søndag den 11. maj 2008

Risiko ved beta -caroten tilskud

Det er blevet bekræftet igen: Beta-caroten tilskud kan være sundhedsskadelige. Vitamin E-tilskud har også en tvivlsom, dog mindre markant effekt end betacarotenoiderne på livslængden, viser ny meta-analyse af data fra i alt mere end to hundre tusind patienter med ulige sygdomme og raske personer i ulige men sammenlignbare studier af effekten af antioksydanter på levetid. Analysen er publiseret af det prestigetunge Cochrane samarbejde: http://www.cochrane.org/reviews/en/ab007176.html

Vitamin A/betacroten er det vitamin som det er nemmest at få nok af i kosten. Det er indtil videre ikke noget der tyder på at en kost med meget betacaroten har negative effekter på helbredet. 1 gulerod om dagen giver rigeligt med beta-caroten.

Der blev foretaget en metaanalyse for nogen få år siden som også viste negative effekter på levetid hos blandt andet rygere af betacarotentilskud. Der var ellers en teoretisk mulighed for at betacaroten skulde gøre det modsatte, nemlig redusere den skadelige effekt af de fri radikaler der produceres ved rygning.

Et sundt kosthold med begrænsede mængder mad, motion, gode sociale relationer og et godt humør er p.t. et meget bedre bud end kosttilskud på et godt helbred og et langt liv. Men helsekostbranchen vil nok fortsætte med at promovere blandt andet betacarotene tilskud, selv om der efterhånden er tungtvejende grunde til at være tilbageholdende.

1 kommentar:

Unknown sagde ...

I artiklen vedr. betacaroten kontra rygning kunne det måske være interessant at læse disse forskningsresultater:
http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=370/sprog=1/grp=2/menu=1/