mandag den 6. februar 2012

Proteiner der irriterer immunsystemet?

Kan proteiner i kosten irritere immunsystemet og forstærke den autoimmune process hos mennesker med autoimmun sygdom som for eksempel MS?

Det synes jeg er et spørgsmål man ikke kan komme udenom hvis man interesserer sig for kost og MS.
Det er blevet meget populært at påstå dette i visse kredse. Mit indtryk er at påstanden er mere udbredt i lidt alternativt tænkende kostmiljøer og mindre populær hos de universitetsuddannede ernæringskandidater. I kredse der interesserer sig for kost og MS er det efterhånden også blevet en udbredt anbefaling at undgå linser og bønner - særlig i amerikansk litteratur med afsats i den såkaldte best bet diet,  hvor det hævdes at lektin, som findes i mange fødevarer men særlig i bælgfrugter,  korn- og mælkeprodukter, æg, samt planter i natskyggefamilien fører til øgt  permeabilitet i  tarmvæggen (leaky gut syndrome), noget som er knyttet til en hel række helbredsproblemer, blandt andet autoimmunitet, dette er i hvert fald en af mekanismerne der postuleres. Se for eksempel http://www.krispin.com/lectin.html for en uddybende forklaring på lektin-hypotesen. Den for tiden meget omtalte Terry Walls er også tilhænger af denne teori.
Spørgsmålet er om  hypotesen har noget for sig, eller om det er sludder. Som så mange hypoteser indenfor ernæring er sandheden måske at det må komme an på en prøve, det vil si der må forskes mere for at underbygge eller afkræfte hypotesen.
I mellemtiden er der en del kostvejledere der går ud og anbefaler at man undgår de fødevarer der indeholder mest lektin som nævnt ovenfor, og det kan man jo forsøge hvis man har stamina og tålmodighed nok til at prøve det på sig selv.

For at gøre det endnu mere komplekst er der også nogle der hævder at animalske proteiner, som jo også er kropsfremmede, er the bad guys og årsagen til mange sygdomme, blandt andet hjertekarsygdom og kræft.

Damned if you do and damned if you don't ;-)

Linker lige til Harwards hjemmeside for et forhåbentlig balanceret men forsigtig indlæg om proteiner i kosten - her siger man at man ved ikke rigtig om der er nogen proteiner der er bedre end andre, men med den nuværende viden sidestiller man animalsk protein, særlig fra fisk og kylling og vegetabilske proteiner fra for eksempel bønner, soya etc.http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein-full-story/index.html
Ingen kommentarer: