lørdag den 17. januar 2009

Foredrag om makrobiotisk kost i det lokale fitnesscenter

Jeg var engang til et kursus i noget der er tet på makrobiotisk kost og praktiserede det også et stykke tid, synes dog det var lidt for besværligt eftersom jeg ikke kunde spise noget jeg ikke selv havde lavet derhjemme.
Makrobiotisk kost består hovedsaglig af kornprodukter (grød og kogte ris, quinoa etc),soya og seitan (et proteinrigt hvedeprodukt), Bønner, grønsager, frugt, tang og te, evt fisk og kylling. Makrobiotikken kommer fra Japan og var meget utbredt på 70-tallet, praktiseres fremdeles af nogle,Madonna siges for eksempel at være makrobiotiker.

Men igår aftes tog jeg til et halvanden times foredrag om makrobiotisk kost i mit Fitnesscenter. Det var ikke et særlig imponerende foredrag men fik i hvert fald frisket op på nogle af principperne og blev lidt inspireret - i arbejdet med kost og sundhed, finder jeg det er vigtig at jevnligt søge inspiration og nye erfaringer og ny kundskab.
Her er så nogle af de makrobiotiske principper:
Makrobiotikkens mål er at bringe harmoni i krop og sjæl ved at indtage balancerende måltider, rigtige mængder mad, rigtige tidspunkter, rigtig type mad og tilberedt på den rigtige måde. tilberedningsmåden tillæges vægt ned til den mindste detalje: hvad slags redskaber man bruger, der må ikke bruges el, men gas, der skal snittes på den rigtige måde, for eksempel skæres en gulerod på skrå og ikke tvers over da dette giver en bedre balance. Der er en lang liste af disse principper som den interesseredelæser kan fordybe sig i i litteratur/ diverse sites. Man skal selvfølgelig være i den rigtige sindsstæmning når man laver maden ellers bliver det ikke godt. Ulige fødevare tillægges ulige egenskaber, som udvidende(kølende) versus sammentrækkende (varmende) og syre eller base dannende. Ud fra ens individuelle konstitution og eventuelle ubalanser kan der så laves en individuell balanserende kostplan. Grundlaget i denne tænkning ligner lidt på de ayurvediske principper hvor man også tillægger ulige fødevarer ulige egenskaper og tilstræber at rette op på ubalanser ved at sammensætte kosten på en individuell og afbalanserende måde.

-Jo flere hele råvarer du spiser jo mere hel og ren bliver du.
-Ubalanser i kosten føre i sidste ende til sygdom
Gode smagssættere fra det makrobiotiske køkken er Miso, Tikka Miso, Sesam salt, Tahin, Ris eddike -prøv nogle af dem

Dybest set har disse systemer også et spirituelt mål: At komme i balance med Universet/Altet/Gud-hvad man nu vælger at kalde det.

Ingen kommentarer: