onsdag den 11. marts 2009

Anti-inflammatorisk kostpyramide


Begrebet anti-inflammatorisk kost er ved at vinde indpas - i hvert fald ser man det fler og fler steder - sidst i forrige nummer af I Form hvor man anbefaler denne kosten som sygdomsforebyggende i forhold til en lang række sygdomme. MS-kosten er jo også en anti-inflammatorisk kost men der er alligevel tips at hente fra den antiinflammatoriske kostpyramide. Bunden, altså det man skal have mest af er vand, motion og moderate mengder fedt på kroppen. Fedtvevet menes at producere stoffer der er betændelsesfremmende - måske er det derfor overvægt er skadeligt? Det man skal spise mest af er grønsager, frugt og bær, fuldkorn og fisk. Næste nivå, altså det man skal have en god del af er sunde olier, primært rapsolie, hørfrøolie og olivenolie, samt krydderier som hvidløg og ingefær. Nivå 4, det vil sige fødevarer man skal spise med måde inkluderer fedtfattige mejeriprodukter, magert kød-fjærkre og æg, sojabønneprodukter (Bønner og linser er ikke nævnt), og såkaldte sunde laster: rødvin, mørk chokolade og kaffe. På toppen, altså det man skal have mindst mulig af, kommer det der mange af os regner for lækkerierne: Rødt kød, fede mælkeprodukter, slik og kager, sodavand etc. -al slags raffinerede kulhydrater. Se: http://iform.dk/kost/kost-og-sundhed/verdens-sundeste-kostpyramide

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Det virker som fornuftig sammensetning det du beskriver i denne pyramiden. Men det er et sort men her,,, det som produserer fett i kroppen er ikke nødvendigvis fett. Som du sikkert vet masse om, så er det et regulerende middel i kroppen som heter insulin. Dette er med å regulere blodsukker og er med å få sukker inn i cellene våre. Ved for rask hevning av blodsukker,- vil kroppen få tilført lagre næringsinntaket med fett. Dette fettet er det som legger seg rundt og skaper mange sykdommer i våre kropper. Den beste og mest effektive form for energi er fett. Den er over dobbel så effektiv som karbohydrater som energiform. Det er nok en farlig vei å gå å overse dette faktum. Alle korn og fruktinntak vil skyte insulinprodusjonen i været. Den blodsukkerubalanse som oppstår vil gjøre stor skade. Hvis dette pågår lenge nok, vil man komme til det som kalles insulinreistens. Da virker ikke insulinet lenger,- da er man virkelig ille ute,,,