lørdag den 17. januar 2009

Foredrag om makrobiotisk kost i det lokale fitnesscenter

Jeg var engang til et kursus i noget der er tet på makrobiotisk kost og praktiserede det også et stykke tid, synes dog det var lidt for besværligt eftersom jeg ikke kunde spise noget jeg ikke selv havde lavet derhjemme.
Makrobiotisk kost består hovedsaglig af kornprodukter (grød og kogte ris, quinoa etc),soya og seitan (et proteinrigt hvedeprodukt), Bønner, grønsager, frugt, tang og te, evt fisk og kylling. Makrobiotikken kommer fra Japan og var meget utbredt på 70-tallet, praktiseres fremdeles af nogle,Madonna siges for eksempel at være makrobiotiker.

Men igår aftes tog jeg til et halvanden times foredrag om makrobiotisk kost i mit Fitnesscenter. Det var ikke et særlig imponerende foredrag men fik i hvert fald frisket op på nogle af principperne og blev lidt inspireret - i arbejdet med kost og sundhed, finder jeg det er vigtig at jevnligt søge inspiration og nye erfaringer og ny kundskab.
Her er så nogle af de makrobiotiske principper:
Makrobiotikkens mål er at bringe harmoni i krop og sjæl ved at indtage balancerende måltider, rigtige mængder mad, rigtige tidspunkter, rigtig type mad og tilberedt på den rigtige måde. tilberedningsmåden tillæges vægt ned til den mindste detalje: hvad slags redskaber man bruger, der må ikke bruges el, men gas, der skal snittes på den rigtige måde, for eksempel skæres en gulerod på skrå og ikke tvers over da dette giver en bedre balance. Der er en lang liste af disse principper som den interesseredelæser kan fordybe sig i i litteratur/ diverse sites. Man skal selvfølgelig være i den rigtige sindsstæmning når man laver maden ellers bliver det ikke godt. Ulige fødevare tillægges ulige egenskaber, som udvidende(kølende) versus sammentrækkende (varmende) og syre eller base dannende. Ud fra ens individuelle konstitution og eventuelle ubalanser kan der så laves en individuell balanserende kostplan. Grundlaget i denne tænkning ligner lidt på de ayurvediske principper hvor man også tillægger ulige fødevarer ulige egenskaper og tilstræber at rette op på ubalanser ved at sammensætte kosten på en individuell og afbalanserende måde.

-Jo flere hele råvarer du spiser jo mere hel og ren bliver du.
-Ubalanser i kosten føre i sidste ende til sygdom
Gode smagssættere fra det makrobiotiske køkken er Miso, Tikka Miso, Sesam salt, Tahin, Ris eddike -prøv nogle af dem

Dybest set har disse systemer også et spirituelt mål: At komme i balance med Universet/Altet/Gud-hvad man nu vælger at kalde det.

Supersund morgenmad

Her er hvad jeg har spist til morgenmad i dag;
Friskpræset juice af en rødbede, en gulerod, en håndful spinatblade, en stil selleri, lidt ingefær og et æble, plus lidt solsikkeolie der tilsættes den ferdige juice.
En portion grød af Aurions glutenfri grød med lidt honning, malede hørfrø og kanel.
Lidt hårkogt skiveskåret æg, mest eggehvide (børnene spiste skiverne med mest blomme!)
Sådan! Så er jeg klar for en omgang styrketræning i fitnesscenteret!

onsdag den 14. januar 2009

Symptomforverring

I har måske også oplevet symptomforverring når i lever lidt hårdere end helbredet tillader? Det har jeg her på det seneste - i forbindelse med min dejlige nye kærestes indtræden i mit liv har jeg sovet meget mindre end jeg plejer, drukket mere rødvin og adskillige glas champagne. Spist masser af lækker mad (også rødt kød, fede desserter mmm.) Trænet lidt mindre og i det hele taget levet mere uregelmessigt. Så kan jeg mærke at benene bliver mærkelige og tunge.
Det bekymrer mig sådan set ikke så meget eftersom jeg ved hvorfor.
Jeg ved også det bliver bedre hen ad vejen, når mit liv nærmer sig de mere vandte rammer igen, når den første forelskelse går over i en roligere fase og jeg igen sover hele natten og træner fem gange om ugen og spiser fornuftigt og....- det er den pris det kan have at leve lidt mer intenst og jeg vil i hvert fald heller betale ved kasse ett end ikke at få lov til at mærke at jeg fremdeles er en varmblodig kvinde der kan give og modtage masser af kærlighed og kaste mig ud i forelskelsens vilde dans.

tirsdag den 13. januar 2009

Soya igen...

Jeg har skrevet lidt om soya her på bloggen, blandt andet to opskrifter på hjemmelavet soyayoghurt, og også om at soya indeholder østrogenlignende stoffer der kan stimulere vækst af svulster ved brystkræft og måske endog fremskynde udviklingen af brystkræft.
Disse funderinger er dog så vidt jeg ved ikke epidemiologisk funderet, det vil sige at man har ikke lavet undersøgelser hvor man har fundet at kvinder der spiser soya udvikler flære tilfælde af brystkræft end kvinder der ikke spiser soya. Alligevel er der mange der mener man skal være forsiktig med at indtage soya.
Selv er jeg dog en stor soyayoghurt entusiast, og spiser det dagligt.
Laver p.t. ikke soyayoghurt selv men køber den ferdige i Irma fra Alpro. Har plejd at spise den naturel, men nu har jeg blevet fulstændig vild med den med blåbær - den smager bare så godt - der er lidt sukker i, så den er lidt mindre sund end naturel på det punkt men smagen er himmelsk. Som før spiser jeg den med frugtstykker og malede hørfrø på toppen.
Se: http://www.naturli-foods.dk/default.asp?Action=Details&Item=126

torsdag den 8. januar 2009

Mere om kærligheden

Har fået flere kommentarer omkring mit indlæg om kærligheden i går, både her på bloggen og på mails og facebook. Tak for det. Jeg tænker der er mange der længes efter kærlighed, og har man en alvorlig og lumsk sygdom som MS kan det være rigtig svært med kærligheden; tvivlen på om man kan være noget for nogen, den usikre fremtid, mindreværdsfølelse, reduseret seksuel formåen, fatigue, fysiske handicaps etcetera. Et godt helbred er en viktig faktor for den "markedsverdi" man har. Jeg har syntes at det at sælge mig selv på det marked var noget jeg havde svært for. Men jeg har også samtidig vidsst at der findes en kærlighed der rækker hinsides alt dette, den dybe kærlighed mellem mand og kvinde, der hvor kærligheden nærmer sig det guddommelige og trancenderer disse begrænsninger som vi selv og omgivelserne har defineret i en meget snever virkelighedsopfatning. Det er denne kærlighed man skal dyrke i sig selv og håbe på at møde både i sit åndelige liv og i det fysiske jordiske aspekt, manifisteret som kærlighet til en mand eller kvinde. Den indre vej går gennem meditaion og bøn, og arbejdet med at give slip på alle planer, sådan at en åbning kan finde sted, ligsom man vandrer fortrøstningsfuldt i den dybe skov og pludselig åbenbarer der sig en lysning med en lille kilde, masser af lys og liv.
Der er håb forude. Det aller største: At give sig fulstendig hen; at blive modtaget og selv at modtage.

onsdag den 7. januar 2009

Kick start det nye år - del II

Et mere kulinarisk forslag til at kickstarte det nye år er en energidrik jeg laver til mig selv om formiddagen bestående af følgende:
1 lille rødbede
1 gulrot
En stor håndful spinatblade
En stilk stangselleri
Lille stykke ingefær
1 æble
Lidt solsikkeolie
Grønsagerne og æblet køres igennem saftpræsseren og tilsættes lidt koldpræsset solsikkeolie. Smager fantastisk og giver en energimessig kickstart på dagen.

Jeg arbejder p.t. på at skaffe to ekstra ingredienter som jeg vil tilsætte: hvedegræsspulver og Risotriene, som er et risbaseret næringstilskudd for at maksimere indholdet af plantebaserede mikronæringsstoffer.
Skriver mere om Risotriene senere.

Kickstart det nye år

Kære bloglæsere,
undskyld jeg har forsømt jer i så lang tid.
Forklaringen er: Love is in the air! Ja,tænke sig til at jeg med mine 47 år, status som enlig mor og scleroseramt har gået hen og blevet forelsket, ja det er jeg altså, og det er heldigvis gengeldt, så jeg har været mere optaget af mit kærlighedsliv end af min diæt den sidste måned og jeg lover jer det er noget der giver energi hinsides rødbeder, solsikkeolie, soyayoghurt og dets lignende. Så hvis der er nogen der ude der sidder alene her i vinterkulden og mørket kan jeg anbefale i fokuserer på at finde kærligheden, måske inden i jer selv først og så skal i nok finde det i den ydre verden efterhånden. Jeg tror på at kærligheden er den største transformerende kraft i et menneskes liv, kærligheden i bred forstand, kærligheden til selve livet, til ens børn, til naturen, til Gud. Så et godt råd er at kickstarte det ny år med en stor portion kærlighed!
GODT NYT ÅR TIL ALLE!