Blog om ernæring, nem mad, MS-kost, ayurvedisk mad, kvalitetsmad, kalorierestriktion, makrobiotisk mad, økologi, vegetarisme, detox, dyrevelfærd, raw food, madglæde, slanking, træning, vejrtrækning, meditation, yoga, spiritualitet, eksistentielle spørgsmål m.m.
onsdag den 31. oktober 2007
Er der nok vitaminer og mineraler i maden?
Jeg holder mig indenfor 1500 kcal om dagen som er hvad jeg kan spise hvis jeg vil holde vægten og gerne over længere tid tabe mig lidt. Min mad indeholder ikke for meget fedt, jeg holder mig fint indenfor de 15 g der er maks på sclerosekost. Selv om jeg spiser mange fuldkornprodukter og frugt og grønsager hver dag er det nogle vitaminer og mineraler jeg får for lidt af i forhold til USRDA, der er normen i CRONOMETER . Jeg får for lidt calcium og de dage hvor jeg ikke spiser mælkeprodukter feks en portion mager yoghurt, får jeg også for lidt selen og zink, samt jeg har en tendens til at få for meget natrium og for lidt kalium. Af vitaminerne får jeg tit for lidt vitamin E og B12. Vitamin D-indholdet er dessverre ikke angivet i de flæste fødevarer i databasen.
PÅ denne måden kan man skreddersy sine tilskud. Jeg tager allerede Calcium og D-vitamin, samt fiskeolie I tillegg vil jeg nu overveje selen, zink og E, samt B-12.
Jeg synes det er rigtig godt at få denne informationen om min kost og vil anbefale alle der har tid og lyst til at prøve CRONOMETER, det kræver lidt engelskkundskaber men er ellers rigtig nemt at bruge på de dage hvor man spiser al sin mad hjemme og kan veje den ved tilberedningen.
mandag den 29. oktober 2007
Her et intervju med Ann Boroch hvis bog jeg gav en lidt kritisk anmeldelse i går. Det fremstilles også i intervjuet som lidt af et mirakel at Ann Boroch har et godt helbred, der er imidlertid mange tilfælder hvor der kun er et attack og man så langsomt kommer sig igen, det kaldes ofte benign MS, og siden Ann Boroch havde MS i så kort tid, kan man ikke sige hun er et bevis på at hendes behandling virker. Mere spændende så med Ann Sawyer og Judith Bachrachs bog som jeg har omtalt tidligere, hvor Judith Bachrach har haft MS i mange år, og også nogle af de andre cases som beskrives i Ann Sawyers og Judith Bachrachs bog The MS recovery Diet, som jeg har omtalt tidligere.
Hvad er en friganer??
Friganere arbejder mindst mulig, og køber mindst mulig da begge disse aktiviteter i følge dem er med til at støtte og opretholde en kultur baserert på udnyttelse, overforbrug og forsøpling. Selv at købe biodynamisk mad bidrager på mange måder til denne kultur: indhøstningen og dyrkning og transport og distribution af den økologiske mad bidrager også i denne retning. Som en af dem siger: jeg vil ikke købe biodynamisk mad der bidrager til ejerens profit som han så kan bruge til at købe bøffer. Ekstreme synspunkter? Tja, hvis man skal være helt "ren" hvad angår dyrevern og miljø har de jo nogen pointer. Så kan man jo sige at man kan ikke opretholde et samfund hvis alle skal leve på den måde og.....ja det er nok rigtig og friganerne har heller ikke så vidt jeg har forstået nogen egentlig ideoligisk model for hvordan samfundet skal se ud. En rimelig anarkistisk bevegelse.. En af de måder de skaffer sig mad på er ved noget der kaldes "dumpster diving". Det vil sige at tage mad fra de containere der er bag supermarkederne der daglig fyldes med masser af mad der er fuldt spiselig der har blevet fjernet fra hylderne af forskellige årsager. Jeg ved ikke om dumster diving er lovligt i Danmark, og det er nok en lidt energikrevende måde at skaffe sig mad på der ikke er såå egnet hvis man har MS, men sjovt er det i hvert fald. Tag et kik på denne kekke video nedenfor med to egentlig ganske borgelig udseende mennesker der kl 7 om morgenen dukker ned i en container og finder mad til dagens måltid som de så tager hjem i sit ganske nydelige køkken og tilbereder...
lørdag den 27. oktober 2007
Ann Boroch -ny bog om ms og kost
Egentlig bibringer Ann Boroch ikke noget nyt i forhold til tidligere såkaldt alternativ litteratur, Birgitta Brunes gamle bog fra halvfemserne omhandler meget de samme ting, men den gang hade Brunes ikke så meget fokus på kosten, som jeg forstår hun også har fået i de senere år.
Jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal sige om bogen. Mange af rådene er udmærkede omkring motion, kost og at rydde op invendig følelsesmessig og relationsmessig, redusere stress osv.
Er det et problem at der loves for meget? For det mener jeg at man gør i den her type bøger, det er selvfølgelig lidt svært at sige for man kan altid gøre mer og så hvis man gør alt det der bliver anbefalet 100% måske man så bliver helbredt som der bliver lovet? Jeg lader det stå åpent men vil dog sige at jeg kender mange der har gjort rigtig meget positivt for sit helbred også uden at blive helbredt eller endog bedre og vil sige at jeg indtil videre ikke er overbevist om at et puritansk levesæt vil gøre en rask.
Jeg har for eksempel selv fulgt anbefalingen om at skifte mine amalgamfylninger ud med plast og kan sige at for det første har det ikke påvirket min MS og for det andet har det ført til masse af tandproblemer som jeg ennu ikke er ferdig med at udbedre. I de tilfælder er ofte de alternative behandlere som Ann Boroch også må siges at tilhøre hurtige til at finde en årsag til at behandlingen ikke virker, og det er aldrig at behandlingen er ineffektiv i sig selv.
fredag den 26. oktober 2007
Efterårsferie i Grækenland
Jeg var jo lidt spendt på hvad vi skulde få at spise. Dietten på Kreta er jo viden kendt for at bidrage til beboernes lave sygelighed og lange levealder.
Spiste massser af græsk salat, med oliven, tomat, agurk, løg peberfrugt og feta med olivenolie. Omelett om morgenen og græsk yoghurt (næppe fedtfadtig) Aftensmaden blev indtaget på diverse restauranter i Chania og var med et par undtagelser skuffende. Meget af maden på restauranterne havde en meget dårlig kvalitet og ofte stod pris og kvalitet slet ikke i fornuftig relation, og var dessverre preget af grådighed og brug af billige råvarer og liden bevidsthed om kvalitet. Jeg vil påstå man kan spise bedre for de samme penge i København. Så der var spor af den gode sunde mad, som jeg mistænker altid har haft et højt fedtindhold, hvilket er ret interessant og også meget mettet fedt i form af fetaost og yoghurt. Jeg tror at Kreternes madkultur har endret sig meget siden de store studier af kost og helbred i 60´erne, ligsom her hjemme. Men det virket som den bevidsthed vi har fået i forhold til sundhed herhjemme ikke helt har slået til i hvert fald ikke i den kommercielle turistorienterede restaurationsbranche. Der blev for eksempel næsten altid serveret pommes frittes til kødet og brødet som altid serveres med aftensmaden var mange gange ikke af god kvalitet. Så også rigtig mange fede og halvfede unge mennesker, særlig var mange af pigerne lidt buttede.
Så jeg glædet mig faktisk lidt til at komme hjem til min egen hjemmelavede mad, og det er vel på en måde godt?
lørdag den 13. oktober 2007
Efterårsferie
fredag den 12. oktober 2007
At forsøge at få kontrol
-Jeg har ikke gjort noget forkert, såsom at spise forkert mad, tænke forkerte tanker eller levet mit liv forkert og dermed er jeg uskyldig i forhold til min sygdom.
-Jeg kan ikke selv styre hvordan min sygdom udvikler sig.
Nu har jeg skrevet meget i det sidste om at kontrollere min mad og det er noget jeg kæmper med. Mener dog ikke jeg er en slags kontrolfreak der skal styre det hele ned til mindste detalje. Men lige nu er jeg lidt besat af dette med maden og at få kontrol over hvad jeg spiser istedet for at som det var en gang at mars-barene havde kontrol over mig. Jeg ved dog godt i forhold til MS at den lever sit eget liv, ikke uavhengig af hvad jeg gør, men for en stor del udenfor min kontrol. At jeg nu i tre uger har haft en luftvejsinfektion der tapper mig for kræfter og læger med mine symptomer som var de skakbrikker kan jeg ikke styre. I mine tidlige MS-dage kunde jeg ikke andet end at drikke rødvin og cognac om aftenen og ryge cigaretter og tænke angste tanker. Det er en stund siden jeg holdt op med det, og jeg er glad for at lære min krop at kænde på nye nivåer takket være at den ikke længere modtager særlig meget dop. Det eneste eksperiment jeg har tænkt mig at gøre i den retning er noget gress jeg har liggende i skabet som jeg har tænkt at forsøge at ryge ved lejlighed for at se om dets terapevtiske virkning kan være god. Jeg er dog lidt ambivalent i forhold til det eksperiment så foreløbig ligger det i skabet.
Når jeg siger det er vigtig at holde fast i at jeg ikke kan styre sygdommen mener jeg at jeg kan gøre mit bedste, men jeg er ikke herre over udfaldet. Det er vigtig at vide det, jeg har set de mest fantastiske mennesker måtte opgive efter at ha prøvet alt, og de mest uvidende få sit helbred restitueret så det er ikke kun indsatsen det kommer an på.
Jeg har kommet frem til efterhånden at jeg kan kun gøre mit bedste med den krop jeg har og udfaldet er i sidste ende udenfor min kontrol. I hvert fald indtil videre- Måske findes der nivåer af bevidsthed der alt kan heles. I så fald håber jeg en dag at komme derhen - hvis jeg gør skriver jeg en bog og får den udgivet over hele verden!
onsdag den 10. oktober 2007
CRON-O-METER
Ser også at jeg var lav for de samme vitaminer og mineraler i går, så dette er måske en svaghed ved min kost, at den indeholder lidt for lidt kalcium, det var jeg også klar over og tager derfor tilskud. At min mad indeholder for lidt D-vitamin vidste jeg ikke. E-vitamin skulde jeg måske også overveje at få lidt ekstra af. Den gode nyhed er at jeg får nok af de flæste mineraler og vitaminer uden tilskud.
Så hvis man har lyst til ligsom mig at få at vide om ens kost er fulverdig m.h.p. makro- og mikronæringsstoffer er CRON-o-meter et rigtig godt verktøj der er nemt at bruge hvis man ved hvad fødevarene heder på engelsk og ikke spiser ferdigmad. CRON-o-meter kan downloades gratis på hjemmesiden http://spaz.ca/cronometer/
tirsdag den 9. oktober 2007
at føre madlog...
I dag har jeg postet et interview med en læge der siger at metabolic typing er et vigtig verktøj når man vil styre sin kost. Eftersom jeg har forstået det er der i henhold til det system tre forskellige typer der skal ha enten en kulhydratrig kost eller en kost der indeholder mere protein- og fedt, eller også en blanding af de to. så det er ennu et aspekt vedrørende kosten. Man kan lave en minitest på metabolic typing her: http://www.alun.dk/test.asp
jeg tager det med "en klype salt" - der står rigtig meget crap om ernæring på den hjemmeside hvilket ikke virker så tillidsvækkende.
Rheumatoid Arthritis Treatment. Dr. Mercola www.mercola.com
Her er en u-tube video der blandt andet handler om ernæringsfaktorer ved Ms
fredag den 5. oktober 2007
MS Recovery Diet -nu har jeg læst bogen
Det virker utroligt at alle skal kunde stoppe udviklingen af MS og endog reversere symptomerne ved at følge diæten samt nogle simple livstilsendringer: hvile og træning og den rigtige attitude, men det er hvad bogen lover, intet mindre!
En kritisk læser ligsom mig vil selvfølgelig straks sige at effekten der postuleres overhodet ikke er dokumenteret ved de enkelte rapporter og det er selvfølgelig rigtig. Der kan ligge en utrolig bias i at fortælle sådanne sucesshistorier eftersom der i realiteten kan være rigtig mange tilfælle der overhodet ikke vil reagere på diætbehandling.
Den interesserede læser kan jo bare prøve -det kan næppe være skadeligt for en kortere periode, selv om jeg mistænker ernæringseksperter vil sige at man ved restriktive diæter altid risikerer næringsbrist i hvert fald på længere sigt.
tirsdag den 2. oktober 2007
Indre balanse - kan den nås gennem maden?
Så hvad jeg selv har erfaret så langt er at kosten bidrager til den subjektive fornemmelse af at være i balanse/ubalanse, hvilket jeg forestiller mig også bidrager til den fysiologiske balanse på et niva som vi som sådan ikke kan registrere. Men dette er ikke et absolut og jeg er på gyngende grund her, jeg har hort om for eksempel flere makrobiotikere der indlædningsvis og måske i flere år har FORNEMMET at denne livsstil bragte dem i meget fin balanse, men så senere har kroppen nærmest brudt sammen. Hvordan kan det være? Den subjektive fornemmelse er åbenbart ikke så fin at man kan mærke alle ubalanser i kroppen der langsomt kommer snigende. Roy Walford med sit CRON-project (se 29. og 30. sept) mente at hans system ikke hadde denne svaghet, måske fordi det ikke er et system der går ud på at udelukke visse typer fødevarer fulstændig?
Vil dog understrege at der er flere andre faktorer der er viktige for den balanse jeg taler om. Tror ikke man kan komme i balanse hvis ens relationer til andre mennesker er i uorden, eller i det hele taget hvis ens forestillinger om verden og sig selv er for forkvaklede.
Eller hvis MAN HAR HOLDT OP AT TRÆKKE VEJRET ordentlig.
En god ting for os der er "syge": jeg tror man kan godt være SYG og samtidig et hamonisk og på alle måder afbalanseret menneske, er endog i tvivl om at den teori der går ud på at mennesker med sygdomme har særlige ubalanser har noget for sig, vil dog sige at det er vigtigere at holde balansen i den situation. En alt for stor ubalanse kan være katastrofal for et svagt helbred.
Har fået bogen om MS og diæt som jeg omtalte for nogle dage siden, er i gang med at læse den og snart kommer en omtale her på bloggen.
Får besøg af en venninde fra Norge i dag og så bliver der ikke blogget før næste uge, vi får alt for travlt med at shoppe, hygge og ..spise.
mandag den 1. oktober 2007
Supersund mad
1. Acai, et bær fra Brasiliens regskov
2. Løg, inkl hvidløg almindelig løg og porre
3. Byg
4. Grønt: Hvede- og byggræss, bå grønne alger
5. Boghvede
6. Bønner og linser
7. Chili
8. Nødder og frø
9. Spirer
10. Yoghurt og kefir.
-til inspiration.