torsdag den 26. januar 2012

Klimavenlig mad - nyt ord

Klimavenlig mad, hvem havde hørt om det for 10 år siden?
Selve ordet er nyt, men i virkeligheden er klimavenlig mad gammelt nyt -i min spæde barndom var der næsten kun klimavenlig mad - jeg har selv gravet adskillige kartofler op, spist friske jordbær og ribs fra haven, plukket blåbær i skoven... trukket fisk op med min far, hentet mælk i brune flasker, afleveret tomme mælkeflasker i en dertil konstrueret kurv.... Råmælk i spand fra naboen.
Men på 70-tallet skete der noget -lige pludselig skulle vi spise eksotisk mad og halvfabrikata kom på mode - min favorit blev hurtig en frysetørret gryderet i pose fra Toro, Meksikansk Gryde hed den, tilsæt kun vand og hakkekød....smagte vidunderlig, men var produceret på en fabrik af råvarer der kom alle vegne fra, distribueret rundt i hele landet, og fuld af tilsætningsstoffer og pakket i svært nedbrydbar emballage...
En udvikling der har fortsat i mange år - nu er friske tropiske frugter og konserverede varer fra hele verden tilgængelige i stort udvalg selv i den mindste Brugs langt ude på landet.

Men der er ved at ske noget - ord som klimavenlig mad er ved at vinde indpas.

Hvad ligger det egentlig i klimavenlig mad? 25% af CO2 udslippet kommer i følge videnskab.dk fra fødevarer som vi ikke spiser, og spiser - i samme publikation kan man læse at dette kan nedbringes med ca 2/3! Hvordan? Hovedsaglig ved at spise en KØDFATTIG diæt - godt for helbredet, dyrene, naturen OG klimaet! En kæphest her på bloggen;-) Men der er også mange andre faktorer der kan bidrage til en mere klimavenlig mad;

Hermed nogle råd til klimavenlig mad:
Spis mindre kød.
Kylling og svin er mere klimavenlig end okse og lam.
Plantemad er mere klimavenlig end animalsk (kød, æg, mælk)
Spis lokalt produceret mad, og i hvert fald ikke mad der er fragtet med fly.
Årstidens grønsager og æbler/pærer fra Danmark
Vand fra hanen, ikke fra flaske.
Kartofler fremfor ris.
Undgå mad der er i dyrket i opvarmede drivhus.
Undgå spild af mad.
Pas på med emballagen -stanniol etc.
Brug indkøbsnet.
Cykle eller gå til supermarkedet.
Spis økologisk.
Recirkuler glas og dåser.

1 kommentar:

Lotte sagde ...

Det er en fin og meningsfyldt liste, men jeg vil nu gerne tilføje, at det med at undgå afgrøder fra opvarmede væksthuse godt kan nuanceres, fordi der er flere former for opvarmningsmuligheder.
Hvis opvarmningen fx sker vha. solfangeranlæg eller (som det er tilfældet nogle steder i verden) termiske kilder, så mener jeg stadig der kan være tale om bæredygtig dyrkning, som ikke koster fossile brændstoffer.