lørdag den 26. april 2008

Chocolade mod kronisk træthed

For chocoladeelskere:
Chocolade ser ud til at hjælpe mod træthed ved ME træthed.
(ME er en tilstand der symptommessigt ligner på sclerose blandt andet med overvældende træthed, men uden nogen strukturelle skader i hjernen)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7018055.stm

onsdag den 23. april 2008

Endnu en bog: At være i verden med kronisk sygdom

Bente Østerberg og Marianne Bache er psykologer i Scleroseforeningen og har sammen skrevet en bog om hvordan væren eller selvet påvirkes af at have en kronisk sygdom. De har udgangspunkt i sclerosen men mener at de samme elementer gør sig geldende ved andre alvorlige sygdomme. De deler væren op i forskellige aspekter: den fysiske, den psykiske, den sociale og den åndelige og beskriver ud fra egen erfaring med patienter og med støtte fra relevant eksistentialpsykologisk og filosofisk litteratur hvordan hver del af det at være påvirkes dybtgribende. Nu kommer det jo selvfølgelig ikke som en overraskelse på mig eftersom det er noget jeg et eller andet sted mærker hvert eneste vågne minut på dagen. Bogens primære målgruppe er heller ikke sygdomsramte, men sundhedspersonale. En sådan bog kunde jo nemt komme til at tale fulstendig over hovedet på patienterne, men det gør denne bogen ikke, der inkludere masser af citater fra klienter. Forfatterne har virkelig prøvd at sette sig ind i situationen som den opleves indefra, blandt andet ved at skrive i jeg-form understæges dette aspekt, de taler gennem patienten. En god bog også for den der strever med eksistentielle problemer på grund af sygdom, ikke fordi den giver nogle løsninger, men kan hjælpe med at redusere den fordømmelse vi kan føle ovenfor os selv fordi det er så helvetes svært så meget af tiden.

tirsdag den 22. april 2008

Er det solen eller hvad?

Synes første halvdel af april var sej, men NU har jeg det lige pludselig ret godt. Ved ikke hvad det er der påvirker mig i positiv retning, mit fokus omkring vejrtrækningen, solen der ENDELIG bare skinner eller mit opstrammende kosthold der nu består af næsten nul kornprodukter og meget lidt sukker, det vi sige de hurtige kulhydrater er kraftig reduseret og næringsindholdet i min kost øget, eller er det bare en af de uforklarlige op og nedture med MS. Jeg ved det ikke, men jeg nyder det i alle fald. Er dog nødt til at tage hyppige pauser i mine aktiviteter, kan ikke holde til så meget som jeg har lyst til, men det at have lyst overhovedet er en stor ting.

Jeg er spendt på at se fortsættelsen, og vil holde fast i den kost jeg har nu et stykke tid inden jeg reintroduserer kornprodukter og ser hvad der sker.

søndag den 20. april 2008

havens glæder

Det er bededagsferie og foråret er endelig kommet med varmt vejr, og jeg er endeli gkommet i gang med at arbejde i haven. Vil gøre lidt hver dag medens vejret er godt - nu er jeg jo på grund af mit helbred ikke verdens mest udholdende hvad angår fysisk arbejde - men jeg nyder at se min have blive pen og velholdt - i morgen tager jeg i havecenteret og køber nogle ting, jord, gødning etc, det er for tidlig at plante endnu men på tide at så. Jeg har planer om at dyrke salat for første gang, hvis der findes nogle slags som de brune dræbersnegle min have er invaderet af ikke kan lige vilde det være ideelt?.
Der er blever ryddet or renset i bede og mellem fliserne, plænen er slået, terassemøblerne er fremme og...
Jeg er meget glad for min have og kan ikke forestille mig at ikke eje en have længere, så jeg knokler videre i morgen.

lørdag den 19. april 2008

10 år yngre på ti uger

-en titel der sælger, islandske Torbjørgs Hafsteinsdottirs bog bliver revet væk fra hylderne, der er mange der vil være unge, smukke og energiske, jeg kunde i grunden godt tænke mig det selv.. Torbjørg ser da også flot ud der på forsiden med sin totalt opstrammende veldefinerede bare mave og flotte hud med sine 48 år. Jeg har også købt bogen, og sådan hurtiglæst den.

Opskriften på den lovede foryngelse er helt i tråd med den moderne sunhedskultur:

Tag sukker og raffinerede kulhydrater og usunde fedtstoffer væk fra kosten. Erstat dem med sunde fedtstoffer, frugt og grønsager, fuldkornsprodukter og bælgfrugter. Drik rigeligt med vand og få din daglige motion. Sigaretterne og drukturene er selvfølgelig væk for længe siden....

Videre, sørg for at reuser dit stressnivå, mediter.
Brug nogle gode hudpleieprodukter.
Få din daglige motion.

Der er også nogle mere kontroversielle kapitler : Et om afgiftning og et om kosttilskud, det sidste bygger på den meget kvasividenskabelige ernæringsterapi. Kvasividenskabelig fordi der gives råd og anbefalinger om udstrakt brug af blandt andet høje doser vitaminer og andre kosttilskudd baseret på relativ spinkel empiri. Terminologien er videnskabelig men der mangler den egentlige videskabelige dokumentation. (min vurdering er at ernæringsterapien falder ind i rækken af holde mere end den kan love behandlinger som jeg omtalte for et par dage siden). Skal lige tilføje at Thorbjørg er ernæringsterapevt.

Sikkert er at de flæste danskere vil få store gevinster ved at følge Thorbjørgs gode råd og højst sandsynlig tabe de overflødige kilo.

Ellers vil jeg sige at bogen er ikke særlig original, den føjer sig ind i rækken af bøger der er på dette område, hvor der åbenbart er et stort marked. De gode råd kender vi godt efterhånden, nu er der bare det med at følge dem og ikke læse endnu en bog og døje den dårlige samvittighed.
En god bog for dem der endnu ikke er rigtig kommet i gang med den sunde livsstil og mangler inspiration til at komme i gang.
Målgruppen må siges at være raske mennesker, i den forstand nogen er helt raske...men rådene er jo generelle og nyttige uanset helbredstilstand.

fredag den 18. april 2008

Hvad spiser jeg nu om dage

En stund siden jeg har blogget om hvad jeg faktisk spiser.
Hermed en opdatering: Til morgenmad: Frugt med soyayoghurt og nødder samt hørfrø. Frokost: Tit grøn salat med tun el kylling og hvad jeg har af grønsager. Aften: Typisk linser med grønsager. Indimellem lidt chocolade og tortilla chips (de økologiske som nu er overalt).
Hvad jeg ikke spiser: Ingen melkeprodukter, og for tiden næsten ingen kornprodukter, jeg havde begynt at slappe lidt af med rug og spelt, og holdt mig bare væk fra hvede, men bestemte mig for at stramme op på det punkt igen og det synes at bekomme mig vel. I øieblikket altså heller ikke andre kornslag undtagen et par riskiks i ny og næ.
Der er p.t .tre ting i min kost jeg betragter som kontroversielle og efterhånden vil eksperimentere med: Min kost er ikke sukkerfri, der er det evige chocoladespørgsmål og jeg er også noget usikker mhp bælgfrugter, dvs bønner, linser og soya, altså om jeg bør undgå disse som jeg spiser dagligt.
Forsøger at holde mig til de 1500 kcal per dag, da jeg fremdeles tror meget på at det er godt at spise lidt mindre end man kan blive fristet til. Taber mig lidt på denne måde men det er ikke meget, og jeg vejer fremdeles flere kilo mere end i mine unge dage så der er ingen fare - min fedtprocent er nærmere 30 end 20. (Kvinder bør have en fedtprocent på 15-25 i følge bladet i form)

torsdag den 17. april 2008

TARMSKYLNING

Afsluttet mit forløb på tre gange ugentlige tarmskylninger i fredags.
Havde håbet på det kunde bidrage til at bedre min tarmfunktion som jo er hvad reklamen lover, men kan dessverre ikke rapportere om sådan en effekt. Måske er jeg blevet lidt udrænset? Ved det ikke, men det er ikke sådan at jeg kan mærke noget i den ene eller anden retning andet en at min mave har været lidt sart i den periode.
Et meget dyrt og grundig toaletbesøg er det nærmeste jeg kommer en beskrivelse. Beklager at jeg ikke kan rapportere om en større successrate med alle mine eksperimenter, men det er måske tettere på sandheden end alle løfter som jeg talte om her på bloggen for et nogle dage siden vedrørende effekten af alternativ behandling.
Fortsætter dog fortøstningsfuldt , men tror ikke der bliver flere tarmskylninger.

tirsdag den 15. april 2008

80:20 regelen

HVis jeg spiser 80% meget næringsrig mad, må jeg godt spise 20% der bare er lækkert. Det er en regel jeg lige har opfundet. Dvs af mine 1500 kcal per dag må 300 være lækkerier.
300 kcal tilsvarer:
ca 60 g mørk chocolade (obs mettet fedt)
eller
en halv flaske rødvin
eller
ca 60 g tortilla chips
eller
ca 75 g vingummi
og altså kun En af delerne per dag!
1200 sunde kalorier bestående af grønsager, frugt, olier, nødder, belgfrugter, fisk/kød og evt fuldkorn kan sagtens give alle de næringsstoffer jeg har brug for.

mandag den 14. april 2008

Revolution i Danmark

Jeg ønsker mig et nyt eller fornyet og lidt anderledes Danmark:
-Et Danmark hvor jeg frit kan sige at jeg har nogle seriøse helbredsproblemer der gør at jeg ikke længere arbejder da jeg har brug for at hvile mig meget mere end før. OG hvor det svar jeg så får er: Det lyder rigtig interressant, så må du jo vide en hel masse om hvordan man hådtererer de store udfordringer vi alle en gang kommer til at stå ovenfor.
-Et Danmark hvor der de jeg kender og nogen af dem jeg ikke kender spørger om det er noget de kan hjælpe med nu jeg ikke har så mange kræfter.
-Et Danmark hvor det at være syg eller på anden måde svækket eller bare gammel kvalifiserer til en særlig VIP-status på bekostning af fotomodeller og fodboldstjerner .

søndag den 13. april 2008

Mere om vejrtrækning

Jeg har været til reuinion weekend med SOURCE.
Se http://www.sourcebreath.dk/
Source er et system udviklet af americaneren Binnie Dansbye med rødder i rebirthing-breathwork udviklet af Leonard Orr I Californien i 70-erne.
Man arbejder med vejrtrækningen som jeg bliver ved med at vende tilbage til som essentiel, og blandt andet med affirmationer for at endre sine negative tankemønstere, og bruger vejrtrækningen som et verktøj til transformation og frigøring af fortrængte følelser. Jeg gik i et treårig forløb for nogen år siden og det hjalp mig med at endre min oplevelse af mig selv og min relation til andre mennesker. En gang iblandt tager jeg til reunion og får lidt påfyld -det kan jeg godt have brug for når der dukker svære tanker op omkring mig selv og mit helbred og alle mulige andre skub som livet giver.
Jeg har en triangel jeg arbejder med i forhold til mig selv og mit helbred der består af kosten - fysisk træning -mentale teknikker (meditation/terapi/vejrtrækning). Min blog handler jo mest om kosten men jeg fokuserer ligeså meget på de andre ting og skriver så lidt om det en gang i blandt - ligesom nu. Hvor jeg er godt kvæstet efter en hel weekend med SOURCE, men også inspireret, fornyet.

fredag den 11. april 2008

Alternative behandlere overrapporterer succes

Snakket lige med en ven i Norge vedrørende en omtale om ham i en dansk bog vedrørende tankefeltterapi. Der var han omtalt som en norsk "gutt"som havde helbredt sig selv fra MS efter at have sittet i en kørestol. Jeg kender ham godt, for det første har han det heldigvis godt, men han har ikke helbredt sig selv fra MS, han har fortsat MS. For det andet har han aldrig sittet i en kørestol, ifølge ham selv har han været bange for at komme i en kørestol men har aldrig sittet i en. For noget tid tilbage fik jeg anbefalet at gå til reikihealing, der var nemlig en pige der var blevet helbredt fra MS ved reiki. Jeg kontaktet denne kvinde, der nu tak og lov har det meget bedre fra sin MS end hun har haft i mange år, men hun er heller ikke helbredt, der er nogle gange sygdomsaktivitet, og hun har gjort rigtig mange andre ting, blandt andet været på Riget og fået medisin. Den tredje historie jeg vil nevne er Birgitta Brunes behandling som jeg selv har prøvet. I følge reklamen fra Birgitta og hendes mand (Birgitta er et dejlig menneske God bless) fik alle det bedre på hendes behandling. Af de 4-5 mennesker jeg holder kontakt med efter kurset har alle det dårligere nu end den gangen for 7-8 år siden. Hvad er min hensigt med denne pessimisme? At tage modet og håbet fra folk? Nej, blodt at udstede en advarsel og udtrykke min vrede over denne udnyttelse som det jo egentlig er af syge mennesker for at fremme egen business eller en eller anden sag.
En del af attraktionen ved såkaldt alternativ behandling er efter min erfaring at den lover meget mere end den kan holde - ofte udsigten til at blive helt rask. Håb på det bedste, tag den slags løfter med en knype salt og hold godt fast på tegnebogen!

tirsdag den 8. april 2008

Hjemmelavet soyayoghurt

Den i går omtalte morgenmad var overhællet med hjemmelavet soyayoghurt - denne laves simpelt ved at lidt af mælken i en nyåbnet soyamælkskartong helles fra og erstattes med ca 0,5 dl soyayoghurt. Rystes lidt og lad den stå i romtemperatur en dag eller to, omrystes af og til.
Derefter er yoghurten ferdig og opbevares i køleskab. Når den er ved at være opbrugt tager du bare lidt yoghurt over i en ny kartong og laver mere yoghurt på samme måde.

mandag den 7. april 2008

Supermorgenmad

Jeg har været sammen med en god ven i aften og han tilberedte morgenmad til mig - det havde vi nemlig aftalt, da jeg gerne vilde spise den samme morgenmad som jeg nu har hørt om i lang tid. Jeg tillader mig at gengiveopskriften her:
Hele spelt korn lægges i blød i romtemperatur (mørkt) i tre dage, vandet skiftes hver dag, sættes derefter i køleskab.
På toppen af en passende portion ferdig blødt spelt: en god portion opskåret frisk frugt, for eksempel banan og æble. Derefter kerner og nødder, for eksempel græskar kerner, solsikke kerner og hakkede mandler, lidt kokosflager, kanel, evt ingefær, lidt malede hørfrøkerner, rosiner. Derefter soyayoghurt og lidt ahornsirup. Fantastisk!