lørdag den 4. februar 2012

MS og kost - en kort oversigt

For mere end 50 år siden gjorde nevrologen dr Swank et pionerarbejde indenfor forskningen omkring MS og kost - han studerede befolkningsgruppers indtag af mættet fedt og kom frem til at der var en sammenhæng mellem fedtindtag og MS. På denne baggrund udviklede han nogle kostanbefalinger der gik på at reducere indtaget af mættet fedt til maks 15 gram om dagen, helst mindre. Dermed var alle fede mælkeprodukter udelukket og for det meste også det røde kød. Dr Swank fulgte mange patienter der overholdt hans diætanbefalinger og mente at kunne dokumentere at patienterne der holdt sig til diæten havde en væsentlig bedre prognose end dem der spiste en almindelig kost uden restriktion mhp indtaget af fedt.

Senere har Scleroseforeningen i samarbejde med lægen Gunda Jensen, der selv har MS, udarbejdet en kostvejledning der også fokuserer på at minimere det mættede fedtindtag, samt indtaget af den betændelsesfremmende arakidonsyre som findes i alle animalske produkter. Man må i øvrig ellers frit spise magre mælkeprodukter, kornprodukter, fisk, linser og bønner, frugt og grønt etc.,

Der findes ellers et utal af kostanbefalinger for MS, som det gør for mange andre sygdomme. Problemet for en der skal orientere sig og evt. forsøge at optimalisere sin kost, er at anbefalingerne er delvis modstridende. Jeg vil kort omtale nogle af de vigtigste her, eller rettere, dem jeg har hørt om og læst om:

En er at spise vegansk kost -dermed er alle mættede fedtstoffer nærmest væk fra kosten, i og med disse for det meste findes i kød og mælk. Den inflammations fremmende arakidonsyre undgås også i høj grad i en vegansk kost. Et problem med vegetarkosten er at den indeholder meget mere omega-6 end omega-3 fedtsyrer som vi finder i de fede fisk. Visse vegetabilske olier indeholder dog omega-3 men ikke så meget i den biologisk aktive form, for eksempel hørfrøolie. Et eksempel på veganerdiæt for MSere er dr McDougalls diæt. (Forskellen på veganere og vegetarer er at vegetarer spiser mælkeprodukter og evt æg, veganere spiser kun plantebaseret mad.)

The Best Bet Diet er en kostplan udviklet af lægen Ashton Embry, baseret på litteraturstudier, da hans søn blev diagnosticeret med MS. I hovedsag går diætten ud på at spise magert kød fra kylling, kalkun og fisk,  samt grønsager og frugt, fedstoffer fra olivenolie og solsikkeolie, og udelukke stort sæt ALLE andre fødevarer. I tillæg er der en lang liste med kosttilskud man bør tage.

I øjeblikket er der en læge ved navn Terry Walls der hyper sin diætplan meget på nettet, måske fordi hun er i gang med at fundraise for at lave et koststudie, hvor hendes paleo kostplan sammenlignes med en anden tilgang til kost. Terry Walls er tilhænger af en diæt der ligner meget på The Best Bet diet: Animalsk protein fra fisk, magert kød, samt meget store mængder grøntsager er kernen, samt at hun anbefaler man spiser en del frugt og indmad. Bønner/linser/soya, mælkeproteiner  og kornprodukter er udelukket, da disse antages at indeholde proteiner der irriterer immunsystemet. Terry Walls hævder at hendes egen bedring fra sekundær progressiv MS med alvorlige fysiske handicap skyldes denne diæt. Måske har hun hypet lidt for meget på det seneste, for et par dage siden kom der en erklæring fra dr Walls om at hun ikke rådgiver eller behandler mennesker med MS, men at hun er internmediciner og behandler mennesker med traumer, og at hun i øvrigt udfører kosteksperimenter hvor mennesker med MS er forsøgspersoner - sådan en erklæring kan kun komme af at Dr Walls har været lidt for ivrig med at reklamere for sin endnu udokumenterede diæt i behandlingen af MS, og nok har fået en advarsel....tænker jeg. I samme omgang kom der en erklæring om at kornprodukter, bønner og linser muligvis kan være sundt......

To andre amerikanske kvinder, Ann Sawyer og Judith Bacharch, har også har haft fremskreden MS og fået reverseret sine symptomer.  De har udgivet en bog om den diæt de hævder har hjulpet dem -  igen tæt på the best bet diet: Magre proteiner fra fisk, kylling og vildt, samt grønsager, og evt nødder, frugt og glutenfri kornprodukter hvis man individuelt kan tåle det, igen ingen mælkeprodukter, bælgfrugter, gluten og fede kød udskærninger.

Ann Boroch der også selv har MS, har uddannet sig til naturopat og giver også kostråd i sin bog Healing Multiple Sclerosis  Det vigtigste råd i følge hende er at undgå giftstoffer i maden, samt at undgå visse fødevarer: særlig mælkeprodukter og mættet fedt, samt hvede og sukker.

Prøver man at sammenholde de forskellige kostråd står man til sidst med mange spørgsmål:

Skal man spise vegetarisk eller er det godt at spise magert animalsk protein?
Magre mælkeprodukter, er det ok?
Kornprodukter? Og Linser og bønner der skal være så sundt?

EN ting er alle enige om -man skal undgå det MÆTTEDE FEDT fra ost, smør, mælk og kød.
Sukker hører også efterhånden til blandt the usual suspects når det gælder at fremkalde inflammation i kroppen.
Den store kontrovers ser ud til at være om man skal vælge kornprodukter/bønner etc eller fisk og kød i stedet for.
Der kan for begge hovedretninger indenfor diæter, altså den vegetariske versus tilgangen med fisk/kød/grønt,  præcenteres tilfælde af at mennesker som har fulgt kostplanerne har oplevet hel eller delvis bedring fra sine MS-symptomer. Som videnskabelig bevis er sådanne tilfælde ubrugbare, så skal der indgå større grupper som bliver fulgt over længere tid i et decideret koststudie. Det er en kostbar affære, svær at styre og svær at dokumentere med de krav der stilles til lødig forskning, og der er ikke så meget at henvise til hvis man går efter den evidens dokumenterede kostplan. Det er svært at vide hvad man ikke ved, men uden at tage munden for fuld kan man nok sige at interaktionen mellem krop og mad er meget mere kompleks end det man kan forudsige ud fra nogle teoretiske betragtninger med den viden vi har i dag. Derfor er det nødvendigt med koststudier.

En reel mulighed er selvfølgelig også at MS ikke har noget med maden at gøre - men helt andre ting;-)

Hvis du trykker på linket MS nederst i indlægget kommer alle tidligere indlæg om kost og MS frem - de forskellige diæter er omtalt separat tidligere.

2 kommentarer:

Marianne sagde ...

Fantastisk arbejde du har gjort :-) jeg er selv tilhænger af grøn kost, minus mælkeprodukter og svinekød rerer jeg stort set aldrig, spiser mest fisk når der skal proteiner på bordet..
jeg har svært ved at overholde alle de mange kostråd og det er min daglige udfordring.Men jeg er overbevist om at kosten spiller en rolle og har det bedst i de perioder hvor jeg er målrettet med kosten. Glæder mig til at følge dig herinde :-)
mange hilsner fra Marianne

Anne-Dorthe Christensen sagde ...

flot gennemgang Anita, den er der forhåbentligt mange der får glæde af i det konstante virvar af kostråd der hele tiden fremsættes