lørdag den 19. april 2008

10 år yngre på ti uger

-en titel der sælger, islandske Torbjørgs Hafsteinsdottirs bog bliver revet væk fra hylderne, der er mange der vil være unge, smukke og energiske, jeg kunde i grunden godt tænke mig det selv.. Torbjørg ser da også flot ud der på forsiden med sin totalt opstrammende veldefinerede bare mave og flotte hud med sine 48 år. Jeg har også købt bogen, og sådan hurtiglæst den.

Opskriften på den lovede foryngelse er helt i tråd med den moderne sunhedskultur:

Tag sukker og raffinerede kulhydrater og usunde fedtstoffer væk fra kosten. Erstat dem med sunde fedtstoffer, frugt og grønsager, fuldkornsprodukter og bælgfrugter. Drik rigeligt med vand og få din daglige motion. Sigaretterne og drukturene er selvfølgelig væk for længe siden....

Videre, sørg for at reuser dit stressnivå, mediter.
Brug nogle gode hudpleieprodukter.
Få din daglige motion.

Der er også nogle mere kontroversielle kapitler : Et om afgiftning og et om kosttilskud, det sidste bygger på den meget kvasividenskabelige ernæringsterapi. Kvasividenskabelig fordi der gives råd og anbefalinger om udstrakt brug af blandt andet høje doser vitaminer og andre kosttilskudd baseret på relativ spinkel empiri. Terminologien er videnskabelig men der mangler den egentlige videskabelige dokumentation. (min vurdering er at ernæringsterapien falder ind i rækken af holde mere end den kan love behandlinger som jeg omtalte for et par dage siden). Skal lige tilføje at Thorbjørg er ernæringsterapevt.

Sikkert er at de flæste danskere vil få store gevinster ved at følge Thorbjørgs gode råd og højst sandsynlig tabe de overflødige kilo.

Ellers vil jeg sige at bogen er ikke særlig original, den føjer sig ind i rækken af bøger der er på dette område, hvor der åbenbart er et stort marked. De gode råd kender vi godt efterhånden, nu er der bare det med at følge dem og ikke læse endnu en bog og døje den dårlige samvittighed.
En god bog for dem der endnu ikke er rigtig kommet i gang med den sunde livsstil og mangler inspiration til at komme i gang.
Målgruppen må siges at være raske mennesker, i den forstand nogen er helt raske...men rådene er jo generelle og nyttige uanset helbredstilstand.

Ingen kommentarer: