lørdag den 9. februar 2008

Bacalao

Jeg er født i en lille by på vestkysten af Norge. Der findes mange egnsrætte der nok vil opfattes som eksotiske for de flæste danskere, blandt andet retten bacalao, der er importeret fra Portugal. Kristiansund havde nemlig livlig handel med portugiserne fra langt tilbage, der blev handlet med fisk, og i Kristiansund særlig med klipfisk som eksporteres fra området også i dag. (Klipfisk er saltet og tørret torsk) Fra portugiserne fik Kristiansund så retten bacalao, der efterhånden har bredt sig til hele landet, men jeg tror man spiser mest bacalao i Kristiansund. Bacalao laves ved at løgringer, klipfisk (blødlegges ca et døgn) og kartogfler i skiver lægges lagvis i en stor gryde og overhældes med en blanding af olivenolie (store mængder), tomatpure, hakkede tomater, pimiento, spansk pepper og hvidløg. Koger på svag varme, til retten er ferdig, ca 1-2 timer afhængig af kartoffeltypen. Må gerne stå en dag eller to, så smager det endnu bedre. En kraftig ret, som meget af den traditionelle norske spise beregnet på det arbejdende folk, og ikke på salatspisende kontorrotter - kalorierig og fed-men MS-kost korrekt da der kun er olivenolie. Smager fantastisk.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

jamen hvor heldig kan man være. Nu har jeg ledt efter en "ægte" bacalao-opskrift i flere år. En ret som jeg med glæde lærte at kende i starten af tresserne da jeg sejlede med skib fra Ejnar Rasmussen fra kristianssand.
Du skriver "pimiento"??? hvad er det.

Anita sagde ...

Her kommer den fulde opskrift:
1 kg klipfisk, blødlagt i 1-2 døgn
1/2 kg løg
1 kg kartofler
Følgende blandes og overhældes løg/fisk/kartofler der er skåret i skiver og lagt lagvis i en stor gryde:
3-4 dl olivenolie
2-3 hakkede tørrede spanskpeber, 1 ds tomatpure
1 ds hakkede tomater
2 fed hvidløg, I ds pimiento, skåret i skiver. Lidt fedtstof i bunden af gryden. Kokes i 1-2 timer, til kartoflene er møre, svag varme, opvarmes forsigtig.
Pimiento har jeg ikke kundet finde i Danmark,det er hele røde peberfrugter, på dåse, lagt ned i olie, brug evt paprikasalat i stedet for.

Anonym sagde ...

Husk der er forskel på tørret og udvandet klipfisk (i vægt).
Beregn ca 100-150 gr tørret fisk som svarer til ca det dobbelt i udvandet tilstand
I opskriften skal der være ca halvt kartofler og halvt med udvandet klipfisk