mandag den 30. januar 2012

Some animals are more equal.....

Kan du forestille dig at hoppe nogle tiår eller endog hundrede år frem i tid, og kikke tilbage på vores tid? Set i bagspejlet, og måske historiens forvrængning virker fortidens mennesker mange gange primitive på os, ubevidste om de realiteter de er en del af - og det er nok svært at SE når vi alle deler den samme verdensanskuelse.
Hvis jeg prøver, som et tankeeksperiment at forestille mig hvordan fremtiden vil se på os, tænker jeg at en af de ting der vil vække undring, er vores forhold til dyrene....hvordan vi på en måde blev mere og mere opmærksom på dyrenes velfærd, nogle reddede endog edderkoppe og myg... Kun det bedste foder er godt nok for vores hund og kat, som vi efterhånden behandler som familiemedlemmer, OG samtidig er elendigheden for dyrene i pels- og fødevareproduktion i hvert fald ikke aftagende som konsekvens af det industrialiserede højeffektive landbrug - dyr spærres inde med meget lidt plads, de kan bogstavelig talt ikke bevæge sig, og får alskens skader og sygdomme som følge deraf og dødeligheden er stor - mange dør under stærkt kritisable dyretransporter - og uendelig mange dyr lider som følge af menneskernes behandling.

Descartes påstand om at dyrene er mekaniske væsener, der ikke føler noget er vidst utrolig sejlivet, i hvert fald ser mange der har dyr i sin varetægt for pels og mad-produktion til at dele den opfattelse.
Selvfølgelig er der gode avlere der tager vare på dyrene, giver dem plads til at boltre sig i naturen etc.
MEN Kan en der opfostrer dyr til føde og beklædning blive rigtig "god" ved dyrene? Hvis vi drager en parallel til menneskeverden, ville vi nok ikke have det godt med en nokså fin behandling hvis vi vidste vi skulle aflives og spises i 25-årsalderen. Nå, men dyrene har ikke nogen bevidsthed om sin egen eksistens eller liv og død siges det. Mon det er rigtigt? Og selv om det skulle være tilfældet, giver det os ret til at behandle dyrene dårligt? Det er for længst hævet over tvivl at dyr oplever smerte, fysisk men også psykisk, for eksempel ved adskillelse fra sin familie.
Vi lukker øjnene, for vi vil jo gerne have det billige kød i supermarkedet.....Det er kun 1% af kødet der sælges som er økologisk læste jeg forleden dag, medens op mod 20% SIGER de vælger økokødet;-).  Og kæledyrene: Dem giver vi foder som nogle andre lidt mindre værdige dyr har måttet bøde med livet for at fremstille. Sygt.

1 kommentar:

hanneheidi sagde ...

Mega sygt - skriv mere om emnet! Du er god til at argumenterer - find meget mere info om emnet og du er on a roll - honey - i like your writing - vidste du at grise kun bliver max to år? ved du at kyllinger bliver max 36 dage??? har du læst "Om at spise dyr"? Af Jonathan Safran Foer - den er amazing og so so informative and sad at the same time.
Dem, der køber det billige lorte-kød er IKKE dem der kommer forbi dit og mit skriv desværre! Forstår du mig? Har du et forslag til at fremtidens mennesker vil kalde os hensyns-mennesker i stedet for snævesynsmennesker???