tirsdag den 31. januar 2012

Perfekt morgenmad?

Morgenmad er vidst dagens mest omstridte måltid. Nogle siger man skal have protein om morgenen for at forhindre sukkertrang senere på dagen, og gerne masser af æg eller kød. Andre siger man skal slet ikke spise noget om morgenen, da kroppen har brug for at udrense på denne tid af dagen, drik derfor kun grønsagsjuice om formiddagen. Og så er der grødspiserne, jeg er selv en af dem, men er dog ikke helt tilfreds med den fornemmelse jeg har efter at have spist grød om morgenen. Kun juice duger heller ikke da jeg ikke får energi til fysiske gøremål og ikke kan træne etc. Æg kan gå an, men ikke særlig godt at spise æg hver morgen af flere grunde. Her er et par alternativer, som i hvert fald fungerer godt for mig:

1. Morgenjuice af gulerødder med citron og ingefær evt lidt hørfrøolie.
Derefter 2 stykker gourmetknækkebrød med avocado, samt peber eller chilisauce.

2. Kogt quinoa med spirede linser, avocado og æbler evt anden frugt/grønsag efter smag.

Begge alternativer giver noget mæthed og energi, men ingen "klump" i maven ligesom grød og kød.



mandag den 30. januar 2012

Some animals are more equal.....

Kan du forestille dig at hoppe nogle tiår eller endog hundrede år frem i tid, og kikke tilbage på vores tid? Set i bagspejlet, og måske historiens forvrængning virker fortidens mennesker mange gange primitive på os, ubevidste om de realiteter de er en del af - og det er nok svært at SE når vi alle deler den samme verdensanskuelse.
Hvis jeg prøver, som et tankeeksperiment at forestille mig hvordan fremtiden vil se på os, tænker jeg at en af de ting der vil vække undring, er vores forhold til dyrene....hvordan vi på en måde blev mere og mere opmærksom på dyrenes velfærd, nogle reddede endog edderkoppe og myg... Kun det bedste foder er godt nok for vores hund og kat, som vi efterhånden behandler som familiemedlemmer, OG samtidig er elendigheden for dyrene i pels- og fødevareproduktion i hvert fald ikke aftagende som konsekvens af det industrialiserede højeffektive landbrug - dyr spærres inde med meget lidt plads, de kan bogstavelig talt ikke bevæge sig, og får alskens skader og sygdomme som følge deraf og dødeligheden er stor - mange dør under stærkt kritisable dyretransporter - og uendelig mange dyr lider som følge af menneskernes behandling.

Descartes påstand om at dyrene er mekaniske væsener, der ikke føler noget er vidst utrolig sejlivet, i hvert fald ser mange der har dyr i sin varetægt for pels og mad-produktion til at dele den opfattelse.
Selvfølgelig er der gode avlere der tager vare på dyrene, giver dem plads til at boltre sig i naturen etc.
MEN Kan en der opfostrer dyr til føde og beklædning blive rigtig "god" ved dyrene? Hvis vi drager en parallel til menneskeverden, ville vi nok ikke have det godt med en nokså fin behandling hvis vi vidste vi skulle aflives og spises i 25-årsalderen. Nå, men dyrene har ikke nogen bevidsthed om sin egen eksistens eller liv og død siges det. Mon det er rigtigt? Og selv om det skulle være tilfældet, giver det os ret til at behandle dyrene dårligt? Det er for længst hævet over tvivl at dyr oplever smerte, fysisk men også psykisk, for eksempel ved adskillelse fra sin familie.
Vi lukker øjnene, for vi vil jo gerne have det billige kød i supermarkedet.....Det er kun 1% af kødet der sælges som er økologisk læste jeg forleden dag, medens op mod 20% SIGER de vælger økokødet;-).  Og kæledyrene: Dem giver vi foder som nogle andre lidt mindre værdige dyr har måttet bøde med livet for at fremstille. Sygt.

søndag den 29. januar 2012

Enzymer

Enzymer som kost tilskud hører hjemme i raw food verdenen, hvor man lægger meget vægt på at supplere sin ufuldstændige enzym produktion med to slags enzymer, systemiske enzymer der spises udenom måltiderne og fordøjelsesenzymer som tages sammen med mad. På billedet ses eksempel på begge slags -jeg havde nogen stående fra min raw food periode og er begyndt at tage dem igen -de skal være vigtigere når man spiser kogt mad, da enzymerne i denne maden som ellers kunne være et tilskud til kroppens egne enzymer er nedbrudt. Enzymteorien får ikke meget støtte blandt forskere og mere konventionelt tænkende, der siger at enzymerne i føden nedbrydes af mavesyren - nix siger raw food folket, en højere enzymaktivitet kan påvises hos dem som tager tilskud -alt kan bevises;-) her bliver det nærmest et spørgsmål om tro, som så meget andet...
Hvis du er interesseret i at læse mere om vigtigheden af enzymtilskud og deres revitaliserende og healende effekt vil jeg foreslå at læse noget af raw food entusiasten Viktoras Kulvinskas ,som befinder sig et sted mellem genialitet og galskab, så vidt jeg kan bedømme;-)eller andre der fremtræder som mere nede på Jorden, som Brian Clement.
Der findes også påstande om at enzymer kan bremse, reversere og endog kurere sekundær progressiv MS: http://kulvis.com/ms-maze/ms-cure-systemic-enzymes/

lørdag den 28. januar 2012

Probiotika

Jeg har tidligere i perioder brugt Multidophilus, men nu har jeg fået anbefalet dette produkt, som jeg har skiftet til - blander det op med lidt vand og tager det et par ganger om dagen -når jeg kan huske det. Vita Biosa, hedder det, en smule dyrt, to hundrede kroner for en liter. Det er lavet ved gæring af produktet med 7 slags mælkesyrebaterier, det vil sige det indeholder flere typer bakterier end for eksempel Multidophilus, der er baseret på tre bakteriestammer. Jeg skal ikke kunne sige om det ene er bedre end det andet.

fredag den 27. januar 2012

Mere detox -spirulina

Spirulina er kendt for sine afgiftende egenskaber, og fåes både som pulver og kapsler. Det siges at man afgiftes for tungmetaller ved at disse bindes til komponenter i spirulina og transporteres ud af kroppen. Kan for eksempel blandes i det første glas grøn juice om morgenen, og tages indtil en måned af gangen. Jeg tager spirulina i form af Internal Cleanser pulver fra Lifegive, USA. Her i min morgenjuice..
Et andet godt afgiftningstips er at kun intage grønsagsjuice indtil frokost, altså ingen fast morgenmad.

torsdag den 26. januar 2012

Klimavenlig mad - nyt ord

Klimavenlig mad, hvem havde hørt om det for 10 år siden?
Selve ordet er nyt, men i virkeligheden er klimavenlig mad gammelt nyt -i min spæde barndom var der næsten kun klimavenlig mad - jeg har selv gravet adskillige kartofler op, spist friske jordbær og ribs fra haven, plukket blåbær i skoven... trukket fisk op med min far, hentet mælk i brune flasker, afleveret tomme mælkeflasker i en dertil konstrueret kurv.... Råmælk i spand fra naboen.
Men på 70-tallet skete der noget -lige pludselig skulle vi spise eksotisk mad og halvfabrikata kom på mode - min favorit blev hurtig en frysetørret gryderet i pose fra Toro, Meksikansk Gryde hed den, tilsæt kun vand og hakkekød....smagte vidunderlig, men var produceret på en fabrik af råvarer der kom alle vegne fra, distribueret rundt i hele landet, og fuld af tilsætningsstoffer og pakket i svært nedbrydbar emballage...
En udvikling der har fortsat i mange år - nu er friske tropiske frugter og konserverede varer fra hele verden tilgængelige i stort udvalg selv i den mindste Brugs langt ude på landet.

Men der er ved at ske noget - ord som klimavenlig mad er ved at vinde indpas.

Hvad ligger det egentlig i klimavenlig mad? 25% af CO2 udslippet kommer i følge videnskab.dk fra fødevarer som vi ikke spiser, og spiser - i samme publikation kan man læse at dette kan nedbringes med ca 2/3! Hvordan? Hovedsaglig ved at spise en KØDFATTIG diæt - godt for helbredet, dyrene, naturen OG klimaet! En kæphest her på bloggen;-) Men der er også mange andre faktorer der kan bidrage til en mere klimavenlig mad;

Hermed nogle råd til klimavenlig mad:
Spis mindre kød.
Kylling og svin er mere klimavenlig end okse og lam.
Plantemad er mere klimavenlig end animalsk (kød, æg, mælk)
Spis lokalt produceret mad, og i hvert fald ikke mad der er fragtet med fly.
Årstidens grønsager og æbler/pærer fra Danmark
Vand fra hanen, ikke fra flaske.
Kartofler fremfor ris.
Undgå mad der er i dyrket i opvarmede drivhus.
Undgå spild af mad.
Pas på med emballagen -stanniol etc.
Brug indkøbsnet.
Cykle eller gå til supermarkedet.
Spis økologisk.
Recirkuler glas og dåser.

onsdag den 25. januar 2012

Anti-inflammatorisk kostpyramide, Dr Weil

Dr. Jerkers antiinflammatoriske kostpyramide, som tidligere er omtalt via artikel fra I Form 2009, er ikke den eneste man kan finde af den type. Amerikanske Dr. Weil har i mange år promoveret en antiinflammatorisk diæt. Denne har kun frugt og bær og grønsager i bunden, på niveau to kommer fuldkorn, pasta, linser og bønner, næste niveau inkluderer sunde fedtstoffer: nødder og olier, herefter kommer fisk som anbefales 2-6 gange per uge, På niveau 5 kommer noget eksotisk kogte asiatiske svampe. Først herefter kommer andre proteinkilder; Æg, ost, og magert kød som kun anbefales indtaget 1-2 gange om ugen. Videre sunde krydderier som ingefær, chili, hvidløg og gurkemeje. Te, kosttilskud og rødvin har hvert deres niveau i pyramiden, og på toppen: lidt mørk chokolade. Til forskel fra den tidligere omtalte anti-inflammatoriske kostpyramide er der her mindre plads til kød og andre animalske produkter undtagen fisk -i stedet for har linser og bønner fået en fremtrædende plads.

tirsdag den 24. januar 2012

Kaffe


Kaffe, der tidligere var regnet for usundt, og kaffedrikkeri en last er ved at komme ind i varmen ligesom rødvinen gjorde for nogle år siden. Det skyldes at når man har studeret helbredseffekterne af kaffe, har det vist sig at et moderat kaffeforbrug ser ud til at have overraskende positive helbredseffekter, muligvis på grund af det høje indhold af antioksydanter.
Se for eksempel: http://www.forskning.no/Artikler/2006/mai/1148455804.23.

Hjemme hos mig har man indtil nu kun fået pulverkaffe, og ved helt særlige anledninger stempelkaffe - en pose med kaffe kunne typisk holde et helt år. Hvis jeg ville have en latte, gik jeg på Emmerys og købte den. Men nu er der forandringer: I går købte jeg en Nespresso maskine, den mindste type Pixie, der fylder minimalt på køkkenbænken. Den kostede "kun" 1000 kroner, hvilket ikke er meget for en maskine der kan lave al slags kaffe. Mælken varmer jeg på komfuret, for jeg er jo en lattedrikker..eller snarere macchiatto (dvs endnu mere mælk). De små kapsler man kan se på billedet, koster til gengæld ca. tre kroner stykket og er dermed lidt dyre og ikke helt miljøvenlige, (au, au).
Til gengæld smager kaffen fantastisk godt vil jeg så sige - når man drikker så lidt kaffe som mig, har den kaffe jeg har her hjemme jo mistet sin aroma når den endelig når kaffekoppen, men det er ikke tilfælde her, i og med hver portion er indkapslet, så på den måde kan jeg måske forsvare løsningen. Og maskinen er fantastisk nem og hurtig at bruge - kan virkelig anbefales, men det ved jer der drikker kaffe dagligt sikkert alt om forlængst: Man tænder for maskinen, putter en kapsel i, sæter koppen under tuden, trykker på knappen og voila, i løbet af et minut er der helt frisk kaffe - fantastisk! Man kan også købe en separat mælke varmer/skummer til 575 kroner. Foreløbig har jeg det fint med en gryde/piskeris.

mandag den 23. januar 2012

MERE klipfisk

En klipfisk ræt som jeg har lært at lave af min bror. Den er super nem at tilberede og smager utrolig godt.

Til to personer skal man bruge:
400 g klipfisk, udblødt i 1-2 døgn i koldt vand
olivenolie
soltørret tomat
oliven, grønne og sorte
pimiento eller jalapenjos

Skær klipfisken i ca 1,5 cm tykke stykker, læg dem på at ovnsfast fad så bunden er dækket. Hæld olivenolie over til fisken er næsten dækket. Top med soltørrede tomater (udblødte), oliven og jalapenjos. I ovnen en time ved 200 grader. Serveres med nybagte kartofler.

søndag den 22. januar 2012

Morgenjuice -friskpresset selvfølgelig


Her er min favortit morgenjuice, jeg er blevet helt afhængig;

Gulerødder ca 3-400 g til et stort glas
1/2 citron
lille stykke ingefær
evt lidt hørfrøolie,
jeg bruger den fra Urtekram med kæmpenatlysolie, fås bl.a. i Irma.

God søndag!

ETIKETTER PÅ BLOGINDLÆGGENE

Som noget nyt har jeg begyndt at sætte labels på blogindlæggene -det vil sige at helt nederst i hvert indlæg er der en label, for eksempel detox på gårsdagens indlæg - hvis du klikker på denne, kommer alle indlæg med samme label op i kronologisk rækkefølge.
Håber det er en hjælp til at læse bloggen.

lørdag den 21. januar 2012

Clean kuren - mere detox


Kender du Gwyneth Paltrows hjemmeside, Goop? Her kunne man for nyligt læse om cleankuren, som Ms Paltrow øjensynlig har indgået en aftale om at promovere på sin hjemmeside.
Jeg er efterfølgende blevet bekendt med at Clean-kuren er det ALLE gør lige nu. Det er en afgiftningskur, der vidst nok skal få kiloene til at rasle af, og mon ikke det sker eftersom man kun får fast føde en gang om dagen, og det er så et måltid med magert kød (kylling, kalkun lam eller vildt) eller fisk plus et kornprodukt (ikke glutenholdig of course) som typisk er quinoa eller amaranth;-), og massevis af grønsager, eller et rent vegetarisk måltid Dette måltid får man midt på dagen, og morgen og aften får man et flydende måltid: en smoothie, evt bare juice, friskpresset selvfølgelig, eller en suppe. I tillæg skal man så sørge for at der går 12 timer mellem aftensmåltidet og morgenmåltidet - i følge forfatteren går afgiftningen først i gang 8 timer efter at man har spist det sidste måltid, og på den måde har man 4 timer til at afgifte. Der er et langt interview med AJ på Gwyneths hjemmeside, og hun har selv lige gennemført kuren. http://goop.com/newsletter/42/ Jeg har lånt bogen: Ren krop Sund krop af Alejandro Junger på biblioteket og læser løs.
Her får man alt at vide som man har brug for, inklusive opskrifter til kuren.

Alle supper og smothies er selvfølgelig veganske måltider, og der er en liste over ting man ikke må indtage hverken under eller op til kuren, alle klassikerne er på listen: mælkeprodukter, rødt kød, skaldyr, chocolade, kaffe, alkohol, cigaretter, sukker, glutenholdige kornprodukter, samt en del andre såsom cashew, macademia og jordnødder, alle natskyggeplanter: aubergine, tomater kartofler, peberfrugter, appelsiner, druer, bananer, soja, majs og diverse saucer og chutneys.

Og ellers er det nemt nok, bare at gå til den, i tre uger anbefales det at man følger kuren;-):
Altså blendet rå grønsagssuppe eller juice/smoothie morgen og aften og et måltid midt på dagen.
Jeg har ikke umiddelbart tænkt mig at prøve men der er nogle gode råd som jeg mere eller mindre allerede implementerer: Juice om morgenen - ikke rødt kød etc.
I det hele taget synes jeg det virker som en moderat og fornuftig kur - detoxkure med kun væske kan jo være lidt for voldsomt for mange, så cleankuren kan være et godt alternativ hvis man gerne vil detoxe.

fredag den 20. januar 2012

Højproteinkure er egoisme sat i system!


Arne Astrup og kollega ChristianBitz har lige udgivet en slankekogebog, der føjer sig ind i rækken af anbefalinger om et forhøjet proteinindtag. Fordi det er sundt at spise en hel masse animalsk protein?, en trend der iøvrigt vagte ramaskrig i de samme kredse da Atkinskuren blev lanceret. Nej da, fordi at så kan man tabe sig, og alligevel blive ved med at spise en masse! Tabe sig uden at mærke sult! Blive ved med at fordre madafhængigheden, uden at mærke noget.
"Verden bedste kur" er den pompøse titel på bogen. Hvordan kan det være at såkaldte ernæringseksperter er så blinde?
Værre endnu bliver højprotein diæter også promoveret som sundhedsfremmede og endog helbredende af diverse halvstuderede kostvejledere og sundhedsguruer.

Her til morgen læste jeg på Kiras hjemmeside at damen står op kl. 5 om morgenen for at spise! så hun kan være klar til crossfit kl 7, uden at være sulten, og der skulle kød på bordet -så vidt jeg ved har damen vægtproblemer, men for al del, bliv ved med at spise, prop jer med kød til det tyder ud af ørerne, så længe bare taljemålet bliver en lille smule mindre. Og Kira er ikke alene, nettet og ugeblader m.m. bugner af lignende anbefalinger.
Det ville da også bare være helt i orden hvis det kun var et spørgsmål om fedme eller ej, for hvad rager det mig at over halvdelen af den danske befolkning går rundt og er mere eller mindre fede, samt hvilken metode de bruger i det i og for sig udmærkede projekt at tabe sig?

Hvis det ikke var for det faktum at det er super egoistisk at spise animalske proteiner for at tabe sig uden at blive sulten, var jeg slet ikke meningsberettiget. Men det er egoisme af tre grunde:

1. Produktionen af billig animalsk protein påfører en hel masse dyr megen lidelse.
2. Kødproduktion i stor skala belaster miljøet, ved forurening.
3. Der er underskud på mad i verden, og hvis mange skal spise store mængder kød er der mindre til dem der er i desperat underskud på mad.

Så her er hvad jeg vil foreslå:
1. Lad være med at promovere kødspiseri og også fisk i store mængder -det er ikke bærekraftig og næppe sundhedsfremmende.
2. Det er ikke farlig at være sulten, og i hvert fald hvis du er en kvinde over 40, er den eneste vej til den smalle talje et vidst mon af sult, så tillad dig at være sulten, uden umiddelbart at putte noget i munden. Den bedste måde at lære sig at leve med sultfornemmelser på er at faste, hvis man ellers kan tåle det, for så er du sulten i så lang tid at du bliver på en eller anden måde nødt til at lære at håndtere det at være sulten. Hvis man nu skal blande sig i folks spiseri, hvilket er blevet lidt af en grille, så er det måske det bedste råd -lær dig at acceptere sultfølelsen. Mennesket er faktisk skabt til at gå uden mad i dagesvis, det er ikke meningen at vi skal spise os mætte flere gange om dagen.
3. Spis overvejende plantebaseret føde. Hvis du vil tabe dig så lad vær med at spise sukker og melprodukter, samt fede mælkeprodukter. Dermed gør du noget godt for miljøet, for dyrene, for andre mennesker, og for dig selv.
4. Se madafhængigheden i øjnene, og sig nej til at lade den styre dig. Hvis maven rumler lidt er det bare fordi den er tom - andet er det ikke.

onsdag den 18. januar 2012

Bacalao opskrift -endelig!

Min blog om bacalao fra 2008 er fremdeles en af de mest læste, så nu er det vidst på tide jeg bringer en standard bacalao opskrift. Klipfisk kan være svært at få fat på i Danmark, så du er lidt afhængig af norske venner, som kan købe det til dig der oppe og tage det med. Til gengæld er er klipfisken meget holdbar -den er jo saltet og tørret med henblik netop på holdbarhed. Det kan godt betale sig at købe klipfisk af god kvalitet.
1 kg klipfisk er nok til en portion til 6-8 mennesker.
Husk også at få fat på noget norsk flatbrød, et slags tyndt knækkebrød, det er fast tilbehør, og ellers øl og evt. snaps. En anden ingrediens, pimiento, er hele peberfrugter på dåse, i olie - jeg har heller ikke set det i Danmark, men skal ikke kunne sige om det findes.
Klipfisken lægges i blød 24-48 timer inden brug, i koldt vand -skift af og til.

Men her opskriften:
1 kg klipfisk
store Kartofler, 1 kg
1/2 kg løg
olivenolie ca 300 ml
evt smør
tomatpure
hakkede tomater på dåse, 2 dåser a 400g
pimiento, 1 dåse ca 400g
spansk peber
hvidløg

Tomater, pure, hvidløg, pimiento i tyne skiver, olie og peber blandes.
Den udblødte fisk skæres i små stykker, kartofler og løg skrældes og skæres i tynde skiver. læg det hele lagvis i en slip let gryde og hæld saucen over. Tg evt lidt smeltet smør i bunden af gryden. Kog LANGSOMT op, det er vigtig ikke at bruge stærk varme da det ikke må blive brændt i bunden. Lad retten simre ved svag varme i minimum en time, til kartoflerne er godt møre, uden omrøring, rist gryden en gang i blandt, for at være sikker på at ikke noget sætter sig i bunden, brug evt en træske til at løsne.

tirsdag den 17. januar 2012

Det handler ikke om dig -2

2. lektion:
Thru awakening is not about you, it is about the trees, it is about the sky, it is about the mountains and the oceans, it is about witnessing and beholding what is here, and being immersed in oneness with what is here (citat).

mandag den 16. januar 2012

Livet handler ikke om dig selv...

År 2012, kodeord, connection:
5 af 14 betydninger fra ordbogen:
1. the act or state of connecting; union
2. something that connects, joins, or relates; link or bond
3. a relationship or association
4. logical sequence in thought or expression; coherence
5. the relation of a word or phrase to its context in this connection the word has no political significance

1. lektion, modtaget mandag morgen: Livet handler ikke om dig, det handler heller ikke om de andre.

søndag den 15. januar 2012

Mange veje til Rom? Mere om motion og træning.

Jeg skrev for nylig om mine efterhånden vel etablerede motionsvaner, med 1/2 times motion dagligt, mindst. Der kom så en kommentar til indlægget med henvisning til sundhedsstyrelsens opgradering af anbefalingerne for nylig, til at nå høj intensitet i træningen, af en vis varighed mindst to gange om ugen, og dagligt høj intensitet i kort tid. Det fik mig til at tænke lidt over tingene, hvad er der egentlig der er godt når det gælder træning? Min bror som har begrænset tid til træning bruger højintensiv konditionstræning en halv time tre gange om ugen som sin træning, og det giver rigtig gode resultater.

Under dagens tur i fitnesscenteret faldt jeg over BT som havde Chris McDonald på forsiden - daglige gåture gir tilstrækkelig motion siger han - hmm - jeg læser videre: Gåturen bør ideelt vare i 90 minutter, det giver god gang i fedtforbrændingen og også en god form, start med 15-30 minutter og øg gradvist.

Spørgsmålet er så om man kan komme i god form uden at træne intensivt? OG hvad er det at være i god form? Lad os sige at det er at være slank, have en god lungekapacitet, og at have energi. Det sidste er måske en svært målbar størrelse og afhængig af mange faktorer... En person der er i god fysisk form der får en depression eller går ned med stress vil for eksempel opleve at miste næsten al sin energi, selv om kroppen kan være nokså veltrænet. Mens modsat kan man møde fysisk handicappede mennesker med begrænsede muligheder for træning med meget energi. Så energi er et lidt mere mystisk begreb end de mere objektive sundhedsparametere.

Mine yogalærere, nuværende og forhenværende, vil jeg sige er mennesker i meget god form, men de træner hverken konditions- eller styrketræning. De træner selvfølgelig yoga dagligt, typisk i to-tre timer, men i yoga får man ikke pulsen op, tvært imod man får hellere pulsen ned ved hjælp af dybe vejrtækninger. De er faktisk nogle af de sundeste mennesker jeg ved om.
Hvordan kan det være at de er i så god form?

Åbenbart er der flere veje der fører til den gode form. Måske er der noget med tiden man bruger i aktivitet, at lav intensiv aktivitet som yoga og gåture er godt hvis man bruger meget tid på det, medens mere højintensiv træning giver gode resultater ved meget mindre træningsmængder. Men er resultatet det samme? Og hvad er egentlig bedst for kroppen? Måske er svaret individuelt?

lørdag den 14. januar 2012

Detox juice












Tina og jeg har påtaget os at lave juice under den kommende detox weekend. Det har ført mig ud i eksperimenter med detoxjuicen som nu ser sådan her ud - opskriften giver et rigtig stort glas:

1/2 agurk
1/2 æble
2 stilker bladselleri
1/2 citron
et lille stykke ingefær
evt grønkål/spinat/persille

Jeg er lidt doven mhp juicing for tiden så jeg bruger min Phillips centrifugejuicer. Kempoen -som kværner grønsagerne mere skånsomt står p.t. i kælderen.

Til sidst tilsætter jeg 1 msk spirulina.
Det smager ikke dårligt!

Og husk: detox juice er ikke i TILLÆG til mad, det er i STEDET for mad

fredag den 13. januar 2012

Frugt -skidt eller godt?

Under mit ophold på Hippocrates health institute i Florida for snart to år siden, måtte jeg, i lighed med de fleste der ikke var unge og raske, ikke spise frugt. Og hvorfor ikke? Det er selvfølgelig fordi frugt indeholder sukker, eller snarere, frugt får blodsukkeret til at stige, og dermed frigøres der insulin for at neutralisere blodsukkeret - kroppen kan som bekendt ikke tåle at sukker niveauet stiger eller falder for meget og nedregulerer sukkeret ved hjælp af hormonet insulin. Og hvad så, hvorfor er det et problem at der frigøres insulin? Hvis dette sker jævnligt indebærer det at kroppen lagrer sukker som fedt, og cellerne med øget fedtindhold begynder at udskille inflammations fremmende stoffer der kan give mange problemer, og efterhånden insulin resistens, det vil sige at insulinet ikke længere kan ivaretage sin opgave.
Højt sukkerindtag fører også til øget glykosylering af en række proteiner i kroppen -dette er blandt andet relateret til at aldringsprocessen i cellerne akselereres, muligvis ved at proteinernes funktion forstyrres.
Små mængder frugt skulle imidlertid ikke være noget problem, måske tvært imod.

torsdag den 12. januar 2012

Gratis mad

Kære Sofie, og alle andre i fattigDanmark
- der er faktisk mulig at leve næsten uden penge, også i Danmark -ikke ligefrem en ønskesituation, men det kan lade sig gøre.
En af mulighederne er at blive friganer, eller freegan, som det hedder på amerikansk-engelsk, en livsstil og bevægelse der af forskellige grunde er blevet en trend i USA, og som jeg har skrevet om tidligere her på bloggen. Fænomenet har efterhånden fået en dansk betegnelse; at skralde. Selv såkaldt respekterede borgere bliver skraldere, som en form for politisk aktivisme, en protest mod det faktum at der kasseres tonsvis med fuldt brugbar mad både fra husholdninger, restauranter og butikker, og sikkert også i produktions- og distributionsleddene - husker i alle agurker der blev smidt ud sidste år fordi et par mennesker i Tyskland havde blevet smittet med nogle skrappe bakterier, muligvis fra agurker? -det viste sig nu ikke at være tilfældet.
Friganere tager mad primært fra containere ved supermarkeder - det er lovligt så længe området/containeren ikke er aflåst.
Det er ikke farlig at spise frugt med pletter, mad der lige er gået ud på dato eller brød der ikke er dagsfriskt - men den slags er ikke salgbart og bliver derfor fjernet fra hylderne og kan findes i containerne bag supermarkedet. I Danmark er det ikke almindelig at dykke ned i containere efter mad, de fleste af os ville nødig blive set af naboen medens vi graver rundt - men det er et kulturspørgsmål man kan tage sig sammen til at overkomme. Det er for eksempel helt akseptabelt at køre rundt og tage storeskrald der bliver sat ud på gaden - har jeg brugbare ting jeg gerne vil af med, sætter jeg dem ud i god tid, og det bliver altid taget. I Norge hvor jeg kommer fra, ville man tro man var noget forstyrret hvis man satte ting ud på gaden for at folk skulle tage det...
En politisk ukorrekt opfordring? Jeps.
Link til dansk hjemmeside om at skralde: http://gratismad.com/hvordan.html

onsdag den 11. januar 2012

1/2 time om dagen

Sundhedsstyrelsens anbefaling om en halv times fysisk aktivitet om dagen er gammelt nyt.
Nu har jeg prøvet den i nogle måneder og det er faktisk en rigtig god anbefaling, man tænker umiddelbart ikke over hvor god den faktisk er.

Os almindelige sofasiddere kan have svært ved at sætte motionsplanerne ud i livet, vi orker det ligesom ikke når vi endelig er kommet på plads i sofaen. Det tager for lang tid, jeg er for træt, undskyldningerne er mange for ikke at gennemføre de på papiret nokså ambitiøse planer. Men som sagt for nogle måneder siden sagde jeg til mig selv at jeg behøver ikke at træne mere end en halv time ad gangen - jeg styrketræner hos en fysioterapeut en halv time om fredagen, det har jeg gjort i lang tid, og har opdaget at den rimelige intense halve times træning, så lidt det end er, giver resultater. Så jeg har langsomt udvidet programmet så jeg træner næsten dagligt en halv time. Fredagen er den mest intensive hvor jeg bliver pæset frem, og nogle dage går jeg bare en tur, eller laver lidt yoga der hjemme på stuegulvet. Andre dage er der pilates eller styrketræning i fitnesscenteret, og når foråret kommer bliver det en halv times cykelture nogle af dagene.
Medens jeg før var meget mere ambitiøs med min træning, havde jeg svært ved at gennemføre. Nu jeg har givet mig selv lov til at stoppe efter en halv time - ja, jeg fortsætter også mange gange i længere tid, er det blevet meget nemmere ved at være vedholdende, og det er det lange seje træk der giver resultater.
Så hellere lidt og tit end sjældent og meget!

mandag den 9. januar 2012

Detoxweekend

Afgiftningskure er noget sludder siger mange der tænker i traditionelle videnskabelige termer: Kroppen afgifter sig selv hele tiden via afgiftningsorganerne lever. lunger og nyrer. Det er selvfølgelig rigtig, ellers havde vi ikke vores gang her på jorden. Men er det det samme som at afgiftning ikke har nogen berettigelse? Og hvad menes der egentlig med afgiftning? De fleste ville vel mene at få fjernet giftstoffer der er lagret i kroppen via diverse kure og tiltag som for eksempel tarmskylning, faste etc., samt frigivelse af giftige miljøtoksiner som lagres i kropsfedtet, ved vægttab. Min erfaring er at afgiftning kan være en meget reel oplevelse.

(foto: min mandag detox frokost)

Den største afgiftning jeg har været igennem var mine tre uger på Hippocrates, Florida med raw food, wheatgrass og lavementer. Efter nogle dage var der ikke mere lugt af noget der kom ud fra kroppen, ethvert toiletbesøg var en mærkelig lugtfri oplevelse. Belægningen på tungen som man har særligt om morgenen var væk...Man følte sig virkelig ren.....og var det.
Det var en afgiftning i traditionel forstand, kroppen opfatter det at kun få rå grønsager som faste, udrænsning, vægttab.
Jeg vil dog sige at det gav ikke mere energi, som mange beskriver man får af den slags, tvært imod blev jeg i hvert fald meget træt og energiløs og det varede ved. Jeg tror det skyldes mangelen på protein i føden, måske også på fedtstoffer - der var meget lidt af begge dele i den rå planteføde.

Denne uge er afsat til forberedelse til en afgiftningweekend med gode venner, hvor vi vil gå tur, gå i sauna, spise vegansk, drikke grøn juice, meditere, lave vejrtrækningsøvelser -alt hvad man forbinder med en traditionel afgiftning. Det passer fint med ånden her i januar måned, hvor der er brug for at rense lidt ud, både fysisk og mentalt, så det er hvad vi gør i godt selskab i weekenden. Forberedelserne op til består for mit vedkommende af grøn juice om morgenen med grønne alger og påpasselighed og tilbageholdenhed med maden, samt langsomme yogastræk om aften for at mobilisere kroppen. Det er ikke voldsomt ambitiøst -men nu er jeg ved at lære af det med små skridt....som jeg har haft succes med når det gælder min motion, men det kan jeg fortælle om en anden gang...