenalderdiæt som for tiden promoveres heftig, også i forhold til mange helbredsproblemer, inkluderet MS, har vi behov for ca 20 planeter af jordens størrelse for at skaffe nok kød! Diæten er derfor uholdbar på lang sigt på grund af manglende bærekraft. I øvrigt øger et højt indtag af kød risikoen for en del kræftforme på lang sigt.

Nå men os der har MS er nødt til at tænke på os selv siger du måske, og ja det er da også meget rigtig.
Nu er jeg så langhåret at jeg mener at det at tænke på sig selv, hvis det indebærer at det går ud over andre, være sig andre mennesker, dyr eller vores jord, ikke fører noget godt med sig... dårlig karma skal man passe på med;-) eller Kardemommeloven som det heder der hvor jeg kommer fra.

Men der findes et alternativ hvor man kan undgå både gluten, mælkeprodukter og sukker hvis det er det der skal til - man kan spise en vegansk diæt uden glutenholdige korntyper.

John McDougalls er en amerikansk læge der arbejder for at fremme denne type diæt både generelt og for MS,  rigtig nok med glutenholdig korn men det kan man jo bare bytte ud med andre kornslag. John McDougall arbejdede med selveste Dr Swank, pioner indenfor MS og mad, som i øvrig døde i 2008, 99 år gammel.
Se lige McDogalls hjemmeside for video om MS:
http://www.drmcdougall.com/video/diet_ms.html
Interessant hvordan dr. Swank i videoen illustrerer hvordan fedt i maden reducerer blodcirkulationen i hjernen, apropos CCSVI. Måske er der en sammenhæng?

McDougall er ved at afslutte en koststudie med MS -lyt til videoen hvor han fortæller om det, det tager en time.

Hvad er det så helt konkret Dr McDougall anbefaler i sit kostprogram:
Generelt er diæten MEGET fedtfattig, af hovedpunkter kan nævnes
-Ingen mælk/mælkeprodukter,  kød, fisk eller æg.
( I modsætning til Dr Swank der mente at skummetmælk, æggehvider, kyllingebryst etc. var OK)
-Masser af stivelse; kartofler, fuldkorn: ris, majs etc.
-Grønsager og frugt.
-Ingen tilsat olie, hverken olivenolie, fiskeolie eller anden olie.
-Bønner og linser
-Nødder i små mængder
-Maks 10% af kalorier fra fedt.

Hele programmet bliver forklaret på hjemmesiden: http://www.drmcdougall.com/free_1.html

Måske er det noget om det -jeg kan i hvert fald selv skrive under på at man bliver slap og mangler energi hvis man forsøger sig med en af de populære diæter med hovedsaglig grønt og farverige grønsager, det har jeg prøvet, jeg fik alt for lidt energi, og troede jeg manglede protein men det var måske stivelse der skulle til? Det man tit kommer til for at få nok næring på f.eks. raw food,  er at man spiser mange nødder, avocado etc. og ender op med at spise masser af fedt, simpelthen fordi man ellers ville sulte på spirer og grønsager, og det er nok ikke en god ide. Det kan være McDougall har ret i at man behøver stivelse i form af kartofler og korn som kernen i sin mad?

Nå, men det er i hvert fald et andet indput i disse Terry Walls tider!Ingen kommentarer: