torsdag den 26. juni 2008

Sommerferie

Rejser til Dronningens fereby på lørdag og holder ferie med en venninde der også har MS. Det er et dejlig sted - hvis man kan holde ud at alle andre også har MS....det er jeg kommet over, har været der før og kan godt holde ud at se andre mennesker der kører rundt i elkørestole m.m. og måske minder mig om en mulig fremtid jeg frygter.

I det sidste har jeg klaget endel her på bloggen over at min fremgang har stoppet op de sidste mange måneder - jeg har måske kommet så langt det er muligt på den ny medisin. Det der går bedst i øieblikket er min reformer træning. Reformer er en pilates træningsmaskine hvor man i modsetning til et vanligt pilateshold også får trænet ben og arme. Da jeg forleden dag under min træning blev spurgt om jeg var pilates instruktør var dagen reddet. Jeg lever faktisk lidt på det endnu..
God ferie også til alle læsere!

lørdag den 21. juni 2008

Er jeg den eneste der ikke er blevet rask?

Hvis man søger efter information om kost og ms handler rigtig mange sites på nettet om hvordan man bliver om ikke helbredt, så i hvert fald symptomfri ved kostomlægning. Hvorfor det ikke sker for mig? Tja, måske har jeg ikke fundet den rigtige kost endnu. Eller måske har kosten ikke så stor en effekt som nogen siger, som jeg var inde på i går. Jeg ved det ikke. Alle alternative behandlere, inklusive kostbehandlere, har en tendens til at sige at alle kan blive raske - i princippet tror jeg de har ret. alle kan principielt blive fulstændig kureret for hvilken som helst sygdom - dog er der vel nogen begrænsninger hvis et organ er blevet fjærnet eller vævet er fulstændig ødelagt, eller måske endog ikke. Der hvor de alternative behandlere ofte ikke kender sin begrænsning er at de ligsom os andre i virkeligheden ikke aner HVAD der skal til for at en helbredelse skal finde sted. Så kære læsere, som i kan forstå på mine blogs er jeg for tiden lidt træt af at vænte på resultater i retning af at mit helbred meget gerne skulde komme i en opadstigende kurve - udover den bedring der kom indenfor perioden august - januar. Siden har det gået sådan lidt op og ned. Og det er jeg egentlig ikke helt tilfreds med.

fredag den 20. juni 2008

KAN man styre sit eget helbred

Som de trofaste læsere her på bloggen ved, ytrer jeg nogen gange tvivl om hvor meget man faktisk kan påvirke sit helbred gennem de ting man selv gør, ligsom gennem kosten. Endog scleroseforeningen promoverer jo kraftig den såkaldte sclerosekost, mens lægene ikke rigtig vil komme med nogle anbefalinger. Det er moderne at sige at det er fordi læger er så konventionelle, konservative og ikke åbne for nogen anden behandling end det man kan putte i munden i pilleform eller i vores tilfælde ind gennem en nål. Men hvad nu om det er omvendt, at det er alle dem der siger dette der tager fejl og lægerne der har ret når de hævder at det at spise en fornuftig sund kost er udmerket og dermed underforstået der er ikke noget at hente fra alskens kosteksperimenter. Jeg er åben for at det KAN være rigtig - jeg har egentlig ikke behov for at tage noget specielt standpunkt hvad det angår. Jeg eksperimenterer med kost, træning og mentale teknikker for at optimere mit helbred, men jeg mener ikke at den rigtige diæt vil kunde kurere MS.
Jeg er dog sikker på at hvis jeg lever rigtig usundt, med masser af alkohol, sigaretter, junkfood og uregelmessig livsførsel så har jeg det så dårligt at jeg bliver nødt til at blive i sængen det meste af tiden -det er ikke noget jeg tror, det er noget jeg ved - så jeg ved at ved at leve det liv jeg lever kan jeg opretholde et liv og et aktivitetsnivå jeg ellers ikke kunde hvis jeg valgte en usund livsstil. Jeg HÅBER faktisk også engang at kunde vænde bøtten, at den sagte nedadgående funktion i mit nervesystem en dag vil blive til en opadgående kurve - måske sker det en dag hvis jeg er Meget heldig..

søndag den 15. juni 2008

Hvad er resultaterne så langt

Indimellem er det tid for at evaluere effekten af de kost tiltag jeg er i gang med. Det gør jeg så punktvis nedenfor:
-Det er vigtig for mig at holde kropsvægten nede -min krop er meget mere mobil når den er meget slank - lige nu er der potentiale for at redusere vægten med 3-4 kg, for at komme på det optimale nivå -en lavere kropsvægt end det gør mig mere svag.
-De ting der påvirker mig negativt meget direkte er alkohol, nikotin, sukker, chokolade og sødmælk - disse ingredienter gør mig direkte svag og utilpas - uheldigvis er jeg meget glad for dem alle!
-Vedrørende kød og fedt - helt ærligt jeg kan ikke mærke nogen forskel på mit helbred hvad enten jeg spiser meget eller lidt kød, og umettet eller mettet fedt - sorry, og det gælder både kortsigtet (dager-uger) og mere langsigtig (måneder). Nu skal det siges at jeg spiser aldrig rigtig meget mettet fedt andet end untagsvis - jeg har aldrig været til flæskesteg og denslags, derimod kager med flødeskum....uhm.
-At ekskludere visse typer fødevarer, iflg IgG test har heller ikke nogen mærkbar effekt, heller ikke at inkludere dem igen, efter mange ugers ophold.
-Der må ikke gå for lang tid mellem måltiderne.

De ikke-ernæringsmessige faktorer jeg kan mærke have en god effekt er:
Yoga, vejrtrækningsøvelser, træning, gode sociale kontakter, kiropraktik, stimulerende oplevelser, hvile - ro, glæde.
På minussiden:
For meget træning, vinter/forår, dårlige sociale kontakter, FOR LIDT SØVN, stress -særlig følelsesmessige belastninger, for meget aktivitet

Det er i grove træk hvad jeg ved indtil nu - forhåbentlig vil min fortsatte studeren og eksperimenter gøre mig klogere.

lørdag den 14. juni 2008

mere om københavns uni.

Skrev for nogle dage siden lettere indigneret om min mail til Biovidenskabelig Fakultet vedrørende deres promovering af højproteindiætter og har fået svar tilbage at de på sit næste redaktionsmøde vilde tage spørgsmålet om bærekraftighed op! Ikke det at jeg tror jeg dermed vil ha nogen revolutionerende indvirkning på deres aktiviteter og synspunkter men så er det i hvert fald et eller andet sted sået et lille frø, om at de kan overveje at sætte sin forskning ind i en lidt bredere kontekst. Forskning kan blive meget smalspektret, og hvis man skal give ernæringsmessige anbefalinger baseret på et meget snevert grundlag som i dette tilfælde at højt indhold af protein i kosten gør det nemmere at tabe sig og at bibeholde et vægttab, kan man komme galt afsted. Hvad der er godt for os at spise er et meget bredere anlagt spørgsmål der efter min mening bør ses i et meget bredere perspektiv, både sundhedsmessig på lang sigt for den enkelte, samfundsøkonomisk, miljømessig og endog ressourcefordelingsmessig. I tillæg er der også kulturelle og historiske, endog for mange mennesker rituellle, spirituelle og religiøse aspekter omkring mad.

mandag den 9. juni 2008

Det er så meget der er farligt...og Thorbjørg giver farlige råd

For lidt siden refererte jeg til en META analyse foretaget af Cochrane samarbejdet der man har kommet frem til at indtagelse af høje doser antioksyderende vitaminer er sundhedsskadeligt. (vit A, E C).

På Københavns universitets Biovidenskabelig fakultets hjemmeside, Food of life, får Thorbjørg Hafsteinsdottir det glatte lag fordi hun netop i sin bog 10 år yngre på 10 uger (som jeg anmeldte den 19 april her på bloggen), i tråd med hvad jeg forstår er almindelig indenfor den såkaldte ernæringsterapi, blandt andet anbefaler antioksydanttilskud i høie doser. Jeg syntes måske jeg tog munden for fuld når jeg omtalte ernæringsterapi som kvasividenskabelig -på hjemmesiden siger de "ufaglært" og professor Arne Astrup drager paraleller til en religiøs vækkelsesbevægelse og karakteriserer Thorbjørgs værk som spekulativt. Og vitamin anbefalingerne lidt dramatisk karakterisert som livsfarlige.



Hvad så med den hjemmeside de selv har bygget op - jeg finder den heller ikke så imponerende taget i betragtning at det skulde være Danmarks fremste fagmiljø indenfor ernæring at de ukritisk promoverer og deltager i store undersøgelser af højproteindiætter som slankekur og vedligeholdelæse af vægttab - selv om det sikkert er rigtig at det er nemmere at tabe sig på den måde er der altså en metode der er meget sundere, at spise mindre, og at indtage meget moderate mængder af animalske produkter - det er der altså meget prominente folk indenfor ernæring der mener, blandt andet ved Harvard School of Public Health, hvor kød, som det er nødvendigt at spise en hel del af på en højproteindiæt er kommet helt i toppen af pyramiden, altså det du skal spise mindst af hvis du ønsker at påvirke dit helbred i positiv retning.

For os der fører korstog mot det selvoptagede egoistiske livsstil uden øie for en bærekraftig udvikling på jorden er det altså særdeles egoistisk i en verden der lider under forurening blandt andet fra kødproduktion i landbruget og fødevareknaphed blandt andet på grund af stigende kødproduktion som giver en brøkdel af det udbytte dyrkning af plantebaseret næring gør. Jeg mener at man ikke kan fritstille sig fra sådanne betragtninger for at hjælpe nogle procent af verdens befolkning der allerede har fået alt for meget at spise, til at tabe sig lidt ved at forbruge en endnu større andel af jordens ressourcer - uanset havd de måtte synes på Københavns Universitet. Det har jeg også skrevet til dem per mail -idag!

Soya og brystkræft

Skal man bruge soyaprodukter? - jeg elsker dem og promoverer dem jevnligt her på bloggen, soyayoghurt, soyamelk, tofu. Soya indeholder østrogenlignende stoffer, der ligsom østrogen kan stimulere kræftcellers vækst. Bl. a. kræftens bekempelse advarer derfor mod soya hos kvinder med brystkræft og tilråder generelt tilbageholdenhed med soya. Bare så det også er sagt. Denne anbefalning kan umuligt være understøttet af epidemiologiske undersøgelser da soyaprodukter indtil nu ikke har været så utbredt i vesten, for asiens kvinde er soya godt fordi de har spist dem gennem hele livet. - epidemiologien kan som bekendt overraske, jevnfør effekten af store mængder antioksydanter der har vist sig at være skadelig.

torsdag den 5. juni 2008

Soy chai latte..

Kan du lide latte men forsøger at holde dig væk fra mælkeprodukter -så er den gode nyhed at cafeverdenen er ved at opdage at det er blevet ret mange af os og nogen af dem er ved at tage konsekvensen og sælger latte med SOYAMÆLK . I hvert fald Chai Latte som er min yndling. Det smager vidunderlig. Kan fås hos Baresso og Starbucks og sikkert andre steder. Hvordan soyamælken gør sig med kaffe tør jeg ikke sige har ikke prøvet det -endnu.

tirsdag den 3. juni 2008

Har jeg en mission?

Har livet en mening, er det noget vi skal, skaber vi selv denne mening?
Man kan drages i mange retninger og nogle gange undres hvorfor. En af de steder jeg selv drages mod nu om dage er det meget simple og spirituelle liv, nærmes asketisk. Jeg har billeder inde i hovedet af mit hjem nærmest tømt for ejendele - min mad er meget simpel og i sparsommelige mængder - jeg dyrker yoga og mediterer - jeg føler mig glad, let, balanceret og energisk i det liv. Der er aspekter af et sådant liv allerede i min tilværelse, men i MEGET beskedent omfang - i "filmen" fylder det en stor del af min tid - vet ikke hvorfra den kommer denne længsel men den er der til min forundring....ved ikke rigtig hvad jeg skal gøre med den, jeg kan godt lige at drømme lidt om disse ting, det gør mig vel tilpas, og det kommer til mig meget kraftigt når jeg er til yoga eller på weekend retreat med mine rebirthing venner. Er det noget jeg skal respondere på eller er det blot et billede, et udtryk for en drøm om et nemmere, gladere liv, jeg ved det ikke rigtigt....
I alle fald er der elementer i alle valg, også når det gælder min spisning og blogging herom der ikke er særlig rationelle som at jeg nu skriver dette indlæg. Så sådan en sag som hvad jeg vælger at fokusere på med min kost og hvor jeg ønsker det skal bidra til at føre mig hen er en komleks historie, der også omfatter andet end ønsket om et bedre helbred.