fredag den 29. august 2008

D-vitamin -podcast

Kender i Rix, som er journalist, selv har MS og sin egen hjemmeside hvor han udgiver interviews med MS-ramte, læger, forskere og andre der har MS inde på livet enten personligt eller proffesionelt. Man kan høre hans interviews, der både er seriøse og nogle gange befriende sjove, på hjemmesiden RixPod hvor de findes lagret som podcasts. Det seneste interview er med lægen Michael Broksgaard ved Hillerød sygehus om mulig sammenhæng mellem D-vitamin og MS: http://rixpod.dk/podcast_2/podcast_20_michael_broksgaa.html

onsdag den 27. august 2008

Rent vand

Hvad slags vand skal man drikke?
Jeg er en af dem der drikker rigtig meget vand fra plastflasker og ikke så meget fra vandhanen. Noget jeg egentlig ikke har det så godt med da produktionen af vand på flaske er enormt belastende for miljøet, og vand der har stået i en plastflaske i flere måneder har neppe særlige sundhedsfordele.

Forleden dag var jeg i Normann på Østerbrogade, den relativt ny og smarte interiørbutikk. Og der fant jeg nogle store stykker med kul til at rense vand med. Man tager vand og kul i en karaffel og lader det stå over natten og dermed skulde man ha rent vand om morgenen. Så det har jeg nu gået i gang med - det går lidt i koks relativt tit endnu, man skal lige venne sig til at ordne karaffelen hver aften og for mig er det ikke en lille ting.

Mere almindelig er det at anvænde forskellige filtere, enten til at sætte på vandhanen eller i en kande, så man får renset vandet for diverse kemikalier/forurening.

Skær ned på kødet

De som allerede er på MS-kost har skåret gevaldigt ned på det røde kød - for at dæmpe betændelsesreaktionerne i kroppen.
Endu en grund til at skære ned på kødforbruget er at det efterhånden står meget klart at rødt kød (Kylling og fisk gir muligvis ikke denne effekt) fører til øgt forekomst af kræft. Der er efterhånden så overbevisende rapporter om dette at kræftens bekæmpelse er klar til at støtte anbefalinger om maks 400 g rødt kød om ugen. Er det bedre at helt undgå rødt kød?- det siger denne artikkel ikke noget om:
http://www.samvirke.dk/samvirke/mad/artikler/Sider/Vispiserformegetr%c3%b8dtk%c3%b8d.aspx

søndag den 24. august 2008

Ernæringssludder?

Har selvfølgelig fået en facebookprofil, og som jeg visstnok har blogget om tidligere kan man finde alle mulige slags grupper man kan være medlem af på facebook. En bruger der er relativt aktiv i medierne omkring ernæring er en mand ved navn Per Brændegaard, der er uddannet cand. scient. indenfor ernæring. En af hans kæpheste er hvad han i en af sine facebookgrupper kalder "kampen mod ernæringsvrøvl". Ernæringsvrøvl er, eftersom jeg forstår det kostholdsråd af nyere dato der ikke er videnskabelig baseret, for eksempel meget af det der kaldes ernæringsterapi (for eksempel Thorbjørgs bog som jeg har anmeldt her på bloggen), og diætter som for eksempel South Beach, spis efter din blodtype, detox, Atkins, zonediæt, Lene Hanssons diæt etc. Omtalte unge mand har så oprettet en facebook gruppe for bekæmpelsen af disse ideer som han mener delvis er farlige og fører til skader både fysisk og psykisk, og i bedste fald er vildledende. Jeg har selv læst endel bøger der omtaler nævnte diæter og af det jeg har læst må jeg gi herr Brændegaard ret i at det virker ikke særlig velfunderet.
Hele området er jo ret kompliseret og det er jo heller ikke videskapen der er fundamentet for hvad vi spiser, det er jo noget der har udviklet sig i løpet af tusinder af år baseret på hvad der har været tilgængeligt af spiselig vare fra naturens side og i de sidste 50-100 år kompliseret af den industrielle fremstilling af mad som man egentlig ikke helt aner konsekvenserne af.
Men heller videnskab fremfor kvasividenskab - meget såkaldt alternativ ernæringsteori henter jo argumenter fra videnskaben uden at være egentlig videnskabelig funderet. Blandt andet er det jo langt fra laboratorieeksperimenter til de egentlige svar på ernæringsmessige spørgsmål som man kun kan få fra store epidemiologiske studier.
Gad vide hvad herr Brændegaard vilde sige om kostaspekter som jeg interesserer mig for ligsom, MS-kost, CRON, Ayurveda, Best bet diet, vegetarkost?
Måske skulde jeg spørge ham?

Yoga er overstået og...

Under mit yogakursus bloggede jeg flittig de tre første dage og så blev der stille......Faktisk gik jeg lidt død der på en eller anden mærkelig måde - jeg gennemførte mit kursus ganske udmærket, men den vidunderlige frigørende effekt der plejer at følge med udeblev denne gang - faktisk havde jeg det mærkeligt, ligsom psykisk mærkeligt både under og efter kurset og havde ikke lyst til at skrive i nogle dage, men nu har jeg et par ting at meddele så derfor et lille indlæg her søndag formiddag.

Jeg drages mellem at spise vegetarisk og at spise kød og fisk, sådan har det været i rigtig lang tid. Jeg er ikke den store kødspiser, men får dog normalt et måltid af tre om dagen der enten indeholder kød eller fisk. Og jeg er stadig i tvivl om det nu er en god ting at spise kød/fisk - det giver jo nem tilgang til masse næringsstoffer og gode proteiner - på den anden side indeholder de animalske produkter jo også endel affaldsstoffer og jeg er altså meget i tvivl om de styrker eller belaster min krop. I kortere perioder spiser jeg så nogen gange ikke noget animalsk, men så synes jeg at jeg vil have det igen, så det kan jeg ikke lige finde ud af. Og ellers, ja men så er jeg tilbage på CRON og 1400 kcal om dagen er min ambition - og jeg er kun 2,5 kg fra min idealvægt nu! På det omtalte kostforedrag i Lyngby den 10 september har jeg tænkt at spørge om nettop mængden af mad, som jeg personlig finder ligeså vigtig som hvad slags mad.

Ellers vil jeg sige at min ambition her på bloggen efter sommer er ca 10 indlæg om måneden.

torsdag den 14. august 2008

Sidste om yoga

Sidste indlæg om yoga for nu!
Jeg har gennemført mit fem dagers yogakursus, og kan godt mærke det i min krop. Den er øm og træt. Synes det var hårdt på en anden måde i år - nogle gange plejer det at være hårdt et stykke tid og så bliver det nemmere efterhånden. I år var det nemt i begyndelsen og blev hårdere for hver dag. Med mærkelige psykiske op og nedture.

De andre år har jeg haft fri hele ugen og masser af tid til at hvile. Denne gang er min søn hjemme, jeg er tidlig oppe, laver mad pakke etc og cykler med ham i skole inden yoga. Jeg er træt men glad for at have gennemført nok en gang ,og ja jeg gør det nok til næste år også!

Har hele ugen handlet hos Naturbageren på Rosenvængets alle, Østerbro - de har dejlige økologiske speltboller og den tidligere omtalte appelsinkage også bagt på spelt. Jeg er gået i gang med kornprodukter igen - undgår dog hvedemel. Det eneste jeg merker ved det er at tarmen fungerer bedre når jeg spiser kornprodukter.





tirsdag den 12. august 2008

Yoga på tredje sal - dag 3


Yogakurset som jeg nu skriver lidt om hver dag - foregår på tredje sal. Irriterende nok kan jeg godt mærke mit højre ben ikke kan li trapperne - MEN jeg klarer dem, uden pause, så man kan måske sige jeg er heldig på en måde der fremdeles kan komme op på tredje sal uden de store problemer.

Tredje dag til yoga - min krop er tung og træt, tungt at komme igennem øvelserne - sådanne dage kan man godt have en eller flere af når man dyrker yoga flere dage i træk og flere timer. At møde væggen, og gerne vilde gå igennem den, måske for gerne for det virker ikke som om det går at give slip og så belønningen den dejlige fornæmmelse af lethed og frihed i kroppen. Og så alligevel i eftermiddag -masser af energi og glæde medens jeg ordner nogle affærer inde i byen -efter middagen er min krop tung som bly - mon den nu er ved at blive nulstillet som min yogalærer siger? - nul spændinger i krop og sind!
Og min mad - kun brød, frugt og grønsager i dag, det er hvad jeg har haft lyst til.

mandag den 11. august 2008

mer yoga - dag 2

Vi er i år 15kvinder og mænd - kun en mand - der denne uge mødes på Østerbro og laver yoga sammen. Vi er alle sammen indviede på den måde at dette vidunderlige kursus bliver ikke annonceret noget sted - kun ved en seddel der bliver omdelt på vores lærers aftenskolekursus. Men man skal være tidlig ude for at få plads - jeg er ikke den eneste der har været med i 10 år. Kontinuitet er dejligt. Og her koster det heller ikke det hvide ud af øjnene som meget andet af denslags. Og man får en ordentlig portion passende doseret østerlandsk livsvisdom med på købet. Det er ligså dejligt som selve yogaøvelserne og et genialt supplement der gør en i stand til at forstå målet og hensigten med øvelserne og jeg havde nær sagt meningen med selve livet.
I dag var højdepunktet en øvelse der hedder dying warrior pose, der åbner hoftene og styrker armene - and left me speechless for quite some time!
Og dagens passende verbale lektion til denne udfordrende stilling: Hvordan man udholder smerte - ved hjælp af vejrtrækningen og at undgå at spænde for ikke at mærke smerten..der er lidt at lære.

søndag den 10. august 2008

Yogakursus dag 1

Hvert år de sidste 10 år har jegværet til et fem dagers yogakursus hvor vi laver yoga hele formiddagen, dvs i fire timer. Det er sådan en yin-type yoga, langsomt og lang tid i hver øvelse,og man behover slet ikke være akrobat for at være med. I dag var sådag ett på årets kursus - denne dag er altid en dag med forsigtig mobilisering af alle led, på den måde at vi drejer og strekker leddene samtidig med dyb vejrtrækning. Lidt træt men har det ellers fint her ovenpå den første dag og ved samtidig af rfaring at det er laaangt til dag fem...men at når det hele er overstået er man et nyt menneske, og derfor gør jeg det hvert år. Rapporterer mere senere i ugen.
Snuppet lige en speltkage med appelsin på vej hjem hos Naturbageren på Østerbro. Den var tung, sød og syndig og smagte vidunderlig!

torsdag den 7. august 2008

Kost-foredrag den10. september

Jeg arbejder som frivillig i den lokale scleroseforening.
Hermed lidt reklame:
Den 10. september afholder vi kostforedrag i Lyngby kulturhus, 3.sal, kl 19-21.
Foredragsholder er Gunda Jensen, der har udviklet sclerosekostbegrepet for scleroseforeningen, den såkaldte MS-kost.
Se http://www.scleroseforeningen.dk/Lokalafdelinger/Gentofte/Aktivitetskalender/Kalenderlink.aspxttp://www.scleroseforeningen.dk/Lokalafdelinger/Gentofte/Aktivitetskalender/Kalenderlink.aspx

onsdag den 6. august 2008

God Channel

Jeg har en rigtig god ven der er meget engageret i helbredelse ved bøn og håndspålæggelse, som det praktiseres i endel frikirkemenigheder. Endel scleroseramte besøgte afrikaneren Charles Endefont da han jevnligt var i Danmark for nogle år siden, og nogen fik det også bedre, kender selv to tilfælde.
Forleden bad han mig om at opsøge the God Channel, der er en amerikaner der holder helbredelsesmøder i stor stil i øieblikket.
Se selv, måske er det noget der kan hjælpe :
http://www.god.tv/

tirsdag den 5. august 2008

Så er ferien slut...


Har ikke blogget i fire uger - beklager ovenfor de efterhånden trofaste læsere. Siden jeg startet bloggen i september sidste år, har der været næsten 7000 klik p åmin side og det synes jeg er ret fantastisk, taget i betragtning at bloggen i al beskedenhed handler om hvad jeg spiser og hvorfor og hvordan jeg har det med min mad, samt endel omtaler af artikler og bøger jeg finder relevante.

Ikke så meget at skrive om fra de fire ugers ferie - bortsæt fra at jeg har taget næsten to kg på og indrømmet det skyldes min strejfen væk fra den rene sti! Men det er slut nu. På den igen med kostdagbog, skæren ned på kalorieindtaget og slut på kagespiseri og cafe latte mm.

På plussiden kan nevnes at tomatplanterne fra maj måned nu dagligt giver dejlige solmodne tomater - se billedet.
Og regner med at skrive jevnligt igen fra nu af.