tirsdag den 25. november 2008

Kernesund madpakke igen..

I dag kommer den kernesunde madpakke på en prøve - hovedingredients i dag er nemlig falaffel...men ellers lækkerier som ristede mandler, druer, peberfrugt, Hanegal snacks-spegepølse og endnu en ny ingredient: tørrede æbler med kanel fra urtekram.
Så må vi se om den går ned også - falaffel er måske i ydderkanten af hvad min søn kan tænke sig at spise.
Men jeg er glad for at jeg har taget et stort skrit i retning af at ændre også hans kostvane ri mere positiv retning - har hele tiden haft det dårligt over at han spiser mængder af pizza, burgere, sodavand, bagels etc medens moderen lever på sund mad - for det meste..

mandag den 24. november 2008

Kernesund familie vs. Best Bet Diet

Skrev et indlæg om kogebogen til kernesund familie forleden dag.
Denne bogen har jo blevet meget kritiseret på grund af at den gir ernæringsanbefalinger der er på tvers. Jeg har dog ikke nogen steder set nogen eksperter sige noget positivt om kostoplægget for autister der eftersom jeg forstår kommer fra USA, hvor flere danske familier har været og blandt andet ved hjælp af gluten-mælk-sukkerfri kost/rotationsdiæt men også andet, har fået børn der herhjemme har været afskrevet som håbløse tilfælde der aldrig kunde få tilnærmelsesvis et normalt liv, men for altid være henvist til ophold i institution og uden mulighed til normal kommunikation med andre mennesker - hvorfor ikke skrive lidt om det?
At disse børn så langsom har begynt at komme sig og har begynt at kunde relatere bedre til sig selv og andre, det ar da noget?
Nok om det - men det var iøvrigt noget andet jeg vilde skrive lidt om:
Der er visse fællestræk ved Best Bet Diet og Kernesund familie:
Nemlig at undgå visse proteiner der kan trigge reaktioner i kroppen, blandt andet mælk og gluten. BBD er mere strikt og anbefaler også at man holder sig fra bønner og æg. At holde igen på de mettede fedtstoffer i form af animalsk fedt, og at undgå rødt kød, også det magre er også endel af BBD. Men som sagt der er visse lighedspunkter og man kan bruge Kogebog for kernesund familie til inspiration, der er mange gode opskrifter, hvis man altså undgår kokosolie, æg og rødt kød.
Selv har jeg med stor succes lavet kernesunde madpakker til min dreng et par dage - kyllingekødboller og kyllingespyd og ristede mandler har gået ned og der har nærmest være håndgemeng i klassen for at få smage!

Meditation

Mindfulness kurset skrider frem og om en uge er det ferdigt - i lørdags havde vi som en del af kurset en hel dag med meditation i Bagsverd sognegaard. Det var en god dag - det synes vidsst alle, og jeg bliver glad og berørt over at jeg ved at være med til at arrangere kurset for Scleroseforeningen er med til at gøre en posistiv forskel for andre.
Før vilde jeg have troet at det at gøre sådan noget gratis arbejde ikke vilde give noget, men det gør det faktisk, det giver mig meget at jeg gør dette for andre end mig selv. Når vi er ferdige skal vi evaluere kursus udbyttet sammen med Københavns Universitet, institut for Samfund og Sundhed. Det er også et spendende project synes jeg.

onsdag den 19. november 2008

Kernesund Mad

Jeg har ikke sat mig ind i hvad kernesund familie går ud på og heller ikke set tv-programmerne på TV2 men i dag lånte jeg bogen Kernesund Mad der er opfølgeren til kernesund familie på biblioteket og har kikket den igennem. Eftersom jeg kan forstå det består den kernesunde mad af en kost uden mælkeprodukter, gluten og sukker og tilsetningsstoffer. Mettet fedt er tilladt i form af kokosolie, rødt kød, bacon, evt smør, pølser hvis de ellers er e-nummer- mælk- og glutenfri. Så hvis man holder sig til MS-kost er der mange af opskriftene der ikke er egnet uden modifikation, men ellers ser det da meget sundt ud med masser af gode råvarer og grønt. Mælk er delvis erstattet med soyamelk og fløde, og det er der jo en omstridt anbefaling eftersom der hersker tvivl om hvorvidt soya er sundt når kroppen ikke er vandt til det fra barndommen. Kernesund mad har udgangspunkt i en diæt der kommer fra USA der bruges til behandling af autister, vidstnok med gode resultater, der var også hennes søns autisme der fik den ene af forfatterne til at starte på dietten. Der er masser af gode opskrifter at hente hvis man har lyst til at forsøge sig med mælk og glutenfri diæt. Thorbjørg Hafsteinsdottir som jeg har omtalt tidligere i forbindelse med hendes bog 10 år yngre på 10 uger er medforfatter til bogen.
Jeg stjæler lige en modifiseret opskrift på soyayoghurt fra bogen:
Soyamælk varmes til 37 grader og tilsettes 6 kapsler mælkesyrebakterier Multidophilus, rør forsiktig rundt og la stå ved romtemperatur i et døgn, opbevares derefter i køleskab.

lørdag den 15. november 2008

Legat

Juppi -har lige fået en check på 10,00 skattefrie kroner i postkassen.
Og jeg har ikke vundet i lotteri - jeg har ansøgt om legater. Troede helt ærligt ikke jeg vilde få noget -jeg sendte nogen ansøgninger i løbet af året og har ikke modtaget noget - dvs jeg fik Scleroseforeningens tur med barn til Mar-y-Sol på Tenerife. Men det var altså dejligt at modtage 10,000 kroner "til støtte og opmuntring" som det står i brevet.

fredag den 14. november 2008

Kost, træning og meditation

Har begynt at bruge cronometer igen igen - har taget lidt på, som mange af jer sikkert ved er det svært at holde vægten når man har MS, eftersom man bruger meget mindre energi på at bevæge sig. Og som jeg har sagt før er cronometer, som er enslags maddagbog hvor man skriver ned alt hvad man spiser i løbet af dagen det eneste effektive værktøj jeg har fundet til at holde vægten lidt nede - nu har jeg ikke brugt det i lang tid og har derfor taget lidt på. Jeg arbeider ellers i øieblikket på alle tre fronter, træning, kost og mentalt for at holde mig i form. Kosten er ikke strikt pt, eneste nonos er hvede, mælk og animalsk fedt somjeg kun må få lejlighedsvis i mindre mængder, samt fosøger at holde igen på de søde sager. Og ingen alkohol, nikotin eller kaffe. Er nået over midtvejs i mindfulness meditationskursus og i weekenden tager jeg til vejrtrækningstræf i Langebæk. http://www.langebaekretreatcenter.dk/ . Træningen er en gang pilates, en gang styrketræning næste dag og derefter en dag fri, altså træning to ud af tre dage. Jeg vil sige fokus har været mere på træning og mentale teknikker end på kost her i efteråret.

tirsdag den 11. november 2008

Superlet aftensmad -når du har spist for meget

Nogle dage laver jeg en meget let aftensmad, der kun består af 3-400 gram kogt rosenkål, broccoli eller porre - det kan være jeg synes jeg har spist for meget i løbet af dagen eller har fået for meget fedt, evt spist kød til frokost, så synes jeg at bare koge lidt rosenkål, broccoli, blomkål eller porre og dryppe lidt soyasauce eller olie over er et let og nemt alternativ, der indeholder få kalorier. Og smager godt i følge mine smagsløge -jeg er heldig på det punkt at jeg altid godt har kundet lige smagen af grønsager.
Hvis jeg vil have noget der smager af lidt mer blander jeg forskellige grønsager og krydderier, for eksempel løg-gulerødder-rosenkål-basilikum-gurkemeje-spidskummen som jeg svitser i lidt olie og heller en halv dåse hakkede tomater over og lader det koge nogle minutter. Uhmm.

mandag den 10. november 2008

Japansk rensende kul

Et produkt der har dukket op på det sidste og er meget hot i øjeblikket er forskellige varianter af et produkt der kaldes hakutan der betyder hvidt kul på japansk. Det kan bruges til at rense vand og luft, der fåes armbånd og smykker der påstås at have en rensende virkning, samt sæbe. Jeg købte selv en kulstav til at rense vand med i sommer, man tager den bare ned i en karaffel med vand som skal stå nogle timer og så er vandet angivelig renset og klart til at drikke. Måske et fornuftigt alternativ til vand på flaske?
Udrensning og renhed er jo blevet sterke trends - og som så mange andre produkter til dette brug kommer det fra Østen, skønt kullets rensende virkning er velkendt også hos os- kultabletter og mikstur ved forgiftninger er der lang tradition for og kulfiltere er heller ikke nyt, men det er disse produkter altså. Se produkterne på: http://plus.politiken.dk/ANDRE_VARER/Japansk_rensende_kul?visning=Gallerivisning1Kolonne&sortering=NYESTE&antal=9
Måske kan lidt rensning bidrage til et bedre helbred?

søndag den 9. november 2008

Superfoods.

Sidst år lavet jeg en liste over superfoods her på bloggen taget fra Dr. Perricones bog: Nummer et var acai - en slags bær som man på det tidspunkt så vidt jeg ved ikke kunde få i Danmark. Nu findes den på frost, i Irma selvfølgelig..Som en læser gjode mig opmærksom på i form af et produkt der indeholder 71% acai, produktet indeholder også endel sukker. Smager sødt og godt. Se: http://www.guaranas.dk/flx/acai/forside/
Produktet har fået sin egen fangruppe på facebook: http://www.facebook.com/pages/Frooty-Acai/52318975721 -ak ja..

Der er også et andet produkt der er relativt nyt og som skal have et superhøjt indhold af antioksidanter: Goji bær - disse fåes som tørrede bær, og smager lidt ligsom rosiner - smagte dem i går på en reception i mit lokale fitnesscenter. Se: http://altmedicine.about.com/od/completeazindex/a/goji.htm

Der fik jeg også mit livs første hvedegræsshot - fremstillet på tørret pulveriseret hvedegræss. Det skal også være meget sundt - bruges i rawfoodkredse som vidundermiddel, pga af det høje indhold af enzymer, aminosyrer, flavonoider, mineraler og vitaminer. Kan købes på nettet, for eksempel: http://helsehelse.dk/shop/hvedegraes-pulver-oekologisk-7496p.html?gclid=CKycz8Gp6JYCFRyR1Qod7iZeOg