onsdag den 31. oktober 2007

Er der nok vitaminer og mineraler i maden?

Jeg har tidligere fortalt om CRONO-meter, der et et gratis program man kan dowloade for at få information om hvor mange kalorier maden man spiser indeholder, andelen af proteiner karbohydrater og fedtstoffer, inklusiv hvor meget mettet fedt, enumettet, flerumettet, inkl omega-3 og -6, samt vitaminer og mineralerne i maden. Jeg har brugt CRONOMETER i et par uger og kan foreløbig trække følgende konklutioner om min kost:
Jeg holder mig indenfor 1500 kcal om dagen som er hvad jeg kan spise hvis jeg vil holde vægten og gerne over længere tid tabe mig lidt. Min mad indeholder ikke for meget fedt, jeg holder mig fint indenfor de 15 g der er maks på sclerosekost. Selv om jeg spiser mange fuldkornprodukter og frugt og grønsager hver dag er det nogle vitaminer og mineraler jeg får for lidt af i forhold til USRDA, der er normen i CRONOMETER . Jeg får for lidt calcium og de dage hvor jeg ikke spiser mælkeprodukter feks en portion mager yoghurt, får jeg også for lidt selen og zink, samt jeg har en tendens til at få for meget natrium og for lidt kalium. Af vitaminerne får jeg tit for lidt vitamin E og B12. Vitamin D-indholdet er dessverre ikke angivet i de flæste fødevarer i databasen.

PÅ denne måden kan man skreddersy sine tilskud. Jeg tager allerede Calcium og D-vitamin, samt fiskeolie I tillegg vil jeg nu overveje selen, zink og E, samt B-12.

Jeg synes det er rigtig godt at få denne informationen om min kost og vil anbefale alle der har tid og lyst til at prøve CRONOMETER, det kræver lidt engelskkundskaber men er ellers rigtig nemt at bruge på de dage hvor man spiser al sin mad hjemme og kan veje den ved tilberedningen.

mandag den 29. oktober 2007

Ann Boroch and Multiple Sclerosis

Her et intervju med Ann Boroch hvis bog jeg gav en lidt kritisk anmeldelse i går. Det fremstilles også i intervjuet som lidt af et mirakel at Ann Boroch har et godt helbred, der er imidlertid mange tilfælder hvor der kun er et attack og man så langsomt kommer sig igen, det kaldes ofte benign MS, og siden Ann Boroch havde MS i så kort tid, kan man ikke sige hun er et bevis på at hendes behandling virker. Mere spændende så med Ann Sawyer og Judith Bachrachs bog som jeg har omtalt tidligere, hvor Judith Bachrach har haft MS i mange år, og også nogle af de andre cases som beskrives i Ann Sawyers og Judith Bachrachs bog The MS recovery Diet, som jeg har omtalt tidligere.

Hvad er en friganer??

I mit første indlæg her på bloggen skrev jeg lidt om de moralske og resourcemessige dilemmaer vedrørende det at spise kød. I går kom jeg tilfeldigvis over et interessant og absolut konsekvent site om bl.a. dette tema. En bevægelse jeg aldrig har hørt om før, på engelsk kaldt freegan, en kombination af free og vegan, fri veganer. Hvad er en friganer så for noget? Fra deres eget site: "Freegans are people who employ alternative strategies for living based on limited participation in the conventional economy and minimal consumption of resources. Freegans embrace community, generosity, social concern, freedom, cooperation, and sharing in opposition to a society based on materialism, moral apathy, competition, conformity, and greed. "

Friganere arbejder mindst mulig, og køber mindst mulig da begge disse aktiviteter i følge dem er med til at støtte og opretholde en kultur baserert på udnyttelse, overforbrug og forsøpling. Selv at købe biodynamisk mad bidrager på mange måder til denne kultur: indhøstningen og dyrkning og transport og distribution af den økologiske mad bidrager også i denne retning. Som en af dem siger: jeg vil ikke købe biodynamisk mad der bidrager til ejerens profit som han så kan bruge til at købe bøffer. Ekstreme synspunkter? Tja, hvis man skal være helt "ren" hvad angår dyrevern og miljø har de jo nogen pointer. Så kan man jo sige at man kan ikke opretholde et samfund hvis alle skal leve på den måde og.....ja det er nok rigtig og friganerne har heller ikke så vidt jeg har forstået nogen egentlig ideoligisk model for hvordan samfundet skal se ud. En rimelig anarkistisk bevegelse.. En af de måder de skaffer sig mad på er ved noget der kaldes "dumpster diving". Det vil sige at tage mad fra de containere der er bag supermarkederne der daglig fyldes med masser af mad der er fuldt spiselig der har blevet fjernet fra hylderne af forskellige årsager. Jeg ved ikke om dumster diving er lovligt i Danmark, og det er nok en lidt energikrevende måde at skaffe sig mad på der ikke er såå egnet hvis man har MS, men sjovt er det i hvert fald. Tag et kik på denne kekke video nedenfor med to egentlig ganske borgelig udseende mennesker der kl 7 om morgenen dukker ned i en container og finder mad til dagens måltid som de så tager hjem i sit ganske nydelige køkken og tilbereder...

Freegan Kitchen, episode one

lørdag den 27. oktober 2007

Ann Boroch -ny bog om ms og kost

Endnu en ny bog om MS og diæt, den anden amerikanske bog om dette tema her i efteråret. Jeg har så vidt nevnt bogen før, men nu har jeg købt den hos eLounge og har fået den læst. Ann Boroch starter med at kapitel der hun slår fast at candida er den egentlige årsag til MS og en af grundpillarene i hennes bog er behandling af candida med nystatin, noget jeg selv i øvrig har prøvet på et tidspunkt uden nogen effekt på mine MS-symptomer så jeg er som udgangspunkt skeptisk til denne kontroversielle teori. Ann Boroch skriver også meget om at arbejde med følelsesmessige og psykologiske og spirituelle aspekter og da taler vi ikke om at godta sygdommen og akseptere sin skæbne som kronisk syg, men om at give slip på gamle mønstre og omprogrammere sig til at tro at man har styrke og evne til at helbrede sig selv for MS. Provokerende? Måske mere opmuntrende end provokerende synes jeg, men er det rigtig? Der er nogle få casereports i bogen der ikke beskrives i særlig detalje og Ann Boroch siger egentlig ikke andet end at man ved at følge hennes oplæg vil blive kureret for MS. I tilleg til det psykoterapevtiske arbejde beskrives en række tiltag der vil bidrage til restitution såsom fjerning af amalgam, undgå giftstoffer i maden, hudplejeprodukter og rengøringsmidler, i det hele taget sørge for at minimere eksponeringen for toksiner, og ikke mindst at finde troen på at det kan lade sig gøre at genvinde sit helbred. Siden er der en konkret diæt der anbefales at følge hvor det vigtigste er at undgå sukker, alle mælkeprodukter, hvede og mettet fedt. Der er også endel opskrifter der ser simple og tiltalende ud og som jeg måske vil prøve nogle af.

Egentlig bibringer Ann Boroch ikke noget nyt i forhold til tidligere såkaldt alternativ litteratur, Birgitta Brunes gamle bog fra halvfemserne omhandler meget de samme ting, men den gang hade Brunes ikke så meget fokus på kosten, som jeg forstår hun også har fået i de senere år.

Jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal sige om bogen. Mange af rådene er udmærkede omkring motion, kost og at rydde op invendig følelsesmessig og relationsmessig, redusere stress osv.

Er det et problem at der loves for meget? For det mener jeg at man gør i den her type bøger, det er selvfølgelig lidt svært at sige for man kan altid gøre mer og så hvis man gør alt det der bliver anbefalet 100% måske man så bliver helbredt som der bliver lovet? Jeg lader det stå åpent men vil dog sige at jeg kender mange der har gjort rigtig meget positivt for sit helbred også uden at blive helbredt eller endog bedre og vil sige at jeg indtil videre ikke er overbevist om at et puritansk levesæt vil gøre en rask.

Jeg har for eksempel selv fulgt anbefalingen om at skifte mine amalgamfylninger ud med plast og kan sige at for det første har det ikke påvirket min MS og for det andet har det ført til masse af tandproblemer som jeg ennu ikke er ferdig med at udbedre. I de tilfælder er ofte de alternative behandlere som Ann Boroch også må siges at tilhøre hurtige til at finde en årsag til at behandlingen ikke virker, og det er aldrig at behandlingen er ineffektiv i sig selv.

fredag den 26. oktober 2007

Efterårsferie i Grækenland

Så er ferien over . Det tog et par dage at vænde sig til kulden her hjemme. Fik også fornyet bekændtskab med den evindelige halsbetændelse og forkølelse der ligsom slap taget der nede i varmen. På flyet hjem var det ligsom næsen eksploderede og siden har der kommet en strid strøm af snot..Kan ikke rigtig forstå al denne elendighed og mistænker at selv om den ny medisin ikke er immunsuppresiv, at min halvanden måned med luftvejsinfektion har noget med medisinen at gøre, det er altså ikke normalt det der sker.
Jeg var jo lidt spendt på hvad vi skulde få at spise. Dietten på Kreta er jo viden kendt for at bidrage til beboernes lave sygelighed og lange levealder.
Spiste massser af græsk salat, med oliven, tomat, agurk, løg peberfrugt og feta med olivenolie. Omelett om morgenen og græsk yoghurt (næppe fedtfadtig) Aftensmaden blev indtaget på diverse restauranter i Chania og var med et par undtagelser skuffende. Meget af maden på restauranterne havde en meget dårlig kvalitet og ofte stod pris og kvalitet slet ikke i fornuftig relation, og var dessverre preget af grådighed og brug af billige råvarer og liden bevidsthed om kvalitet. Jeg vil påstå man kan spise bedre for de samme penge i København. Så der var spor af den gode sunde mad, som jeg mistænker altid har haft et højt fedtindhold, hvilket er ret interessant og også meget mettet fedt i form af fetaost og yoghurt. Jeg tror at Kreternes madkultur har endret sig meget siden de store studier af kost og helbred i 60´erne, ligsom her hjemme. Men det virket som den bevidsthed vi har fået i forhold til sundhed herhjemme ikke helt har slået til i hvert fald ikke i den kommercielle turistorienterede restaurationsbranche. Der blev for eksempel næsten altid serveret pommes frittes til kødet og brødet som altid serveres med aftensmaden var mange gange ikke af god kvalitet. Så også rigtig mange fede og halvfede unge mennesker, særlig var mange af pigerne lidt buttede.

Så jeg glædet mig faktisk lidt til at komme hjem til min egen hjemmelavede mad, og det er vel på en måde godt?

lørdag den 13. oktober 2007

Efterårsferie

Skolens efterårsferie er startet. Vi tager til Grækendland og håber på sol og varme, dejlige oplevelser og ikke mindst lækker mad, og med fokus kun på nydelse...ikke noget med skemaer og kalorier..

fredag den 12. oktober 2007

At forsøge at få kontrol

Der er to erkendelser jeg forsøger at holde fast i vedrørende MS:
-Jeg har ikke gjort noget forkert, såsom at spise forkert mad, tænke forkerte tanker eller levet mit liv forkert og dermed er jeg uskyldig i forhold til min sygdom.
-Jeg kan ikke selv styre hvordan min sygdom udvikler sig.

Nu har jeg skrevet meget i det sidste om at kontrollere min mad og det er noget jeg kæmper med. Mener dog ikke jeg er en slags kontrolfreak der skal styre det hele ned til mindste detalje. Men lige nu er jeg lidt besat af dette med maden og at få kontrol over hvad jeg spiser istedet for at som det var en gang at mars-barene havde kontrol over mig. Jeg ved dog godt i forhold til MS at den lever sit eget liv, ikke uavhengig af hvad jeg gør, men for en stor del udenfor min kontrol. At jeg nu i tre uger har haft en luftvejsinfektion der tapper mig for kræfter og læger med mine symptomer som var de skakbrikker kan jeg ikke styre. I mine tidlige MS-dage kunde jeg ikke andet end at drikke rødvin og cognac om aftenen og ryge cigaretter og tænke angste tanker. Det er en stund siden jeg holdt op med det, og jeg er glad for at lære min krop at kænde på nye nivåer takket være at den ikke længere modtager særlig meget dop. Det eneste eksperiment jeg har tænkt mig at gøre i den retning er noget gress jeg har liggende i skabet som jeg har tænkt at forsøge at ryge ved lejlighed for at se om dets terapevtiske virkning kan være god. Jeg er dog lidt ambivalent i forhold til det eksperiment så foreløbig ligger det i skabet.
Når jeg siger det er vigtig at holde fast i at jeg ikke kan styre sygdommen mener jeg at jeg kan gøre mit bedste, men jeg er ikke herre over udfaldet. Det er vigtig at vide det, jeg har set de mest fantastiske mennesker måtte opgive efter at ha prøvet alt, og de mest uvidende få sit helbred restitueret så det er ikke kun indsatsen det kommer an på.
Jeg har kommet frem til efterhånden at jeg kan kun gøre mit bedste med den krop jeg har og udfaldet er i sidste ende udenfor min kontrol. I hvert fald indtil videre- Måske findes der nivåer af bevidsthed der alt kan heles. I så fald håber jeg en dag at komme derhen - hvis jeg gør skriver jeg en bog og får den udgivet over hele verden!

onsdag den 10. oktober 2007

CRON-O-METER

Jeg har i dag downloaded denne gratis software, der er udviklet af/for CRON-folkene som jeg har omtalt et par gange tidligere her på bloggen for at monitorere næringsindtaget i detalj. Man plotter ind de fødevarer man har spist, og mængden, det vil sige at man må veje sin mad. For hver fødevare og totalt for hele dagen kan man se hvor mange gram fedt, protein og kulhydrater man har fået samt mængden af vitaminer og mineraler, samt hvor mange procent man har fået af de ulige vitaminer og mineraler i forhold til USRDI (anbefalet dagsdosis i henhold til amerikanske anbefalinger), hvilket jo er ret interessant. Jeg har spist vegetarisk i dag, med lidt mælkeprodukter, 50 g ost og et lille glas letmelk. Jeg kan hurtigt se at jeg har fået min dagsdosis af de fleste vitaminer med undtag af D og E (nu har jeg begynt at tage tilskud af D hvilket jeg ikke har plottet ind) og ligeledes for mineralene, med lidt lavt calcium og kalium. For fedtstofferne kan jeg se jeg har fået 11,8 g mettet fedt, hvilket er ok, 13 g enumettet og 0,7 g omega-3 og 2,6 g omega -6. Og jeg har fået 1454 kcal.
Ser også at jeg var lav for de samme vitaminer og mineraler i går, så dette er måske en svaghed ved min kost, at den indeholder lidt for lidt kalcium, det var jeg også klar over og tager derfor tilskud. At min mad indeholder for lidt D-vitamin vidste jeg ikke. E-vitamin skulde jeg måske også overveje at få lidt ekstra af. Den gode nyhed er at jeg får nok af de flæste mineraler og vitaminer uden tilskud.

Så hvis man har lyst til ligsom mig at få at vide om ens kost er fulverdig m.h.p. makro- og mikronæringsstoffer er CRON-o-meter et rigtig godt verktøj der er nemt at bruge hvis man ved hvad fødevarene heder på engelsk og ikke spiser ferdigmad. CRON-o-meter kan downloades gratis på hjemmesiden http://spaz.ca/cronometer/

tirsdag den 9. oktober 2007

at føre madlog...

Siden fredag har jeg ikke skrevet ned hvad jeg har spist og har faktisk savnet det eftersom jeg synes det er en god måde at holde øie med hvad jeg spiser. Det gir mig rigtig meget kontrol over fedt-protein-kulhydrat fordelingen samt at antal kalorier ikke kommer for højt. Nu jeg ikke har skrevet noget ned er badevægten selvfølgelig en god indikator og fedtet, ja det er jo noget med at undgå de fede fødevarer, men jeg har altså begynt at kunde lige den kontrol det gir mig at skrive ned hvad jeg spiser, jeg kan bedre styre det på den måde. Så enten abonnerer jeg på madlog.dk igen eller jeg prøver det amerikanske cronometer, der gir en mer fulstændig deklaration men måske ikke indeholder alle de fødevarer vi spiser her i Danmark eftersom det er amerikansk.

I dag har jeg postet et interview med en læge der siger at metabolic typing er et vigtig verktøj når man vil styre sin kost. Eftersom jeg har forstået det er der i henhold til det system tre forskellige typer der skal ha enten en kulhydratrig kost eller en kost der indeholder mere protein- og fedt, eller også en blanding af de to. så det er ennu et aspekt vedrørende kosten. Man kan lave en minitest på metabolic typing her: http://www.alun.dk/test.asp

jeg tager det med "en klype salt" - der står rigtig meget crap om ernæring på den hjemmeside hvilket ikke virker så tillidsvækkende.

Rheumatoid Arthritis Treatment. Dr. Mercola www.mercola.com

Her er en u-tube video der blandt andet handler om ernæringsfaktorer ved Ms

fredag den 5. oktober 2007

MS Recovery Diet -nu har jeg læst bogen

Jeg har lige læst bogen jeg talte om i sidste uge af Ann Sawyer og Judith Bacharch, The MS Recovery Diet. Bogen indeholder et kapitel om MS, og ett om selve diæten. Det hele bygger på Swanks berømte bog, The Multiple Sclerosis Diet Book, hvor der anbefales at redusere indtaget af mettet fedt til max 15 g per dag, det vil sige at ta alle fede mejeriprodukter og fede kødprodukter inkludert alt rødt kød ud af sin kost, men ellers spise alt andet. Med udgangspunkt i denne dietten som ligner meget på den kost der anbefales på MS-hospitalerne i Danmark i dag, er denne videreudviklet blandt andet af Ashton Embry til hvad der kaldes The Best Bet Diet, og som man kan læse om på nettet: www.direct-ms.org/bestbet.html The MS Recovery Diet og The Best Bet Diet er identiske så vidt jeg kan se og der refereres også til BBD i bogen. En rigtig stor del af bogen er Anns og Judiths beretninger om hvordan de selv har været alvorlig syge af MS i mange år, og har blevet så meget bedre efter de begyndte på diæten at de har gået fra at lave ingenting til at leve et normalt aktivt liv, også på det fysiske plan. Der er også flere personlige berettelser, fem andre forteller også om deres restitution til godt helbred og fullt arbejde i nogle tilfelle. Kun en har ikke fået sin ms under kontrol med diæten hvilket angivelig skyldes at hun ikke klarer at holde sig til diæten i længere perioder. Hvad går denne diæten så ud på: jo som nævnt tidligere i tillæg til Swanks anbefaling om at minimalisere indtaget af mettet fedt og sørge for rigeligt med essentielle fedtstoffer, mener man at kunde opnå meget bedre resultater ved at indtil man er blevet symptomfri, og det kan alle blive i følge bogen, følger en meget restriktiv kost, helst kun magre proteiner som fisk, kylling og vildt samt grønsager. Individuelt må man så finde ud om man kan tåle frugt, nødder, og glutenfri kornslag(inkl. ikke egentlige korn) (boghvede, amaranth, quinoa, hirse og ris). Bælgfrugter (bønner, linser, peanuts), melkeprodukter, gluten (hvede, rug og byg), æg og gær er forbudt! Og sukker selvfølgelig. Havre regnes ikke som glutenholdig, og spelt indgår i mange af opskriftene, men anbefales ikke i første fase, da spelt indeholder noget gluten. Allergi/sensitivitetstest anbefales også for at kartlægge individuelle intoleranser. Den sidste del af bogen indeholder madopskrifter.

Det virker utroligt at alle skal kunde stoppe udviklingen af MS og endog reversere symptomerne ved at følge diæten samt nogle simple livstilsendringer: hvile og træning og den rigtige attitude, men det er hvad bogen lover, intet mindre!

En kritisk læser ligsom mig vil selvfølgelig straks sige at effekten der postuleres overhodet ikke er dokumenteret ved de enkelte rapporter og det er selvfølgelig rigtig. Der kan ligge en utrolig bias i at fortælle sådanne sucesshistorier eftersom der i realiteten kan være rigtig mange tilfælle der overhodet ikke vil reagere på diætbehandling.

Den interesserede læser kan jo bare prøve -det kan næppe være skadeligt for en kortere periode, selv om jeg mistænker ernæringseksperter vil sige at man ved restriktive diæter altid risikerer næringsbrist i hvert fald på længere sigt.

tirsdag den 2. oktober 2007

Indre balanse - kan den nås gennem maden?

Jeg har fremdeles den luftvejsinfektion jeg fik for snart to uger siden. Jeg kan fremdeles mærke at den forbedrede næring jeg giver min krop har en god effekt, men jeg mærker det som bagved et slør, luftvejsinfektionen gør kroppen træt og sindet irritabelt, jeg ved at grunden til min irritasjon er dette og dermed kan jeg til en vis grad styre det ved at mærke at den sinnstilstand ikke ER mig, det er en god ting at øve sig på, i hvert fald hvis man som mig har en tendens til at identifiere sig med følelser og fornemmelser.. Jeg mærker også at en del af mig har lyst til at kaste sig over stærke stimuli, måske chilipølser, bananchokolade, cola eller vingummibamser, det vilde på en måde gøre at jeg mærkede noget der var rart, men jeg lar vær med at give efter, jeg er overbevist om at det er bedre at mærke den altid tilstedeværende lykke der er i en krop der ikke er forgiftet med junk end at for en stakket stund mærke den der kommer fra stimuliene og som har den pris at det tager tid at igen komme i kontakt med det andet. Jeg ville tidligere ikke ha kundet forstå den sandhed der er i det at man ved hjælp af overstimulering gennem f.eks. sukker og overspisning faktisk mister kontakten med en del af sig selv men nu ved jeg det ER sådan.

Så hvad jeg selv har erfaret så langt er at kosten bidrager til den subjektive fornemmelse af at være i balanse/ubalanse, hvilket jeg forestiller mig også bidrager til den fysiologiske balanse på et niva som vi som sådan ikke kan registrere. Men dette er ikke et absolut og jeg er på gyngende grund her, jeg har hort om for eksempel flere makrobiotikere der indlædningsvis og måske i flere år har FORNEMMET at denne livsstil bragte dem i meget fin balanse, men så senere har kroppen nærmest brudt sammen. Hvordan kan det være? Den subjektive fornemmelse er åbenbart ikke så fin at man kan mærke alle ubalanser i kroppen der langsomt kommer snigende. Roy Walford med sit CRON-project (se 29. og 30. sept) mente at hans system ikke hadde denne svaghet, måske fordi det ikke er et system der går ud på at udelukke visse typer fødevarer fulstændig?

Vil dog understrege at der er flere andre faktorer der er viktige for den balanse jeg taler om. Tror ikke man kan komme i balanse hvis ens relationer til andre mennesker er i uorden, eller i det hele taget hvis ens forestillinger om verden og sig selv er for forkvaklede.
Eller hvis MAN HAR HOLDT OP AT TRÆKKE VEJRET ordentlig.

En god ting for os der er "syge": jeg tror man kan godt være SYG og samtidig et hamonisk og på alle måder afbalanseret menneske, er endog i tvivl om at den teori der går ud på at mennesker med sygdomme har særlige ubalanser har noget for sig, vil dog sige at det er vigtigere at holde balansen i den situation. En alt for stor ubalanse kan være katastrofal for et svagt helbred.

Har fået bogen om MS og diæt som jeg omtalte for nogle dage siden, er i gang med at læse den og snart kommer en omtale her på bloggen.

Får besøg af en venninde fra Norge i dag og så bliver der ikke blogget før næste uge, vi får alt for travlt med at shoppe, hygge og ..spise.

mandag den 1. oktober 2007

Supersund mad

Der laves mange lister over sund mad. Dr Perricone har skrevet en bog der hedder The Perricone Promise der fokuserer på at forynge sit udseende og redusere sin biologiske alder gennem blandt andet maden. Han har også lavet en liste med 10 super sunde fødevarer. Her er listen:
1. Acai, et bær fra Brasiliens regskov
2. Løg, inkl hvidløg almindelig løg og porre
3. Byg
4. Grønt: Hvede- og byggræss, bå grønne alger
5. Boghvede
6. Bønner og linser
7. Chili
8. Nødder og frø
9. Spirer
10. Yoghurt og kefir.
-til inspiration.