torsdag den 22. november 2007

Best bet diet, hvordan går det med det

Jeg har tidligere skrevet om the best bet diet, som jeg har bestemt mig for at prøve her i november måned. Kort sagt er BBD at ikke spise gluten, mælk, bælgfrugter, gær og begrensede mengder mettet fedt og sukker, og at holde sig til frugt og grønsager, kylling og fisk.
Hvordan det går? Har efterhånden fået lidt for meget kylling, og bestemte mig for et par dage siden for at holde fast i minus gluten og mælkeprodukter samt gær og begrensningerne på mettet fedt og sukker (vel..), men genintage linser og bønner på spisekortet som vegetabilske proteinkilder. Synes at det virker som om min krop har det bedst med meget lidt kød, så jeg skærer igen ned på kødet og erstatter meget af det med bælgfrugter. Fisk får jeg dessverre ikke spist særlig meget af, det hænger nok sammen med at man skal ned til fiskehandleren den samme dag for at købe fisken og den kan ikke tåle at blive liggende i køleskabet til neste dag..Kan jeg så mærke noget i min krop med de kostendringer? Vel, synes jeg har haft mere smerter i kroppen end jeg plejer, smerter i led og muskler. Mit hår der var blevet ret godt, har været lidt mat. Ellers ikke noget spesielt. Mine MS-symptomer er som de plejer. Kommer og går lidt. Men det tager jo også længere tid inden man ser en effekt. Men som sagt jeg har bestemt mig for at bryde forbudet mod bønner og linser. Og jeg har bestilt en ELISA-test fra Sverige for at se på IgG-antistoffer mod fødevarer i blodet. Mere om det senere.

lørdag den 17. november 2007

ØKOLOGISKE KYLLINGER I IRMA

Endelig! Jeg har "jagtet" økologiske kyllinger et stykke tid, men med dårlig resultat hvad supermarkederne angår.I dag var jeg på en lille kikketur i Irma, var bare ude for at se hvad der var på hyllerne uden den sedvanlige handleliste. Og hvad fant jeg så: Franske økologiske kyllinger, hele, bryst og kyllingelår, endog ferske. Jeg købte den hele kylling på ca 1,5 kg til 130 kroner, der var 450g kyllingebryst til 100 kroner (tre gange prisen i Fakta). "Problemet" med økokylling er at den er så enormt dyr at produsere i forhold til den industrielt fremstilte. Men jeg skal i hvert fald købe den, også det dyre kyllingebryst og håber der er mange andre kvalitetsbevidste OG dyrevelferdsbevidste mennesker der vil gøre det samme. Skulde ønske markedet blev stort nok til at man også kunde produsere noget mer økologisk kylling her hjemme, men nu er den der i hvert fald i IRMA.

fredag den 16. november 2007

Poster denne utube video der hovedsaklig omhandler vigtigheden af vitamin D, en lille påmindelse nu vi definitivt er gået ind i den mørke årstid. Man kan købe 180 vitamin D3 tabletter 1400IU for mindre end 70 kroner i helsekosten, så måske det mest hotte råd for kosttilskud i tillæg til fiskeolje er noget alle har råd til.

Natural therapies advice for multiple sclerosis

torsdag den 15. november 2007

Vejrtrækningen vigtigere end maden

Der er gået nogle dage siden sidst jeg skrev. Blandt andet har jeg været optaget med at ...trække vejret. Ja, det er rigtigt. Var til weekend med mine kammerater i http://nordicbreath.net/ , hvor vi fokuserer på den frigørende effekt af at trække vejret mere dybt end vi gør til dagligt, i såkaldte vejrtrækningssessioner. Vi mødes et par weekender i året og ellers af og til for at trække vejr, snakke om hvordan det går og hygge. Baggrunden er at vi har gået på et treårig kursus og også blevet kvalifiseret til at give vejrtrækningssessioner, der kan bruges som et terapevtisk værktøj, da den dybe vejrtrækning setter gang i mange processer i krop og sind. Så mødes vi af og til for at støtte hinanden i det fortsatte vejrtrækningsarbejde, enten på egen hånd, eller for nogens vedkommende også som terapevter. Så når jeg siger at vejrtrækningen er det vigtigste er det ikke helt uden grund, og videre end det åbenbare faktum at hvis vi ikke får ilt til de vitale organer dør vi efter nogle minutter. Den dybe vejrtrækning, som de flæste voksne mennesker skal arbejde beviddst med for at få i gang, da vi har en tendens til at trække vejret mere overfladisk, har helende egenskaber. At vevene bliver godt gennemiltet gør at der sker umiddelbare merkbare forbedringer som kan merkes i form af øket velvære. Hvis man samtidig laver øvelser der får blodgennemstrømningen til at øge til organerne, for eksempel yoga, er der muligheder for ytterligere gevinst.
Jeg kan merke en bedring af mine MS-symptomer i forbindelse med den dybe vejrtækning, både ved yoga og ved rebirthing som nogen kalder den teknikken vi arbejder med i NordicBreath. Effekten er kortvarig, fra nogle timer til nogle dage. Måske kan man oppnå permanente effekter hvis man praktiserer længe og ofte? En osteopat/fysioterapevt jeg gik hos en tid, fortalte at vejrtrækningen er forstyrret ved de flæste nevrologiske sygdomme, så det er måske ekstra vigtigt for os at fokusere på vejrtrækningen også af den årsag.
Den verdensberømte coach Anthony Robbins har lavet sin egen kostpyramide der vejrtrækningen er bunden i kostpyramiden. Det synes jeg er rigtig godt fundet på, og selvfølgelig ikke egentlig Anthony Robbins egen opfindelse, den tradition går tilbage til de indiske yogier blandt andet.
Jeg tror også at hvis man vil gøre én god ting for sit helbred, skal man satse på vejrtrækningen, at trække vejret dybt igennem mens man ligger afspændt en halv time om dagen, det er MIT BEST BET!

tirsdag den 6. november 2007

November, en måned for at prøve Best Bet Diet

Har bestemt mig for at prøve The Best Bet Diet i en måned for at se om jeg synes det er vejen frem. Hensigten med at spise BBD er at redusere sclerosesymptomerne, og altså ikke en kost man følger bare fordi man synes det smager godt eller man føler sig tilpas ved det. Det er jo meget sterke begrænsninger på hvad man kan spise, så det er ikke helt ubesværligt, særlig hvis man skal spise ude. Middager ude er heldigvis ikke så svært fordi der som regel altid er noget kød, fisk, kartofler og grønsager man kan spise, hvis der kun er rødt kød kan man jo tage et meget lille stykke, hvis det er meget fedt må man heller helt la vær med at spise det.

Jeg vælger at følge med i hvordan det går med min blære, tarm og ben i den her måned, ved udgangen af måneden vil jeg så se om jeg har mod på at fortsætte.

I dag er dag 5 med BBD, jeg spiser lidt ensidig indtil videre, ligsom de andre dage, grød, grønsager og lidt kylling, riskiks og lidt frugt.

Se mer om BBD på http://www.direct-ms.org/bestbet.html

mandag den 5. november 2007

BBD Dag 4

Fortsætter med BBD (Best bet diet) noget der er ved at blive til et lille eksperiment.
Her dag 4 er jeg ved at have en slags spiseplan:
Morgenmad: Grød(Gluten og mælkefri)
Frokost: Kyllingfilet eller fisk, samt grønsager
Aftensmad: Ris, evt grønsager
Snacks: Frugt, riskiks med tahin el frugt, mørk choco, nødder, og tørret frugt.
Det er ikke spor svært i den forstand at maden er nem at tilberede, det går hurtig. Lige i dag synes jeg heller ikke at lide af afsavn.
I nat badet jeg i min egen sved, måske en fysiologisk reaktion på endringene i kosten?

søndag den 4. november 2007

BBD -dag 2 og 3

Efter en del skriverier om litteratur og ulike perspektiver på mad er mit fokus nu vendt tilbage til min egen mad.
Jeg ved faktisk egentlig ikke om jeg er i gang med et seriøst BBD(Best bet diet) forsøg, men i går spiste jeg også BBD mad, ingen gluten, mælkeprodukter, bælgfrugter og begrænset mettet fedt og sukker. Fortsætter med den nye grødblanding (glutenfri) til morgenmad, frokost: rosenkål (jeg elsker rosenkål), aftensmad hos venner: et lille stykke magert lammekød, asparges og kartofler, samt et stykke mørk chocolade og 50 g slik (det er jo lørdag).

Fortsetter i dag med den varme grød (ris, quinoa og hirse med mandler og tørrede frugter) rester af kyllingefrikadeller (magre), grønsager til frokost ris til aftensmad, lidt frugt. Så måske er jeg i gang med et lille forsøg?

Forkølelsen ser ud til at være seriøst på retur nu, tror det er ved at være overstået.

lørdag den 3. november 2007

En BBD dag

I dag var en BBD dag (se gårsdagens indlæg). Jeg vilde lige forsøge hvordan det er at spise Best Bet Diet mad.
Jeg spiste følgende:
Morgenmad: hirsegrød med rosiner og mandler
Frokost: kogte rosenkål
Mellemmåltid: Riskiks med banan.
Aftensmad: kyllingefrikadeller med kogte kartofler og broccoli,
Snacks: En håndfuld valnødder og rosiner samt et lille stykke mørk chokolade, en appelsin, en håndfuld popcorn (i går var lidt af en snack-dag, jeg var meget sulten..)
Alt sammen er "lovlig" i følge BBD. Chokolade kan dog indeholde mælk, så der må man passe på, den mørke chokolade er OK, i små mængder selvfølgelig på grund af fedt og sukker.

Var i helsekosten og fandt nogle rigtig gode produkter, noget der hedder Den Varme Grød, der er en ferdig blandig med Quinoa, hirse, risflager og tørret aprikos, har lige spist morgenmad og det smagte rigtig godt, mettet også godt. Købte også Herbamare fra Vogel, et urtekrydder der smager rigtig godt og gir et lavere saltindhold end vanlig salt. Og Breuss, som er en grønsagssaft fra Biotta som en ven nylig introduserte mig for. Fik forklaret at det er bedst at drikke den om morgenen et stykke inden man spiser morgenmad. Den smager rigtig godt!

torsdag den 1. november 2007

The best bet diet

Jeg har gennemgået mine indlæg her på bloggen fordi jeg vilde finde noget information om The best bet diet(BBD), og kan se at jeg slet ikke har skrevet noget indlæg om denne diæten som er blevet populær i Amerika og eftersom jeg forstår også har sine tilhængere i England. Jeg ved ikke om der er nogen der pratiserer BBD i Danmark, det vilde egentlig være interessant at vide noget om det synes jeg. The best bet diet er udviklet af Ashton Embry, efter at hans eldste søn blev diagnostiseret med MS: Der pågår i øieblikket finsiering af en studie for at dokumentere effekten af BBD.

Teorien der ligger til grund for at fjærne visse fødevaregrupper fra kosten er at disse indeholder proteiner der trigger en immunologisk reaktion der fører til MS-sygdomsaktivitet på linje med infektioner med vira og bakterier. Fødevarene der bør undgås er gluten (hvede, rug og byg), mælkeprodukter og bælgfrugter (linser, bønner, peanuts cashew og erter). I tillæg mener Ashton Embry man bør tage en blodprøve og ekskludere fødevarer der gir positiv IgG reaktion. (Dette er kontroversielle teorier)Sukker og mettet fedt selvfølgelig begrenset.

Jeg tumler lidt med tanken om at prøve denne diætten, men ved det bliver svært da jeg spiser meget linser og også er meget glad for kornprodukter, så vi må se. Nu har jeg lige haft en yoghurtperiode som jeg har afsluttet, det er nok den af de "forbudte" madvarene jeg bedst kan undvære. Lige de sidste par dage har jeg taget brød ud af min kost, spiser lige noget havre til morgenmad i øieblikket, kan evt erstattes med hirse, men problemet med hirse er at man bliver så hurtig sulten. Boghvede er også OK til morgenmad.
Største modstand er nok vedrørende bønner og linser som jeg ikke har særlig lyst til at erstatte med animalske produkter. Måske fisk 2 gange om ugen og kylling to gange vil være ok, men hvad med de andre dage, det må jeg lige tænke lidt over. Vedrørende IgG testen har jeg fundet et firma i Sverige gennem en vennninde der tester rigtig mange (ca 200 produkter) for 4000SEK. Der er også mange steder i København hvor man kan få det lavet. IgG testen for fødevareintoleranse er rimelig omstridt og der er mange højt kvalifiserede fagfolk der mener den ikke har nogen verdi som indikator på fødevareintoleranse.
Jeg vil skrive mer om BBD og mine "eksperimenter" i nærmeste fremtid.
Problemet nu er at jeg kan ikke mærke på min krop en eventuell kostpåvirkning. Efter at jeg begynte med Tysabri virker det som om min krop ikke kan bekæmpe en almindelig luftvejsinfektion, det gir i sig selv en meget kraftig negativ påvirkning af mit helbred at gå med infektioner i kroppen konstant.